Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


passport:kepes_index_151_175

Időrendben az eddigi bejegyzések:

2020/06/15 17:11
RFC 1149RFC 1149
Az 1999. április 1-jei keltezésű IPoAC például egy teljesen hivatalosnak tűnő szabvány, száma RFC 1149. Az angol megnevezése már kisebb gyanakvásra adhat okot; IP over Avian Carriers (magyarul: IP protokoll madarak útján), de az igazi facepalm a leírás alatt jön: ez ugyanis arról szól, hogy az internetes adatcsomagokat madarakkal továbbítják.
2020.09.20.
NeuralinkNeuralink
A Neuralink 2016-ban került megalapításra, székhelye San Francisco-ban található. A cég első körben egy varrógép-szerű robotkart fejlesztett ki, mely az agy célzott területeibe tud (a hajszálnál tízszer vékonyabb) 4-6 μm vastag szálakat (szenzorokat) beágyazni. Egy ilyen szál több száz (később majd több ezer) szenzort tartalmaz, melyek képesek az agyi neuronok jeleit közvetlenül érzékelni.
2020.08.14.
MajakMajak
1957 szeptember 29.-én, 4 óra 20 perckor az egyik tartályban a hőmérséklet meghaladta a 350 °C és vélhetően vagy önrobbanással, vagy valamilyen villamos berendezés szikrája által berobbant. A kémiai (tehát nem nukleáris) robbanás nagyjából 75 tonna TNT (310 gigajoules) robbanásával volt egyenértékű. A tartályt egy vastag betonréteg fedte, mely 40 méterre repült, a 160 tonnányi erősen radioaktív üledék pedig kivetődött a légkörbe.
2020.08.14.
A Davis-Besse atomerőmű esete a vírussalA Davis-Besse atomerőmű esete a vírussal
A felhasználók 2003 január 25.-én, 9:00 órakor a hálózat drasztikus lassulására figyeltek fel. 16:50-kor az un. Safety Parameter Display System (SPD) állt le. Az SPD felügyeli az erőműben a legfontosabb biztonsági mutatókat (hűtőrendszer, mag hőmérséklet-érzékelők, külső sugárzás érzékelők). 17:13-kor egy másik, igaz, kevésbé kritikus monitoring (SCADA) rendszer, a „Plant Process Computer” is kifagyott a féreg tevékenysége nyomán.
2020.08.14.
Kína szuperexpresszeiKína szuperexpresszei
A program keretein belül 2012-ig 10.000 km pályát 200 km/h sebességgel tettek járhatóvá, és ezen belül 5.000 km szakaszon a vonatok a 350 km/h sebességet is meghaladhatják. Ezzel a világ legkiterjedtebb nagy sebességű vasúti hálózatát tudhatják magukénak, és ezen belül található a Beijing (Peking) – Guangzhou pálya, ami a világ leghosszabb nagy sebességű vonalának számít a maga 2.298 kilométerével.
2020.08.14.
A Wall Street Market bukásaA Wall Street Market bukása
A Darkneten a Wall Street Market volt az egyik legnagyobb áruház, de szerepét azóta már sok másik, hasonló profilú oldal (dream, empire, nightmare, agartha, core, cryptonia, cannazon,..) vette át. Ebben a bejegyzésben a bukásról lesz szó, azokról, akik ezt az oldalt üzemeltették, és elkövették az ilyenkor szokásos hibát; elbízták magukat.
A Kessler-szindrómaA Kessler-szindróma
A Kessler-szindróma (vagy Kessler-effektus) az a jelenség, melynek során a világűrben az alacsony Föld körüli pályán keringő és egymással összeütköző szemétdarabok egyre nagyobb valószínűséggel további szemétdarabokat állítanak elő.

Eredeti megjelenés: 2020.05.07.
A ZümmögőA Zümmögő
A Zümmögő a 80-as években felbukkant, 4625 kHz-en sugárzó rádióadó, mely eleinte egy sípoló hangot továbbított, majd 1992-ben kottát váltott, és áttért a zümmögésre. Egész pontosan percenként 21-34 alkalommal ismétlődő, 0,8 másodpercig tartó zümmögő hangot sugároz, mely adások között 1-1,3 másodperc csend van

Eredeti megjelenés: 2020.04.20.
A CIA lopott műholdjaA CIA lopott műholdja
A szovjet műholdak, és főleg azoknak a technikai megoldásai persze felkeltették a CIA érdeklődését is, szerettek volna többet megtudni ezekről az eszközökről. Erre egy érdekes lehetőség nyílt számukra, ugyanis a Szovjetunió egy technikai vándorkiállítást indított világ körüli útjára, melynek fő feladata a kommunista állam technológiai fölényének a hirdetése volt. A kiállítás 1959 végén Mexikóba ért, az aktuális bemutatónak Mexikóváros volt a helyszíne.

Eredeti megjelenés: 2020.03.13.
Kémek hídjaKémek hídja
Csak egy híd Berlin határában, ami a Havel folyón ível át Potsdam felé, a régi országúton. Régi fémszerkezet, egyen-zöld festés, az úton éppenhogy csak csordogál a forgalom. Az elhúzó autóvezetők sem értik – ez tükröződik a nézésükből – hogy mi a fenét lehet fényképezni egy ilyen jellegtelen – tizenkettő egy tucat – hídon. Pedig a hídfőn álló név tanúsága szerint ez a Glienicker Brücke, azaz a Bridge of spies, a kémek hídja.

Eredeti megjelenés: 2020.02.26.,
Kettős mérce a NASA-nálKettős mérce a NASA-nál
A NASA légiközlekedés-védelmi tanácsadó bizottságának ülésén kiderült, hogy a Boeing Starliner űrhajója súlyos szoftverhibával indult el a legutóbbi tesztrepülése során az ISS-re, mely az légkörbe való visszalépés során komoly balesetet okozhatott volna.

Eredeti megjelenés: 2020.02.10.
Musk műholdjai libasorbanMusk műholdjai libasorban
Ez a rendszer alacsony internetelérésű helyekre juttatná el a netet. A Starlink műholdakat a szintén Musk nevével fémjelzett Falcon-9 rakétákkal 60-asával juttatják fel egészen alacsony keringési pályára, innen a műholdak önerőből „kapaszkodnak” fel a végleges pozícióikba.

Eredeti megjelenés: 2019.12.30.
Mi a gond az 5G-vel?Mi a gond az 5G-vel?
Az 5G a mobiltelefontechnológia legújabb generációja, mely akár 1000-szer nagyobb adatmennyiség forgalmazására képes, mint korábbi verziói. A mobiltelefonok gyorsabb kiszolgálása mellett feladata lesz az önjáró autók támogatása és az IoT/WSN megoldások kiszolgálása.

Eredeti megjelenés: 2019.11.19.
A 816-os katonai nukleáris létesítményA 816-os katonai nukleáris létesítmény
A 816-os katonai nukleáris létesítmény egy kínai befejezetlen nukleáris fegyvergyár és egyben a világ legnagyobb ember által épített föld alatti létesítménye. Az egykori katonai megaprojekt Délnyugat-Kínában, Csungking szomszédságában, Fuling várostól nem messze található.

Eredeti megjelenés: 2019.08.22.
Wernher von Braun és a Gemkapocs műveletWernher von Braun és a Gemkapocs művelet
Kevés ember vallhatja magáénak azt a (kétes) dicsőséget, hogy egy fotón szerepelt Adolf Hitlerrel csakúgy, mint Dwight D. Eisenhower-rel John F. Kennedy-vel is. Pedig őt egész életében egy álom hajtotta, ennek megvalósításhoz keresett eszközöket a náci Németországban, majd vágya egybeforrt az Egyesült Államok nagy, közösségi álmával; a Holdra szállással.

Eredeti megjelenés: 2019.09.17.
Kukoricamező bombázóKukoricamező bombázó
1970 február 2-án Gary Faust százados egy rutingyakorlatra indult a repülőgéppel, de egy elhibázott nagy-g-s manőversorozat után a gép lapos dugóhúzóba esett, 10.000 méteren. Bár Faust megpróbálta stabilizálni a gép helyzetét – a fékezőerők nyitásával is próbálkozott – ez nem sikerült neki, ezért 4600 méter magasságban katapultált a dugóhúzóban pörgő repülőgépből, miután oktatója, Jim Lowe a kísérőgépből is utasította erre.

Eredeti megjelenés: 2019.09.03.
A Shinkansen nyitott ajtajaA Shinkansen nyitott ajtaja
A japán Shinkansen egyik ajtaja nyitva maradt. Ez csak akkor válik persze érdekessé, ha kiderül, hogy eközben a vonat 280 km/h sebességgel száguldott, de szerencsére a fedélzetén tartózkodó 340 utasból senki nem sérült meg.

Eredeti megjelenés: 2019.08.22.
CsatornaolajCsatornaolaj
A csatornaolaj Kína partvidékein, főleg Hong Kongban, Makaón és Tajvanon használt kifejezés egy olyan tiltott főzőolaj előállítási technológiára, mely során a különböző forrásokból (éttermekből, zsírcsapdákból, vágóhidakról, szennyvízcsatornákból) begyűjtött hulladékolajat újrahasznosítják.

Eredeti megjelenés: 2019.08.16.
A Komszomolec K-278 történeteA Komszomolec K-278 története
1989 április 7-én a hajó 100 mérfölddel délnyugatra a Medve szigetektől tartózkodott. 11:00 órakor a 7. rekeszben egy csőtörés következtében a fő ballaszttartály mellett a levegővel keveredő olaj forró felületre jutott és ott meggyulladt. Az égést jól táplálta a légvezeték oxigénben gazdag levegője, így a lángok gyorsan elterjedtek a modulban.

Eredeti megjelenés: 2019.07.10.
Nyaraljunk az Alpokban!Nyaraljunk az Alpokban!
Olyan helyszín kell tehát, ahol a maréknyi molylepke mozgáskoordinációját megszégyenítő csapatot legalább nagyjából felügyelni tudjuk. A lehetőségek között így bennmarad a Hortobágy, az Északi illetve Déli Sark, és mondjuk azok a hatalmas hegyi mezők, ahol még nekünk, szülőknek is kinéz némi nyaralás.

Eredeti megjelenés: 2019.07.01.
Az Aralsk-7 „halvaszületett” szigeteAz Aralsk-7 „halvaszületett” szigete
A rendkívül eldugott helyszínválasztás nem volt véletlen, ugyanis ez volt az egyik legfontosabb biológiai fegyvergyár és teszt-terület a szovjet időkben; itt tesztelték a háború esetén bevethető borzalmas vírusaikat és baktériumaikat az antrax-tól (lépfene) a tífuszon, tularémián, brucellózison és kifejlesztett himlőfajtákon keresztül a pestisig.

Eredeti megjelenés: 2019.05.29.
A Föld legmagasabban futó vasútvonalaA Föld legmagasabban futó vasútvonala
A Föld legmagasabban fekvő vasútvonala Kínában, illetve a kínai fennhatóság alá tartozó Tibetben található, a Himalája lábainál. A vonal – a Lhasa-line – 2006-ban került átadásra, és ekkor orozta el a nevezetes elsőséget a perui, 4829 méter magas Ticlio, és a bolíviai 4786 méter magasan futó Rio Mulatos-Potosí vonalak elől.

Eredeti megjelenés: 2019.05.14.
Hitler utolsó amerikai katonájaHitler utolsó amerikai katonája
Az oroszok sok nyugati fogságból hazatérőt szinte azonnal a GULAG-ra hurcoltak tovább, de a többieket is szorosan megfigyelték, életüket a helyi „jó kommunisták” is jelentősen megnehezítették. Ezzel tisztában voltak a hazatérők, a többség ennek ellenére vállalta a megaláztatás kockázatát. Georg Gärtner másként gondolta.

Eredeti megjelenés: 2019.04.12.
Német hackerek és a KGBNémet hackerek és a KGB
Húsz éve az ARD számolt be először a „Brennpunkt” című műsorában, hogy a Német biztonsági Hivatal egy keleti kémhálózatot leplezett le 1989 március 2-án. „Keleti kémek hatoltak be a nyugati számítógépes hálózatokra”, „német hackerek dolgoztak a KGB-nek”, szóltak a hangzatos főcímek, pedig a valóság – ezúttal meglepő módon – egy még meredekebb történet volt.

Eredeti megjelenés: 2019.03.08.
A rénszarvas és a tengeralattjáróA rénszarvas és a tengeralattjáró
Előfordul, hogy a sok időt a nyílt tengeren töltő hajókon a legénység kabala-állatokat tart, papagájt, hörcsögöt vagy fehér egeret. Persze, ez így rendben is van az ésszerűség határain belül. No de egy élő rénszarvas egy brit tengeralattjáró fedélzetén a második világháborúban?

Eredeti megjelenés: 2018.12.05.
HyperloopHyperloop
A Hyperloop technológia napjainkban az egyik legdinamikusabban fejlődő közlekedéstechnikai koncepció. „Csővasút, persze” – legyintettem rá eleinte, aztán vettem a fáradságot, hogy utánanézzek, és a technikai fejlesztések, egészen ötletes megoldások hosszú sora tárult elém.

Eredeti megjelenés: 2018.11.29.,
Surtsey, az ötvenéves szigetSurtsey, az ötvenéves sziget
Az Isleifur II halászhajó onnan nem messze, a Westmänner sziget partjainál vetette ki a hálóit, amikor 1963. november 14-én reggel füstfelhőt vettek észre déli irányban. Egy darabig figyelték a rádióforgalmazást, hogy jelent-e valaki vészhelyzetet a közelben, de mivel ez nem történt meg, rutinos izlandiként egy új sziget születését jelentették be a rádión.

Eredeti megjelenés: 2018.11.15.
Xiongmai sztoriXiongmai sztori
Gond nélkül megvesszük a hangvezérléses asszisztenst, a lakást felügyelő kamerákat és az önszántából árut rendelő szuper kütyüket, aztán meg csodálkozunk. Csodálkozunk, hogy az este az asszonynak privát show keretei között bemutatott helikopterezés (hungarikum!) egy héttel később a napiszaron köszön vissza ránk (szintén hungarikum!).

Eredeti megjelenés: 2018.10.25.
WSN és IoTWSN és IoT
Az IoT megnevezés sokaknak már talán ismerősen cseng, az internet of things, azaz a dolgok internete gyakorlatilag a jelenlegi ismereteinkben létező internet ugrásszerű bővülését/bővítését jelenti. Az IoT az (egyik) oka az IPv6 bevezetésének, mivel a „klasszikus” IPv4 egyszerűen már nem rendelkezik elegendően nagy címtartománnyal ennyi új „bevándorló” számára.

Eredeti megjelenés: itt, 2018.10.12., Szerző: VS
A Supermicro történetA Supermicro történet
A Bloomberg által feltárt történetben egyelőre minden érintett hevesen tagad. A sértettek és a „gyanúsítottak” egyaránt és egybehangzóan állítják, hogy nem történt semmi, kéretik továbbfáradni, nincs itt semmi látnivaló.

Eredeti megjelenés: 2018.10.08.
A Sputnyik IV balszerencsés útjaA Sputnyik IV balszerencsés útja
Aztán valami félrement, egyes források még detonációról is beszámoltak, intő jelként a szovjet sajtó is azt kezdte cikkezni, hogy az űrhajó visszatérését eleve nem tervezték. Még szerencse, hogy az emberi tartózkodásra kialakított űrkabint csak egy próbabábú foglalta el, ugyanis 1960. szeptember 5-én a jármű becsapódott a Föld légkörébe, és teljesen kontrollálatlan körülmények között fejezte be égi pályafutását.

Eredeti megjelenés: 2018.07.26.

<< Következő oldal

passport/kepes_index_151_175.txt · Utolsó módosítás: 2021/04/13 21:47 (külső szerkesztés)