Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


passport:felhokarcolo_ablakok_nelkul

Felhőkarcoló ablakok nélkül

Felhőkarcoló ablakok nélkül

A Thomas Street 33 alatti Long Lines Building a brutalizmus nevű építeszti stílus egyik eredménye, kívülről nagyjából úgy néz ki, mint a Man in black főhadiszállása*.

Belülről sok kép nincs róla, ugyanis gondosan, már-már paranoiásan rejtegetik belsőjét a nagyközönség kíváncsi tekintetei elől. A kíváncsiságra márpedig mindenkinek megvan az oka, aki megpillantja Manhattan közepén a felhőkarcolót, melynek nincsenek ablakai, sivár falait 160 méterrel az utcaszint felett szellőzőrácsok zárják le, és teszik egy erődítményhez hasonlítható építménnyé.

Pedig maga az épület azért annyira nem régi, 1974-ben épült az AT & T megbízásából. A nevéből, a „hosszú vonalak épület”-ből akár az építészeti stílusra való utalást is ki lehetne hallani, de a valóság persze ez esetben is sokkal prózaibb: a new york-i hosszú távolsági – és részben tenger alatti – távíró és telefonvonalak jórészt ebbe az épületbe futottak be.

A felhőkarcoló egy speciális telefonközpontnak épült, a födémterhelhetősége ezáltal sokkal nagyobb, mint a szokásos felhőkarcolóké, és a belterek magassága is ehhez igazodik, a 160 méteres magasságához mindössze 29 emelet társul.


Az épület saját villamosgenerátorokkal és víztározókkal rendelkezik, szükség esetén 1500 embernek tudná biztosítani az atomtámadás utáni ínséges időkben két hétig a túlélést. Jellemző, hogy a 2001-es terrortámadást követően ez volt az egyetlen épület a Canal-street-től délre, ami üzemképes maradt.

Az épületben mindössze egyszer, 1991-ben volt egy pár órás áramszünet, amit persze, mint mindig, minden ilyen esetben, egy emberi mulasztás okozott. Ennek eredményeként a mintegy 5 millió kimaradó hívás csak apróbb probléma volt ahhoz képest, hogy az USA északi részén 400 repülőtérnek kiesett a légi irányítása.

Az épület funkcionalitását tekintve rendkívül sokat változott története alatt. Átadását követően még nagyon sokáig operátorok kötötték össze a beszélgető feleket az ablaktalan helységekben. Onnan még majd' tíz évnek kellett eltelnie, hogy a CERN-ben kidolgozzák az internet lelkét, a TCP/IP protokollt és lassan, de határozottan a hálózat öntudatra ébredhessen. A hosszú vonalak házában is a nyolcvanas-kilencvenes években az automata telefonközpontok kiszorították az operátorokat, majd őket is lassanként részben nyugdíjazták az internetes adatközpontok.

Mindenesetre több, mint negyven éve New York telekommunikációs forgalmának nagy része is itt bonyolódik, ami azért sokaknak felkeltette a figyelmét, így például (nyilván) az NSA-ét is. A szervezetét, melyről a Showden ügy kipattanása nélkül talán soha nem hallottunk volna. Node azóta – bár legtöbb cég mit meg nem adott volna egy efféle ingyenreklámért, ők nem biztos, hogy annyira örülnek a hirtelen jött nyilvánosságnak. A The Intercept oldal egy újabb lavinát indított el az akták nyomán, a hírt villámgyorsan vette át az összes oldal.

Habár az Edward Snowden által kiszivárogtatott akták nem nevezik meg közvetlenül, nagyon sok jel utal arra, hogy az aktákban sok helyen szereplő TITANPOINTE lehallgatási hely az ablaktalan felhőkarcoló volt. Az NSA eszerint az épületben nagyon sok rendkívül szenzitív kommunikációs vonalhoz fért hozzá, így bele tudtak hallgatni az ENSZ, a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank, illetve 38 ország követségeinek (többek között Japán, Franciaország és Németország) kommunikációjába. Két, a Titanpointe-re utalás is megerősíti a gyanút a felhőkarcolóval szemben.

Az egyik leírásban szerepel, hogy a Titanpointe-t látogató NSA alkalmazott semmiképpen sem fedheti fel kilétét a helyszínen, ezért a Thomas Street 33-tól nem messzi Federal Plaza-ban található FBI irodától kell autót bérelniük a látogatásaikhoz.

Az AT & T természetesen tagadja a vádakat, szerintük senkinek sem biztosítottak semmiféle hozzáférést az épületen belül a vonalakhoz, de ennek az állításnak némileg ellentmondani látszik a cég és az NSA legendásan jó kapcsolata.

A Thomas Street 33 mögött látható a Federal Plaza 26, melynek a teljes 23. emeletét az FBI foglalja el,\\ kép forrása: theintercept.com

A Thomas Street 33 mögött látható a Federal Plaza 26, melynek a teljes 23. emeletét az FBI foglalja el.

Ezt támasztja alá a New York Timesírása, miszerint az a tény, hogy az AT & T milliárdnyi általa továbbított email-t tett elérhetővé az NSA számára, nyugodtan nevezhető „extrém segítőkészség”-nek.

Az egyébként lehetséges, hogy az épületben dolgozó „mezei” alkalmazottaknak fogalmuk sem volt az NSA jelenlétéről, hiszen dolgozói jól fedetten tevékenykedhettek az épületben, az már inkább kérdéses, hogy az AT & T vezetői ne tudtak volna a hivatal jelenlétéről.

Mindenesetre valószínűleg ez a tényfeltáró írás is csak egy apróbb szellő, mely kissé fodrozza a felszínt, miközben a mélyben .. a helyzet marad változatlan. Nyugaton is.

*: a Man in black főhadiszállását nem ez az épület „alakította”. Az a Brooklyn Battery Tunnel Ventilation Building a filmben, leírása itt található.

Eddigi bejegyzések a bolyongó.hu-n

2020/08/16 20:21 · vamsan

Források

passport/felhokarcolo_ablakok_nelkul.txt · Utolsó módosítás: 2020/08/16 21:29 (külső szerkesztés)