Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


passport:kepes_index_126_150

Időrendben az eddigi bejegyzések:

2020/06/15 17:11
Modernkori bolygó hollandiModernkori bolygó hollandi
Azt gondolnánk, hogy napjainkban, amikor már miden négyzetméternyi történést műholdak hada kísér, ezek a legendák már kivesztek, pedig nem. Nem úgy, mint egykor, és nem olyan sötét jóslatú legendákkal övezve, de igenis vannak ma is szellemhajók.

Eredeti megjelenés: itt, 2018.09.27., Szerző: VS
Vészjelzések a DakotárólVészjelzések a Dakotáról
2018-ban, a szokatlanul meleg nyarat követően a svájci Gauli-gleccserből repülőgép roncsok olvadtak ki, például egy teljes és egészen jó állapotú légcsavar is, melyről a szakértők rögtön megmondják, hogy egy DC–3-as Dakota (pontosabban egy C-53 Skytrooper) alkatrésze volt.

Eredeti megjelenés: itt, 2018.09.11., Szerző: VS
A dannenwalde-i balesetA dannenwalde-i baleset
2002-ben a Berlintől északra, mintegy 80 kilométerre fekvő Dannenwalde környékén egy nagyszabású robbanóanyag mentesítési akcióba kezdtek a német hatóságok, mivel a település környéki erdők művelésre alkalmatlanok voltak a sok – szanaszét heverő – robbanótesttől. Nagyon nem is lepődtek meg a kereső-egységek, amikor egy sekély árokban elföldelve több, mint 270 orosz (M–21 típusú) katyúsa (illetve BM–8 „GRAD”) rakétára bukkantak.

Eredeti megjelenés: itt, 2018.08.15., Szerző: VS
Lepontozva KínábanLepontozva Kínában
2014. június 14-én a Kínai Államtanács egy meglehetősen baljós dokumentumot adott ki „Tervezet a szociális hitelrendszer kialakítására” címmel. A száraz nyelvezetű dokumentum egy társadalmi kísérletet vázolt fel, mely Xi Jinping, a kínai Kommunista Párt főtitkárának terveit valósítja meg, aki az „aki egyszer megbízhatatlan, korlátozható” elvet vallva adta ki az utasítást a szociális hitelrendszer kialakítására.

Eredeti megjelenés: itt, 2018.08.09., Szerző: VS
Csungking csodáiCsungking csodái
A város elhelyezkedése a növekedés szempontjából nem a legszerencsésebb, a két folyótól távolabb eső részei már jókora hegyek oldalára kapaszkodnak fel – ezért szokták Csungkingot a „hegyek városa” névvel illetni. A hirtelen növekedés, a kínai mentalitás és a nehézkes terepviszonyok furcsa helyzeteket teremtettek ebben a városban is, ezek közül mesélek el hármat.

Eredeti megjelenés: itt, 2018.08.01., Szerző: VS
Hadsereg romokbólHadsereg romokból
Az egyik legkritikusabb fegyvernem az új Bundeswehr számára a tengeralattjáró volt. A második világháború talán leghírhedtebb flottáját a Kriegsmarine állította ki, így aztán az új német tengeralattjárók kapcsán merült fel a legtöbb kétség. A szövetségesek ezt a problémát úgy oldották meg, hogy egyszerűen nem adtak tengeralattjárót a németeknek, és abból indultak ki, hogy nekik a háború után úgy sem maradt egy sem. Tévedtek.

Eredeti megjelenés: itt, 2018.07.24., Szerző: VS
Anekdoták: A vlagyivosztoki kitérőAnekdoták: A vlagyivosztoki kitérő
Aztán egy nap múlva ez is sikerült neki, mármint kijózanodnia, és a nagykövetség telefonos tolmácsolása mellett elmondta, hogy fogalma sincs, hogy hogyan került oda. A követség szívós kutatómunkájának köszönhetően azért lassan összeállt a történet, és az utolsó puzzle-darabka is becsusszant a helyére.

Eredeti megjelenés: itt, 2018.07.17., Szerző: VS
A Jennifer projektA Jennifer projekt
Nyilván nem lett volna túl jó ötlet, hogy a hidegháború kellős közepén a CIA vagy bármely más amerikai hárombetűs kormányügynökség saját néven futtatott volna „mentőprogramot” a tengeralattjáró kiemelésére, így erre a célra egy civil szervezetet, illetve hát a kor „vasemberét” és szupersztárját, Howard Hughes-t bízták meg az igencsak kényes feladattal.

Eredeti megjelenés: itt, 2018.06.28., Szerző: VS
Az 56-os asztalAz 56-os asztal
A padló és a fal is csempézett, bútorok és dekoráció nincsenek, csak egy a sarokba vetett ventilátor próbálja meg feloldani a fehér csempe sivárságát. Semmi különös nincs a képen, azt leszámítva, hogy az előtérben az asztalnál az Egyesült Államok akkori elnöke, Barack Obama ül, vele szemközt pedig a főzős-világjárós műsorok fenegyereke, Anthony Bourdain.

Eredeti megjelenés: itt, 2018.06.15., Szerző: VS
Mt. CleeseMt. Cleese
„Ha ki akarod nyírni magadat, de nincs hozzá bátorságod, látogass el Palmerston North-ba, és menni fog a dolog.”

Eredeti megjelenés: itt, 2018.06.07., Szerző: VS
A Lifelog sztoriA Lifelog sztori
2003 közepén az amerikai védelmi minisztériumon belül működő DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency; Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége), melynek a nevéhez köthetők olyan „kisebb” fejlesztések, mint az Internet (lánykori nevén ARPANET), vagy a F–117 és B–2 bombázók fejlesztése, egy új projektbe kezdett LifeLog néven. A fejlesztés célja egy átfogó és kereshető elektronikus napló létrehozása volt teljes életekről.

Eredeti megjelenés: itt, 2018.07.26., Szerző: VS
De Wallen kirakataiDe Wallen kirakatai
Amszterdam egyik, ha nem a legismertebb negyede a De Wallen. Négyszáz évvel ezelőtt már minden errefelé vetődő hajó kikötött a város közeli kikötőjében. Akkor ez a városrész egy igazi nyomornegyed volt, az itt lakók a fennmaradt legendák szerint akár némi aprópénzért és heringért is felajánlották feleségeiket egy–egy kósza menetre.

Eredeti megjelenés: itt, 2018.05.14., Szerző: VS
Luke Skywalker szigeteLuke Skywalker szigete
A Star wars saga legújabb része (ismét) elkalauzolt minket az Ahch-To bolygóra, Luke Skywalker búvó- és vezekelőhelyére, egy szigetre. A sziget meglepő módon nem CGI generált világ, hanem a valóságban is létezik. Ráadásul űrhajóval sem kell rendelkeznünk megközelítéséhez, mert Írország partjaitól nem messze található a Skellig Michael sziget.

Eredeti megjelenés: itt, 2018.03.16., Szerző: VS
Az orosz szolgálatok célkeresztjébenAz orosz szolgálatok célkeresztjében
A Szovjetunió időszakában a KGB 13. „különleges feladatok” osztályára hárultak ezek a likvidálási feladatok. Akkoriban a részleg két külön laboratóriummal is rendelkezett, az egyikben a fegyvereket, a másikban pedig a mérgeket állították elő. A KGB a birodalom összeomlását követően csak formailag szűnt meg, tevékenységét két szervezet, az FSZB (Szövetségi Biztonsági Szolgálat), és a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) örökölte meg.

Eredeti megjelenés: itt, 2018.03.13., Szerző: VS
A millió dollár pontA millió dollár pont
A háború végén közel kilencmillió tonna felszerelés maradt a szigeten, nagyjából négy milliárd dollár értékben. Mivel a visszaszállítás Amerikába költséges lett volna, és már csak néhány katona maradt a szigeten, és a felszerelés is már évek óta ott porosodott (vagy inkább pállott) a szigeten, a hadvezetés úgy ítélte meg, hogy nem éri meg mindezt hazaszállítani.

Eredeti megjelenés: itt, 2018.03.05., Szerző: VS
Projekt 506Projekt 506
1949 végére Lavrentyij Pavlovics Berija állt elő a nagyszerű tervvel, a tizenhárom kilométeres alagút ötletével. Úgy ítélték meg, hogy egy híd katonai sérülékenységével szemben az alagút ellenállóbb és védhetőbb lehet. A Miniszterek Tanácsa 1950-ben írta alá a rendeletet a Tatár-szoros alatti Komszomolszk és Pobedino közötti alagút megépítésére.

Eredeti megjelenés: itt, 2018.07.26., Szerző: VS
Hogyan lett Kínának repülőgép-hordozója?Hogyan lett Kínának repülőgép-hordozója?
Előre leszögezem, a történet meglehetősen zavaros és a források néha ellentmondásosak, ami nem csoda, ha a történet résztvevőire tekintünk: Kína, Ukrajna és a Szovjetunió. Egyiküket sem tüntették még ki a sajtószabadságuk kapcsán, és ilyen elismerés nem is igazán várható. Az általam leírt történet a források egy olvasata, nem biztos, hogy minden részletében stimmel – de a végeredmény megmarad így is, Kína szert tett egy szovjet repülőgép-hordozóra.

Eredeti megjelenés: itt, 2018.02.14., Szerző: VS
Meggypiros Tesla a Mars feléMeggypiros Tesla a Mars felé
A kilenc Merlin-hajtóműves Falcon 9-ek már bizonyítottak, a kezdeti nehézségek után a booster-ek biztonságosan vissza is tudnak már térni a landolási platformokra, hogy újrahasznosításukkal még elérhetőbbé tegyék az űrrepülést ismét.

Eredeti megjelenés: itt, 2018.02.08., Szerző: VS
Egy másodperccel későbbEgy másodperccel később
EMP; három betű, az elektromágneses impulzus rövidítése. EMP nagyon sok esetben keletkezhet, például villámcsapás, szénkefés motorok vagy éppen napkisülés által. Közös jellemzőjük, hogy zavarják az elektromos berendezések működését, illetve a nagyobb energiájú EMP-k ezeknek a berendezéseknek a tönkremeneteléhez is vezethetnek.

Eredeti megjelenés: itt, 2018.02.02., Szerző: VS
Észak-Dakota piramisaÉszak-Dakota piramisa
A létesítményt a piramissal végül – Stanley R. Mickelsen védelmi komplexum néven – 1975. október 1-jén adták át. Aztán négy hónappal később, 1976. február 10-én (más, cinikusabb források szerint mindössze 3 napnyi üzem után) – kongresszusi döntésre – be is zárták.

Eredeti megjelenés: itt, 2018.01.29., Szerző: VS
MazsolabombázókMazsolabombázók
Egy gyors kirakodást követően ismét elstartoltak Berlin-Tempelhof repülőteréről, hogy egy újabb fordulóval ismét élelmiszert vagy szenet vigyenek a lezárt városba – repülőgépekkel. Három évvel a 2. világháborút követően a Szovjetunió blokád alá vonta a renitens várost, és a szövetségesek nem hagyták magára Berlin lassan mindent túlélő lakóit.

Eredeti megjelenés: itt, 2018.01.08., Szerző: VS
Stairway To HeavenStairway To Heaven
Tényleg egy lenyűgöző környezetben, meglehetősen extrém túraútvonal ez, az összesen 4000 lépcső a Puu Keahi a Kahoe 850 méter magas csúcsára vezet fel majd kanyarog vissza a tenger szintjére. 1943-ban építettek egy hegyre egy megfigyelő és több átjátszó-állomást, ezeket lehetett megközelíteni a lépcsőn.

Eredeti megjelenés: itt, 2017.12.28., Szerző: VS
Japán üzembehelyezésJapán üzembehelyezés
Erre szerencsére ott nem volt szükség. Oli gyorsan elővezette az ötletét, hogy gyorsíthatnánk az „ügymeneten”, ha áttérnénk a szaké-sör kombóra, és ezt a kívánságát rögtön le is aktivitizte a tulajjal. Japánban ugyanis szinte mindenki kizárólag japánul beszél (csakúgy, mint Spanyolországban spanyolul és a franciáknál franciául), és az általunk alkalmazott angol is csak egyfajta háttérkulissza-zaj volt az eltáncolt kívánságainkhoz, hogy az egész ne legyen azért olyan rettentően komikus, mint a némafilmeken, zongorakísérettel.

Eredeti megjelenés: itt, 2017.12.21., Szerző: VS
Kozmosz 954Kozmosz 954
A Kozmosz–954 felderítő-műholdat 1977. szeptember 18-án indították a bajkonuri Kozmodrómból egy Ciklon–2 hordozórakétával. Feladata az óceán forgalmának a figyelése volt, különös tekintettel a nukleáris tengeralattjárók forgalmazására. Elektromos rendszereit egy BES–5-ös termoelektromos generátor hajtotta meg, mely nagyjából 50 kg urán–235-öt tartalmazott.

Eredeti megjelenés: itt, 2017.12.18., Szerző: VS
60 éves a Trabant60 éves a Trabant
Az első széria-Trabant, egy P70-es 1957. november 7-én gördült le az akkor még vadonatúj zwickau-i AWZ (Automobilwerk Zwickau) gyártósoráról. Sikermenete egészen 1995-ig tartott, amikor az utolsó Trabant Universal is elhagyta a csődbe omló gyárat. A Trabant egy kor szimbolumává vált, a berlini Fal ikonikus képén is mi más szerepelhetne, mint ez a járgány.

Eredeti megjelenés: itt, 2017.11.06., Szerző: VS

<< Következő oldal

passport/kepes_index_126_150.txt · Utolsó módosítás: 2021/04/13 21:47 (külső szerkesztés)