Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


passport:kepes_index_076_100

Időrendben az eddigi bejegyzések:

2020/06/15 17:11
4 children for sale4 children for sale
Mindig, amikor megpillantottam ezt a fényképet, ami itt-ott felbukkant a neten, áramütésként ért a látvány és megpróbáltam elképzelni a mögötte megbúvó történetet. Elhatároztam, hogy utánaolvasok a kép hátterének. Én is meglepődtem – talán a kép széles körben ismertségének köszönhetően kirajzolódott számomra háttere, ami nem nagyon tért el az általam elképzelttől – sajnos.

Eredeti megjelenés: itt, 2017.01.06., Szerző: VS
Hitler Pervitinjétől a meth-igHitler Pervitinjétől a meth-ig
A szert először Japánban szintetizálták 1893-ban, a szer innen indult világhódító útjára. 1934-ben – amikor Hitler már egy éve birodalmi kancellár – fejlesztette ki és 1937-ben szabadalmaztatta gyógyszerként a Temmler gyógyszergyár a szert Pervitin néven. A 30-as évek végére a gyógyszer bestsellerré avanzsál Németországban, beelőzve a koffeintartalmú szereket; teljesítményfokozó, koncentrációjavító tulajdonságai mellett bőszen hirdették, hogy mellékhatásoktól mentes.

Eredeti megjelenés: itt, 2016.12.18., Szerző: VS
Utazás a Föld középpontja feléUtazás a Föld középpontja felé
Az egyik ilyen, talán leghíresebb kuatófúrás a szupermély fúrás a Kola-félszigeten, oroszul Кольская сверхглубокая скважина (СГ-3) , angolul Kola Superdeep Borehole (KSDB). Ezt a projektet még a szovjet időkben végezték a Kola félszigeten, a furat mélyítését 1970-ben kezdték el, és több újrakezdés után 1989-ben hagytak fel vele végleg. Voltaképpen nem is egy, hanem négy mélyfúrást végeztek itt, a hármas számú főfurat mélyítését 12.226 méter mélységben adták fel.

Eredeti megjelenés: itt, 2016.12.10., Szerző: VS
Yokoi háborújaYokoi háborúja
Több ilyen ellenálló és a végsőkig kitartó csoport tovább folytatta a küzdelmet az amerikai hadsereggel, majd később a helyi rendőrséggel, más csapatok pedig egyszerűen felszívódtak. Az utolsó három, elkóborolt harcost a japán média megkülönböztetett figyelme övezte, és talán egy másik, filmvilágból kölcsönzött címmel lehetne őket (személyiségeiket) a leginkább jellemezni: a jó, a rossz és a csúf.

Eredeti megjelenés: itt, 2016.12.03., Szerző: VS
Whisky-háború a Hans szigetértWhisky-háború a Hans szigetért
Az egész sziget voltaképpen egy alig több, mint 1 km²-es kiemelkedés a tengerből, ahol ráadásul még baromi hideg is van. Annyira azért mégsem jelentéktelen ez a hely, hogy két ország ne vívná érte már évtizedek óta vérre whiskyre menő és kissé rendhagyó háborúját.

Eredeti megjelenés: itt, 2016.11.26., Szerző: VS
Felhőkarcoló ablakok nélkülFelhőkarcoló ablakok nélkül
A Thomas Street 33 alatti Long Lines Building a brutalizmus nevű építeszti stílus egyik eredménye, kívülről nagyjából úgy néz ki, mint a Man in black főhadiszállása. Belülről sok kép nincs róla, ugyanis gondosan, már-már paranoiásan rejtegetik belsőjét a nagyközönség kíváncsi tekintetei elől. A kíváncsiságra márpedig mindenkinek megvan az oka, aki megpillantja Manhattan közepén a felhőkarcolót, melynek nincsenek ablakai, sivár falait 160 méterrel az utcaszint felett szellőzőrácsok zárják le, és teszik egy erődítményhez hasonlítható építménnyé.

Eredeti megjelenés: itt, 2016.11.19., Szerző: VS
Az amerikaiak elhagyott atombombáiAz amerikaiak elhagyott atombombái
Van az úgy, hogy az ember elhagyja az esernyőjét, a légitársaságok a csomagjaim elhagyásából csinálnak sportot, a nagyhatalmak meg időnként az atombombáikat hagyják el – és ez az esemény egyáltalán nem ritka eset.

Eredeti megjelenés: itt, 2016.11.11., Szerző: VS
Híd a Kwai folyónHíd a Kwai folyón
Az, hogy a jelenkori híd hátterében a vadonnak már nyoma sincs, nem filmbéli torzítás. A világháború időszakában az a vidék még sokkal vadabb, elhagyatott és mocsaras volt, a civilizáció legcsekélyebb jele nélkül. Hogy akkor mi a fenének kellett oda vonatot építeni, ahol madár éppenséggel igen, de azon kívül senki sem jár?

Eredeti megjelenés: itt, 2016.10.10., Szerző: VS
A 23. emelet rejtélyeA 23. emelet rejtélye
A hotelben két, ezen az emeleten megbúvó helység ma már múzeumként tárja fel az erre kíváncsi nagyérdeműnek a 23. emelet titkát. A külső helységet sárgás linóleumpadló borítja, az asztalon az olcsó sárga műanyag írógépben még a papír is befűzve maradt. A belső helység falaihoz rögzített állványzatot rádió adó/vevő és lehallgatókészülékek borítják. Az asztalon a csikkekkel teli hamutartó és a gázmaszk jól megférnek egymással.

Eredeti megjelenés: itt, 2016.10.21., Szerző: VS
Innotrans 2016 – csapatépítő tréningInnotrans 2016 – csapatépítő tréning
A vonat a múlt héten Münchenből indult, ott van még a cégnek egy nagyobb ágazata. Mi Erlangenben szálltunk fel, és nyolc óra utazás után értünk Berlinbe. A vonat nyolc hálókocsiból és két étteremkocsiból állt, ezáltal az igényeknek teljesen megfelelően, ráadásul egy vadonatúj Vectron-t (ez egy mozdonytípus, csak hogy egyértelmű legyen, melyik cégről van szó) adtak a szerelvény elé az útra.

Eredeti megjelenés: itt, 2016.09.26., Szerző: VS
A giesseni felüljáróA giesseni felüljáró
Mitagadás, az egész túlméretezett szerkezet megszolgálta a helyiek megvetését, és legalább annyira utálták, mint a párizsiak az ideiglenesnek szánt és az 1889-es világkiállításra összegründolt tornyukat. Hasonlóság még a két történetben, hogy idővel mindkét város lakói megbékéltek a rájuk tukmált építményekkel, a párizsiak az ideiglenes tornyot véglegesítették és a legnagyobb példányszámban giccses műanyag vacakokba öntött látványossággá tették.

Eredeti megjelenés: itt, 2016.09.21., Szerző: VS
Közlekedj okosan!Közlekedj okosan!
Mindig meglep, amikor például a linzi csomópontban próbálom akkurátusan betartani a sebességkorlátozásokat – mert itt már ért kellemetlen és fényképpel jól dokumentált meglepetés – hogy főleg a kelet-európai rendszámos járgányok milyen bátran csapatják, mintha nem lenne holnap. Lehet, hogy a régi reflex hajtja őket, az „úgysem tudják kiküldeni a bírságot” téves mítosza, vagy a lézerblokkolókba, radardetektorokba vetett vak és félrevezető hitük, de tévednek.

Eredeti megjelenés: itt, 2016.07.21., Szerző: VS
A moszkvai Metro–2 legendájaA moszkvai Metro–2 legendája
A moszkvai metró múltjából és méretéből adódóan rengeteg csodát és titkot rejt, de van, amiről még a minden információval bíró helyiek sem tudnak / tudhatnak / nem érdemes tudniuk mindent. Ez a titokzatos Metro–2. Egy metró, ami eredetileg a párfunkcionáriusok menekítését szolgálta volna például atomcsapás esetén. Kiterjedtsége is vetekszik magával a metróéval, amin „élősködik”.

Eredeti megjelenés: itt, 2016.10.10., Szerző: VS
Lusi, az emberkéz alkotta iszapvulkánLusi, az emberkéz alkotta iszapvulkán
Megkísérelték kiemelni a fúrószárat, de az elakadt 1300 méter mélységben – ezek után a furatot 600 méter mélységben eltömítették. Május 27-én egy 6,3-as erősségű földrengés rázta meg a térséget, és két nappal a rengések után az újonnan keletkezett repedéseken keresztül – amik a fúrótoronytól pár száz méterre nyíltak meg – nagyjából 100 °C fokos forró iszap kezdett ömleni a felszínre.

Eredeti megjelenés: itt, 2016.07.12., Szerző: VS
VagabondokVagabondok
A lányok mások voltak, mint én, de aztán találkoztam Savannah-hal. Ő punk volt, és megfosztott a szüzességemtől. Tizenhét voltam, a nagy igyekezetben a mosogató leszakadt a falról a fürdőszobánkban. Persze, hazudtam valamit anyának, hogy mi történt a mosogatóval. Savannah tanított meg autót vezetni és vele voltam életem első punk koncertjén. Kirúgtak a munkahelyről, és a 12 évfolyamban kimaradtam az iskolából. Nem hittem többet istenben.

Eredeti megjelenés: itt, 2016.06.28., Szerző: VS
Átadták a világ leghosszabb alagútjátÁtadták a világ leghosszabb alagútját
A sajtót persze már körbejárta a hír, hogy átadták az új Gotthard bázisalagútat, a milliónyi figyelemreméltó számadatot egy koronázza meg: 57 km hosszú. Mintha Budán behajtanánk a Budai Váralagútba és Székesfehérváron érnénk ismét napfényre. Nyilván a hasonlat – mint a hasonlatok döntő többsége – sántít, ugyanis a Gotthard, legalábbis ez a (bázis) Gotthard vasúti alagút.

Eredeti megjelenés: itt, 2016.06.04., Szerző: VS
A Trans-Szibéria gázvezeték 1983-as robbanásaA Trans-Szibéria gázvezeték 1983-as robbanása
A történet lassan a múlt homályába vész, és ráadásul a hidegháború kellős közepén történt – hogy mindez így, ahogy leírom megtörtént-e vagy sem, máig rejtély, és valószínű, hogy az is marad. A nyolcvanas években a Szovjetunió megkezdte feltárni a szibériai olaj és gázmezőket. Ennek az ágazatnak a világvezető technológiájával az USA rendelkezett, de ők érthető módon nem kívántak hozzájárulni az ellenségük anyagi jólétéhez, ezért a teljes technológiát embargó alatt tartották.

Eredeti megjelenés: itt, 2016.05.07., Szerző: VS
Rozsdásodó űrágyúkRozsdásodó űrágyúk
A HARP projekt (High Altitude Research Project) ami nem tévesztendő össze a másik HAARP projekttel (High-Frequency Active Aural Research Program) egy közös kezdeményezés volt az Egyesült Államok és Kanada részéről a hatvanas években, hogy ballisztikai eszközökkel szállítsanak tárgyakat a felső légkörbe, és még azon is túl, az űrbe.

Eredeti megjelenés: itt, 2016.10.10., Szerző: VS
A Berlinben lezuhant szovjet vadászrepülőgép történeteA Berlinben lezuhant szovjet vadászrepülőgép története
A repülőgép hajtóművei az áthúzás alatt, 15 óra 30 perckor leálltak (más forrás szerint a gép vált irányíthatatlanná) Nyugat-Berlin felett. A pilótának és navigátorának ekkor még lett volna lehetősége, hogy katapultálással elhagyják a zuhanó gépet, de ők ehelyett az utolsó pillanatig azon küzdöttek, hogy a zsúfolt városrészek – Pichelsberg vagy Pichelsdorf – helyett egy közeli tóba csapódjon a gép.

Eredeti megjelenés: itt, 2016.04.08., Szerző: VS
Putyin csellista barátjaPutyin csellista barátja
Az eddig felbukkant egyik legkomolyabb iratanyag Vlagyimir Putyin orosz elnök érdekeltségi köreinek az offshore birodalmát tárja fel. Az orosz elnök persze tagad, mivel a lelepleződött magyar offshore lovaggal szemben neki volt annyi sütnivalója, hogy a pénzeket nem saját nevén mozgatta és mosta.

Eredeti megjelenés: itt, 2016.04.05., Szerző: VS
Locky letámadta EurópátLocky letámadta Európát
Locky egy trójai program, egészen pontosan egy ransomware, ami brutális tempóban terjed immár Európában is, csak Németországban nagyjából 5000 új fertőzést regisztrálnak jelenleg az erre szakosodott cégek óránként. A kártevő jellemzően Excel vagy Word dokumentumok lévén terjed. A felhasználónak egy email érkezik, melyhez egy számla is érkezik a csatolmányban Word vagy Excel formában.

Eredeti megjelenés: itt, 2016.02.19., Szerző: VS
Vonat a hűtőbenVonat a hűtőben
A bécsi klímacsatornában lehet szimulálni a szelet (például a menetszelet) 300 km/h-s sebességig, és ezt lehet ötvözni jéggel, hóval vagy esővel. A környezeti hőmérsékletet -45 °C-tól egészen hatvan fokig lehet beállítani, ez azért egészen szélsőséges környezeti viszonyokat tud teremteni.

Eredeti megjelenés: itt, 2016.10.10., Szerző: VS
Kéken szikrázó strandokKéken szikrázó strandok
Az egész jelenség nagyon látványos; a hullámverés, ami kéken világító fodrokat vet; a strandon a lépteink kéken fluoreszkálnak; a vízbe csobbanó tenyerünk, ami kék csillogással szikrázik. Lenyűgöző természeti jelenlég, a magyarba talán leginkább passzoló tenger-ragyogás szóösszetétellel fordítható sea sparkle, kár, hogy a tengerek szennyezettségével szorosan összefügg a felbukkanása.

Eredeti megjelenés: itt, 2016.02.07., Szerző: VS
Öreg fiúk bankrablócsapataÖreg fiúk bankrablócsapata
A rablócsapat szinte összes tagja nyugdíjas korú, konkrétan a négy fő bűnelkövetőből és három segítőből összeállt csapat összéletkora 486 év. Ráadásul a célpontválasztásnál sem aprózták el a dolgot, a brit történelem legnagyobb értékű bankrablását hajtották végre.

Eredeti megjelenés: itt, 2016.01.31., Szerző: VS
Roy születésnapjaRoy születésnapja
Ma van Roynak, a katona-replikánsnak a születésnapja, illetve a gyártási időpontja a Szárnyas fejvadász című filmből. A filmet – ki hinné – 34 éve, 1982-ben fogatta Ridley Scott, és aktualitásából azóta sem sokat vesztett, sőt. A film alapötletét Philip K. Dick egy 1968-ban írt novellája adta; a Földet 2019-re egy gyakorlatilag élhetetlen hellyé sikerült tenni.

Eredeti megjelenés: itt, 2016.01.08., Szerző: VS

<< Következő oldal

passport/kepes_index_076_100.txt · Utolsó módosítás: 2021/04/13 21:47 (külső szerkesztés)