Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


passport:kepes_index_101_125

Időrendben az eddigi bejegyzések:

2020/06/15 17:11
Kapszulahotel, TokióKapszulahotel, Tokió
Amikor kezd leszállni az este, a kék rovarcsapdák sisteregve villódzva nyelik el áldozataikat, akkor ideje lesz szállást keresni. A külvárosokban persze esélyünk sincs, érdemes kissé beljebb metrózni a városba. A hotelek árai ijesztőek tudnak lenni, ezek alternatívájaként keresgélhetünk az Airbnb-n, vagy betérhetünk egy kapszulahotelbe is.

Eredeti megjelenés: itt, 2017.10.30., Szerző: VS
VDE 8VDE 8
Az utazás München felől Berlin felé – sokszor vonatozok erre – lenyűgöző volt; ahogy a 300-as tempóra képes vonat 80-nal végigcsattog az erdei vasutakat idéző pályán, az őzek bekukkantanak a kocsikba, meg ilyenek, de hát, szóval, az ICE-ket nem erre az élményvonatozásra találták eredetileg ki.

Eredeti megjelenés: itt, 2017.10.25., Szerző: VS
Probstzella – végállomásProbstzella – végállomás
Probstzella egy kicsi türingiai városka, félúton Lipcse és Nürnberg között. Jelentősége és jelentése szerencsére napjainkra már elhalványult, nem úgy, mint jó harminc éve, amikor még állt a fal Kelet- és Nyugatnémet ország között. Akkor ugyanis ez volt a legfontosabb vasúti átkelő Bajorország és az egykori NDK között, és egyben az utolsó megálló a keletnémet vasút utasai számára. Illetve legtöbbjük számára.

Eredeti megjelenés: itt, 2017.10.14., Szerző: VS
Atomvillanás fentrőlAtomvillanás fentről
A helyszín az amerikai nukleáris tesztzóna a nevadai sivatagban, 1957 július 19-én, vagy 60 mérföldre Las Vegas-tól. Valamilyen zavaros oknál fogva akkor még a hadsereg vezetése ragaszkodott ahhoz a képtelen feltevéséhez, hogy egy nukleáris robbanás nem is „annyira” káros a környezetre, az emberek egészségére.

Eredeti megjelenés: itt, 2017.10.12., Szerző: VS
A Kaktusz-kupolaA Kaktusz-kupola
Azért már több mint gyanús, hogy a Marshall szigetektől egy ugrásnyira található tengeri paradicsom ilyen kihalt, mármint-hogy „embermentes” képet nyújtson. Nagyon árulkodó jel, hogy a betonkolosszust a google „katonai támaszpont” címkével illeti, és hasonló méretű, kör alakú bemélyedések sűrűn csipkézik az atoll partvonalát, illetve az azt övező tenger mélyét.

Eredeti megjelenés: itt, 2017.09.15., Szerző: VS
Eltűnő csodák: Salar de UyuniEltűnő csodák: Salar de Uyuni
A világ legnagyobb sósivataga Bolíviában található, területe valamivel több, mint tízezer négyzetkilométer – nagyjából akkora, összehasonlításként, mint Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyék együtt. A sivatag az egykor a Ballivián-tó hullámzott, kiszáradása nyomán a helyenként akár 120 méter vastag sóréteg maradt hátra. A terület időjárása igen szeles és általában száraz, a nappali 40 fokos hőséget éjszakánként akár -10 fok is követheti.

Eredeti megjelenés: itt, 2017.09.04., Szerző: VS
Az NDK utolsó halálraítéltjeAz NDK utolsó halálraítéltje
Werner Teské-t egy tíz méter hosszú, ablaktalan folyosóra kísérték: Lehet, hogy sejtette, hogy ott mi vár rá, de valószínűbb, hogy nem gondolt a legrosszabbra, amikor az állami hóhér, Hermann Lorenz hangtalanul mögé lépett, és hangtompítóval felszerelt Walther P-38 pisztolyával tarkón lőtte az elítéltet.

Eredeti megjelenés: itt, 2017.07.26., Szerző: VS
A valódi Mad MaxA valódi Mad Max
Útját dél felé vette, de elhagyta a szerencséje, és valahol a sivatagban elakadt és a kocsija is lerobbant. Mindössze tíz napra elegendő víz és élelem volt nála, tisztában volt vele, hogy ha gyalog indulna el, ez nem volna elegendő eljutni a legközelebbi településig. Külső segítségre se nagyon számíthatott a semmi közepén, magára maradt – a kocsijával.

Eredeti megjelenés: itt, 2017.07.17., Szerző: VS
Konténerhajón világot látniKonténerhajón világot látni
A hatalmas nagy és fix utakon hajózó áruszállító de főleg a konténerszállító hajókon ugyanis a legénységi szállásokon kívül sok esetben utaskabinoknak is szorítottak helyet az üzemeltetők. Itt nem valami luxuskabinokra kell gondolni, pálmalevelekkel legyezgető rabszolgákkal, sőt, konkrétan kiszolgáló személyzet sincs.

Eredeti megjelenés: itt, 2017.07.07., Szerző: VS
A Stuxnet sztoriA Stuxnet sztori
Izrael léte a környező országok számára mindig is szálka volt, azaz annál azért több. Többször próbálták már lerohanni, megsemmisíteni; sikertelenül. Az izraeliek is árgus szemekkel vizslatják a szomszédaikat, és amikor Irán atomfegyver-fejlesztési programba kezdett, komoly fenyegetésként élték meg. A nyílt odacsapás szinte azonnali háborúval fenyeget mind a mai napig a térségben, így inkább titkosszolgálati akciókkal próbálták – és vélhetően próbálják – elszabotálni és ellehetetleníteni az efféle törekvéseket.

Eredeti megjelenés: itt, 2017.06.30., Szerző: VS
Repülőgéphordozó Windows XP-velRepülőgéphordozó Windows XP-vel
A Királyi Haditengerészet mindenesetre az év végéig tervezi rendszerbe állítani a HMS Queen Elizabeth-et. És ez csak egy, mondjuk meglehetősen kirívó eset arra, hogy hogyan lehet a hálózati biztonságot semmibe venni. Persze lehet azzal érvelni, hogy a biztonságireleváns belső rendszereken biztos nem az xp fut (sőt, talán egyáltalán nincs is operációs rendszer a közelükben), de azért mégis egy hadihajóról beszélünk, ami azért keveredhet éles helyzetekbe.

Eredeti megjelenés: itt, 2017.06.28., Szerző: VS
Mert az Opel sosem kop' elMert az Opel sosem kop' el
Hanns-Lüdecke Rodewaldnak a kísérlete egyfajta mémmé avatta személyét a neten: Egy hosszú távú élettartam tanulmányt visz végig az 1956-os Opel Olympia Caravan-jával, melynek célkitűzése megállapítani, hogy mennyi ideig lehet forgalomban tartani egy gépjárművet, melyen csak és kizárólag a vizsgáztatásához feltétlenül szükséges javításokat végzik el.

Eredeti megjelenés: itt, 2017.06.16., Szerző: VS
SörvezetékSörvezeték
A klasszikus közművezetékek köre időről időre – a technikai fejlődést követve – bővül. A legrégebbi ilyen vezetékek a víz és a szennyvíz vezetésére épültek, a rómaiak Aquadukt-jai mind a mai napig megcsodálhatók ez egykori birodalom területén, és az egykori római fő szennyvízcsatorna, a Cloaca Maxima még napjainkban is szállítja mindazt, amiért pár száz éve megépítették. A villany és gáz infrastruktúrája csak az utóbbi száz évben indult bővülésnek, és itt az új trónkövetelő, a sör.

Eredeti megjelenés: itt, 2017.05.24., Szerző: VS
A Titanic-ot lassan megeszik a baktériumokA Titanic-ot lassan megeszik a baktériumok
Mindenesetre függetlenül a fosztogatásoktól a roncs mindenképpen magától is össze fog roskadni 15-20 éven belül. Már Ballard is felfigyelt a hajóroncsban függő, rozsdabarna színű „cseppkövekre”, amiket a vasevő baktériumok hoztak létre. „A roncsot egyfajta biofilm borítja és rozsda” – mondja Antje Boetius tengerbiológus, az Alfred Wegener Intézet kutatója – „Ezt a baktériumfajt a kutatók itt, a Titanic roncsainál azonosították először, nevét is innen kapta; Halomonas titanicae ..”
Eredeti megjelenés: itt, 2017.10.10., Szerző: VS
Krétával és palatáblával a zsarolóvírus ellenKrétával és palatáblával a zsarolóvírus ellen
A frankfurti főpályaudvaron a dolgozóknak egy gyors és ötletes megoldással vették elejét a fenyegető anarchiának. Egykor, még a postavonatok időszakában – amit sajnos vagy 10 éve megszüntettek – a küldemények címzettjeit régimódi fekete palatáblákra írták fel krétával. Az egyik dolgozó még arra is emlékezett, hogy melyik raktárba helyezték el örök nyugalomra ezeket a táblákat.

Eredeti megjelenés: itt, 2017.05.15., Szerző: VS
Híd a semmibeHíd a semmibe
A kínai kormányzat még Kim Jong Un hatalomra kerülése előtt valahogy kiegyezett apjával, Kim Jong Il-lel, hogy az 1945-ben épített, és napjainkra már kissé elaggott híd helyett építenek egy másikat, melyen keresztül egy autópályát átvezetve összekötik a két országot. Az Új Yalu-folyó Hídat a kínaiak, a hozzá csatlakozó úttal együtt mintegy 350 millió dollárból meg is építették, de az átadására már nem került sor, az ugyanis az Észak-Koreában egy szántóföld közepén végződik.

Eredeti megjelenés: itt, 2017.05.12., Szerző: VS
A kommunista UFOA kommunista UFO
Mindenesetre építésére akkoriban hétmillió (más forrás szerint 15 millió) dollárt sikerült eltapsolni. Pedig biztos pazarul nézett ki újkorában, még így pusztulófélben is impozáns látványt nyújt, amint a beszakadozott tetőszerkezetén keresztül a nap megvilágítja a homályban rejtőző belterét, vagy máskor pedig hó és vastagra hízott dér borítja a szerkezetét.

Eredeti megjelenés: itt, 2017.05.10., Szerző: VS
Teufelsberg FSBTeufelsberg FSB
Az itt folytatott kémtevékenységről nyilván nem számoltak be a hírszerző hivatalok színes és nagyalakú magazinok formájában (sem), sőt, gyakorlatilag erről a munkáról szinte semmit sem lehet tudni, nem úgy, mint a szovjet adatkábel információinak a megcsapolásáról és az azt követő botrányról (Operation gold). A kémállomáson csúcskorában egyidejűleg 1000 amerikai és 500 angol ügynök szolgált.

Eredeti megjelenés: itt, 2017.10.10., Szerző: VS
Kémfalu eladóKémfalu eladó
Nem, semmi átverés vagy csúsztatás nincs a címben, a kémfalu, Sugar Grove Station eladó. Nem egy-egy ház a településen, hanem úgy teljes egészében a település. A 80 házból álló takaros és szépen rendben tartott házakhoz 45 ezer négyzetméteres szálloda, benzinkút, bowling- és kosárlabdapálya, autómosó, uszoda és hullámmedencés fürdő is tartozik.

Eredeti megjelenés: itt, 2017.03.24., Szerző: VS
ICE kalandICE kaland
Péntek délután volt, még szerencse, hogy volt helyfoglalásom, mert a vonat tényleg tele volt. Limburgig nem is volt semmi baj, majd ott felszolgálták a fekete levest: A vonat nem tud tovább menni, az ok „Personenschaden”, ami szó szerinti fordításban és virágnyelven személyi sérülést jelent, gyakorlatilag azonban azt jelenti, hogy ismét valaki az egyik megelőző vonat elé vetette magát.

Eredeti megjelenés: itt, 2017.03.22., Szerző: VS
A Honecker-bunkerA Honecker-bunker
Minden irányba erdő övezi a tisztást az alacsony domb tetején. Keskeny csapás vezet a rövid sétaútra fekvő kis tavacskáig, a Bogensee-ig, a nem túl távoli faluból, Prendenből még a harangozás is elhallatszik idáig. Igazán idilli kirándulóhely ez alig 30 kilométerre Berlintől. Igazi turistaparadicsom, ahol 1990 előtt bárkit, aki erre tévedt volna, szinte biztos, hogy lelőttek volna. Kicsit talán érthetetlen is lehetne ez az egész, ha nem tudnánk, mi lapul a talpunk alatt jó pár méterrel.

Eredeti megjelenés: itt, 2017.03.14., Szerző: VS
Bambuszgyűrű és vasgolyóBambuszgyűrű és vasgolyó
Amikor a vonat a fémgolyóval (vagy tárcsával, vagy bármi ilyesmivel) a túlsó állomáshoz ér, és ott leadja a szakasz tokenjét, és onnan éppen nem akarnak egy szembevonatot meneszteni, akkor ott feltárcsázzák a saját trezorjukat, ami így átjelez az állomásbeli társának, és az kiadhat egy újabb golyót is – magyarul ismét csak egy golyót lehet a szakaszra kinyerni, de akár többet is egymás után egy készülékből.

Eredeti megjelenés: itt, 2017.10.10., Szerző: VS
A 61. vágányA 61. vágány
Szóval ez a szinte utolsó szegletéig ismert pályaudvar is képes meglepetésekkel szolgálni, például egy titkos vágánnyal, a 61.-kel. Ha a kasszáknál az innen induló vonatról érdeklődünk, jó eséllyel csak csodálkozó nézés fog minket fogadni, vagy ha esetleg idősebb dolgozóba futunk bele, ő tovább fog irányítani minket a néhány sarokkal arrébb magasodó Waldorf hotelhez, hogy inkább ott érdeklődjünk a következő onnan induló vonat felől.

Eredeti megjelenés: itt, 2017.03.03., Szerző: VS
A család szeme fényeA család szeme fénye
Hajnalban, úgy 9 magasságában, amikor a munkába indultam, a kocsiban az üzemanyagjelző szép lassan a bizalomgerjesztő teletank jelzésről átmászott a féltankra. Szokták mondani, hogy a nőknél az igen jelenthet nemet is és a nem pedig talán-t, na ennél ez a járgány kicsit konzekvensebb: ez konkrétan az üres tankot jelezte.

Eredeti megjelenés: itt, 2017.02.28., Szerző: VS
A PoligonA Poligon
A Szemipalatyinszki Kísérleti Terület (hivatalos nevén 2. sz. állami központi kísérleti gyakorlótér, oroszul 2-й Государственный центральный испытательный полигон) a Szovjetunió legkiterjedtebb és legrégebben használt nukleáris kísérleti területe volt, mely a persze a szovjet idők elmúltával sem tűnt el a robbanások dörejeivel együtt, sőt, újból és újból életre kel és kísért, immár Kazahsztánban.

Eredeti megjelenés: itt, 2017.02.24., Szerző: VS

<< Következő oldal

passport/kepes_index_101_125.txt · Utolsó módosítás: 2021/04/13 21:47 (külső szerkesztés)