Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


passport:kepes_index_051_075

Időrendben az eddigi bejegyzések:

2020/06/15 17:11
Is mir egal, egalIs mir egal, egal
A berlini közlekedési vállalatnál, a BVG-nél az idén brutálisan megemelkedett a potyautasok száma, a tavalyi 18.174-hoz képest az idén – és még hol van az év vége – 33.723 buktak eddig meg az ellenőrzéseken. A BVG amellett, hogy az ellenőrzéseket végző céget lecserélte, kampány indított a blicceléssel szemben, és – helyi szokás szerint – összerántottak egy gerillavideót Kazim Akboga (33) főszereplésével.

Eredeti megjelenés: itt, 2015.10.10., Szerző: VS
A titokzatos hőforrások a roncstelep mögöttA titokzatos hőforrások a roncstelep mögött
Ha már eluntuk a félkarú rablók digitális csörömpölését és a folyton a nagy nyereményt hajtó tömeg örvénylését, kicsekkolhatunk olcsó las vegasi hotelszobánkból, és stílszerűen kibérelhetünk egy nyitott pink Cadillac Cabriót a sarki autókölcsönzőből. Jó, ha a klasszikus elvisi rózsaszín batár éppen nem vár ott ránk, akkor is egy nyitott és klíma nélküli kocsi kell, mert a sivatag úgy érdekes; a tűző napon és porban és izzadságban fürödve.

Eredeti megjelenés: itt, 2015.12.16., Szerző: VS
Generációs ellentétGenerációs ellentét
Beülni a kocsiba és levezetni azt az ezer kilométert, vagy felülni a repülőre, vonatra és úgy megtenni ezt az utat – sokunk életének ez a részévé vált, ha találkozni akarunk hozzátartozóinkkal, ismerőseinkkel. Nem nagy ügy. Hozzászoktunk már, tudjuk, hogy nagyjából félúton Linznél van az az ormótlan toronyépületszerűség, az autópálya mellett, aminek az esetlenségét próbálták egy felfestett oroszlánfejjel oldani, onnan már csak 500.

Eredeti megjelenés: itt, 2015.10.10., Szerző: VS
ICx, az új német szuperexpresszICx, az új német szuperexpressz
Az intercity expresszeket hagyományosan mindig több nagy cég építette konzorciumban (ez alól csak a Velaro D a kivétel), és a legújabb generációnál is két nagy, egyébként konkurens gyártó, a Siemens és a Bombardier állt össze a vonat megépítésére. A német vasúti közlekedésben kiemelt szerepe van a „fehér flottának”, az ICE-knek. Az ICE hálózat minden nagyobb várost összeköt, ezek közül a fővonalakon a vonatok óránként követik egymást.

Eredeti megjelenés: itt, 2015.11.02., Szerző: VS
Parkolni NémetországbanParkolni Németországban
Az ember végre talál egy parkolóhelyet, de persze a tábla szerint a kocsit itt csak egy órára lehet letenni. Sebaj, felírjuk egy cetlire az érkezés időpontját, és ennyi. Lenne talán máshol a világban, de ez itt Németország, itt ez így nem elég, a járgányhoz visszatérésünkkor szinte biztos, hogy ott lesz az összecsavart bünticetli az ablaktörlőbe gyömöszölve.

Eredeti megjelenés: itt, 2015.09.04., Szerző: VS
A Föld legrosszabb légitársaságaA Föld legrosszabb légitársasága
A Skytrax egy 1999-ben, Angliában alapított szervezet (eredeti neve: Inflight Research Services), mely folyamatosan értékeli a légitársaságokat és a repülőtereket és évente jelentést ad ki róluk. Az értékelés 5 csillagtól 1 csillagig terjedhet, és egy csillaggal az idén csupán egyetlen légitársaságot díjaztak.

Eredeti megjelenés: itt, 2015.09.01., Szerző: VS
Sztálin elfeledett vasútjaSztálin elfeledett vasútja
A szovjetek egy nagyjából kétezer kilométeres vasútvonalat terveztek végigvezetni Észak-Szibériában, melynek elsődleges feladata a védelem biztosítása lett volna. A vasútvonal másodlagos célja a norilszki nikkelbányák összekötése lett volna az ország vasúti hálózatával (ez a kapcsolat később, még tervszinten sem született meg). A projekt fő és kimondatlan célja a börtönökben tengődő rabok „átnevelése”, a főleg politikai foglyok munkatáborba deportálása, és megsemmisítse volt.

Eredeti megjelenés: itt, 2015.08.19., Szerző: VS
Űrrepülőgépek az elhagyott hangárbanŰrrepülőgépek az elhagyott hangárban
Az első orbitális repülést a Buran 1988-ban – személyzet nélkül – valósította meg, visszatérése előtt kétszer kerülte meg a Földet, majd automatikus leszállást hajtott végre a bajkonuri űrrepülőtéren (erre, mármint az automatikus repülésre az amerikai gépek nem voltak képesek). Ezután a Buran program, no meg, nem mellesleg az egész Szovjetunió feledésbe merült. Az amerikai űrrepülőgépek közül utolsóként az Atlantis járt utoljára az űrben, az STS-135 program keretében.

Eredeti megjelenés: itt, 2015.07.24., Szerző: VS
A Windows 10 és az észak-koreai ultimátumA Windows 10 és az észak-koreai ultimátum
Az észak-koreaiak ismét rászabadítanák a szabad világra a vörös veszedelmet, az egymilliós észak-koreai hadsereget, ha a Microsoft nem áll el a Windows 10 július 29-ére tervezett megjelentetésétől, az ugyanis – legalábbis Kim szerint – a koreai „Red Star OS” koppintása. Ráadásul személyesen Obama elnöknek kellene leállítania a vörös csillag bitorlását – legalábbis erről számolt be (azaz ezzel fenyegetőzött) az állami KCTV.

Eredeti megjelenés: itt, 2015.07.14., Szerző: VS
Egy eladó birtok AusztráliábanEgy eladó birtok Ausztráliában
Az eladó telek (telkek) összesen 101.411 négyzetkilométert tesznek ki, ez kicsit nagyobb, mint Magyarország (93.036 km²) összterülete. Az árba beleszámolták a területen található ranch-eket és a 160 ezer szarvasmarhát is. Így már a hülyének is megéri. Itt található az Anna Creek Station is, ami a maga 23 ezer négyzetkilométerével (kb. negyed Magyarország) a világ legnagyobb marhatenyésztő farmjának számít.

Eredeti megjelenés: itt, 2015.07.07., Szerző: VS
WC aktákWC akták
Már akkor sem voltam egy atletikus alkat (és a helyzet azóta csak romlott), de simán abszolváltam egy ülőhelyzetből indított vetődéses tigrisbukfencet, ha létezik ez a formula. Ha nem, akkor feltaláltam. Mindent hátrahagyva és a helység sarkába bekuporodva csak bambán néztem a forró vízsugarat, ami rendkívül pontosan célzott. Illetve egy kicsit alá.

Eredeti megjelenés: itt, 2015.03.27., Szerző: VS
Felhőkarcoló a sivatag szélénFelhőkarcoló a sivatag szélén
Persze, ez sem mai történet, és az összes adatot már szuperlatívuszok özönében szállították már előttem. Hogy hány emeletes (163), hány lift található benne (57) és mennyibe került (mindegy, egy számadat, nem mond semmit). Ja, meg hogy lábainál ott van egy hatalmas szökőkút, ami persze világelső valamiben a maga nemében.Inkább arról szeretnék egy bejegyzést írni, hogy ez mind csak talmi csillogás.

Eredeti megjelenés: itt, 2015.03.15., Szerző: VS
Újra járható a király ösvényeÚjra járható a király ösvénye
1901-ben született meg az ötlet, hogy a Chorro és a Gaitanejo vízeséseknél készülő vízerőművek építkezésén dolgozó munkások számára egy átjárót alakítsanak ki a két vízesés között, melyen keresztül a nyersanyagellátást megoldhatják. Az ösvény kiépítése négy évig tartott, 1905-re fejeződött be. A munkások építőanyagok és élelmiszer szállítására használták a gyalogösvényt, a karbantartók pedig a csatorna folyamatos ellenőrzéséről, tisztításáról gondoskodhattak az út segítségével.

Eredeti megjelenés: itt, 2015.03.05., Szerző: VS
Dagobert, a német rendőrség rémeDagobert, a német rendőrség réme
1992 júniusában egy rendhagyó hirdetés jelent meg a „Hamburger Abendsblatt” napilap társkeresési rovatában: „Dagobert üdvözli az unokaöccsét”. A vicces-rejtelmes hirdetés egy zsarolónak szólt, a Karstadt áruház vezetése jelezte ezzel a fizetési hajlandóságát, hogy egymilliót megér nekik az, ha a zsaroló nem robbant többet az áruházban, miután előző nap egy csőbomba rendezte át az áruház porcelánosztályának a kínálatát. Nem, ez nem az Albatrosz zsebkönyvek sorozat volt, hanem a valóság.

Eredeti megjelenés: itt, 2015.10.10., Szerző: VS
Német fizetésekNémet fizetések
Sokan érdeklődnek nálam afelől, hogy szakmájukban mégis milyenek a német keresetek. A válasz nyilván nem egyszerű, de létezik egy német oldal, ahonnan szerintem nagyon korrekt válaszokat lehet kinyerni a kérdésre.

Eredeti megjelenés: itt, 2015.02.06., Szerző: VS
Jó fogás a bangkoki Új Világ plázábanJó fogás a bangkoki Új Világ plázában
A város óvárosában 1982-ben még nem voltak jellemzőek a magas épületek, de a Kaew Fah Plaza Company Limited-nek sikerült egy 11 emelet magas bevásárlóközpontot felhúznia a környékbeliek ellenállása és a törvényi szabályozás ellenére is. 1997-ben az épület 7 emeletét visszabontatták, majd az egész leégett. A romok alatt napjainkban halastó bújik meg.

Eredeti megjelenés: itt, 2015.02.04., Szerző: VS
SupergeilSupergeil
A supergeil értelemszerűen ennek a fokozása, és a fehér bajszos-szakállas (kinézetében kissé a télapóra hajazó) nagypapi, aki ezt a számot jegyzi, a német internet új sztárja. Az Edeka egy német kiskereskedelmi lánc, ami gyakran a reklámjaival próbál kitűnni. Legutóbbi népszerűsítő klippjük igazán rendhagyóra sikerült, és itt kerül a képbe Herr Liechtenstein, a supergeil nagypapa.

Eredeti megjelenés: itt, 2015.01.23., Szerző: VS
A svájci-német pizzaháborúA svájci-német pizzaháború
A svájci oldalon nagy a jólét. A jó keresetekhez magas árak is társulnak, így a svájciak inkább a német oldalra járnak bevásárolni és a fodrászhoz, onnan rendelik a vízvezeték szerelőt és a pizzát is házhoz. Ez persze a helyi svájci jómunkás pizzaiparos embereknek így nem tetszik, ezért a helyi pizzázó tulajdonosok egy éve kijárták, hogy a német pizzára vámot kelljen fizetniük az onnan szalajtott futároknak, ugyanis a svájci sült tészta nagyjából 30%-kal drágább a németnél.

Eredeti megjelenés: itt, 2015.01.11., Szerző: VS
10, még álló fal a berlini leomlása után10, még álló fal a berlini leomlása után
Bár a berlini fal leomlott – ennek kapcsán már írtam egy, a szökéseket bemutató bejegyzéssorozatot itt a blogon – azért a világ még nem maradt falak nélkül, a szögesdrótok gyártóinak és az embercsempészeknek továbbra sem kell nélkülözniük, Kasmírtól Mexikóig. Ráadásul ez a lista a falakról korántsem teljes.

Eredeti megjelenés: itt, 2014.11.08., Szerző: VS
Ottó utazásaiOttó utazásai
Öt éven keresztül becsavarogták Afrikát, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve átnyergeltek Dél-Amerikára. Ezt követte aztán Észak-Amerika, Ázsia, Ausztrália és végül Európa. Az anyagiak miatt nem kellett aggódniuk, Herr Holtorf a Hapag-Lloydnál volt korábban igazgató, és igazi modern-nomádok módjára elutasították a kényelmes utazás minden módozatát, a hotelekben alvást, az éttermekben étkezést és a GPS-es navigációt is (GPS azért volt náluk, helymeghatározás céljára).

Eredeti megjelenés: itt, 2014.10.10., Szerző: VS
A falon átA falon át
Walter Ulbricht, az NDK államtanácsának elnöke többször is engedélyt kért a Szovjetuniótól a határok technikai lezárásához. Amikor a szovjetek belátták, hogy esélyük sincs Berlin megszerzésére, megadták az engedélyt Ulbrichtnak. Az engedély megérkezése után azonnal, 1961. augusztus 13-án megkezdték a fal felhúzását. Berlin teljes nyugati szektorát egy 160 km hosszú fallal kerítették körbe.

Eredeti megjelenés: itt, 2014.08.29., Szerző: VS
KoldusmaffiaKoldusmaffia
A koldusokat egy jármű szórja szét és gyűjti össze, a pénzátadás is a kocsiban történik. A koldusok naponta 80-90 eurót gyűjtenek össze, ez egy hónapban mintegy 20.000 eurót biztosít a szervezetnek – csak Innsbrunckban. A bizonyítékok között szerepel több olyan fotó is, melyek szerint a napközben súlyos sérült koldusok estére „kigyógyulnak” bajaikból – a rokkantkocsiból lejmoló emberek „megtanulnak” járni. Helyi, tehát osztrák koldus ez idő alatt nem lejmolt a város utcáin, a maffia koldusai mind kelet-európaiak, ők kiszorították a helyi koldusokat a „piacról”.

Eredeti megjelenés: itt, 2014.08.23., Szerző: VS
Szicília is épül az EU pénzéből - a maga módjánSzicília is épül az EU pénzéből - a maga módján
A szemétbe fulladó Nápoly kapcsán már többször felmerült, hogy a szeméttelepeket a maffia uralja. Mostanában azonban más, zsírosabb falatokra tette rá a szervezet a kezét, és ez az EU szakértőinek cseppet sem tetszik: „Szicília 2007 és 2013 között 3,3 milliárd euró támogatást kapott az EU-tól” – foglalja össze a tényeket Ingeborg Gräßle – „ennek elköltésével kapcsolatban súlyos szabálytalanságokat észleltünk, főleg az építőiparban. Itt a beruházási érték nagy összegű, de az eredményeknek semmi nyoma nincs.”

Eredeti megjelenés: itt, 2014.06.10., Szerző: VS
Nem tériszonyosoknakNem tériszonyosoknak
Egy felhőkarcoló tetejéről megnézni egy várost látványos, de kissé már „idejétmúlt” szórakozás. Amikor a netről hatalmas felbontású panorámaképeket lehet letölteni az ott elénk (illetve legalább a fotós elé) táruló látványról, valami extrával kell még vonzóbbá tenni ezeket a turistalátványosságokat. A magasságból adódik, hogy érdemes a tériszonyra játszani, így nagyon sok helyen kibővítették ezeket a kilátókat olyan kiszögelléssel, aminek üveg a padlózata, így egyfajta „lebegés-élményt” nyújtanak a látogatóknak.

Eredeti megjelenés: itt, 2014.05.13., Szerző: VS
27 milliós telefonszámla27 milliós telefonszámla
Stefan K. spanyol kiruccanása nem túl jó véget ért. Párjával Barcelonában töltötték szabadságukat még március végén, és egyik napjukat egy belvárosi kiskocsmában zárták, ahol a fényképeiket nézegették a telefonjaikon. Miközben 11 órakor a mellékhelyiség felé ment, összeütközött egy négy fiatalból álló társasággal. Dolga végeztével visszatértek a szállásukra, és mobiltelefonja eltűnését csak másnap vette észre.

Eredeti megjelenés: itt, 2014.05.11., Szerző: VS

<< Következő oldal

passport/kepes_index_051_075.txt · Utolsó módosítás: 2021/04/13 21:47 (külső szerkesztés)