Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


passport:stairway_to_heaven

Stairway To Heaven

Stairway To Heaven 

A “Stairway To Heaven”, a Led Zeppelin legendás számának az ötlete egy anekdota szerint akkor született meg, amikor George Harrison, a Beatles szólógitárosa heccelte Jimmy Page-et, a Zeppelin gitárosát, hogy az együttesnek nincsen balladája. Nos, lett. Azóta – 1970 óta - a világ egyik legismertebb száma, nincs olyan gitározni tanuló, aki ne próbálná fel az akkordjait, olyannyira, hogy a jobb gitárboltokban vicces táblákon jelzik, hogy légyszi, inkább valami mást.. 

Aztán meg van tényleg a lépcső a mennyországba. És szerintem meglehetősen ironikus, hogy a Hawaii szigetén található „Stairway to Heaven”, helyi nevén „Haiku Stairs” csak illegálisan közelíthető meg.

Pedig tényleg egy lenyűgöző környezetben, meglehetősen extrém túraútvonal ez, az összesen 4000 lépcső a Puu Keahi a Kahoe 850 méter magas csúcsára vezet fel majd kanyarog vissza a tenger szintjére. 1943-ban építettek egy hegyre egy megfigyelő és több átjátszó-állomást, ezeket lehetett megközelíteni a lépcsőn. Ezeknek az állomásoknak a története is rendkívül érdekes, egy klassz leírás olvasható erről a lazarbibi.blog-on.

Az állomások egy részét a világháborút követően átvette a parti őrség, nagy részüket elbontották.

Stairway To Heaven

Helyüket is elnyelte a sűrűn burjánzó vegetáció, a lépcső meg egyszerűen ott maradt. A növekvő ismertségének „köszönhetően” megszaporodtak a környéken a szeméthegyek, és a látogatók egyre gyakrabban kerültek összetűzésbe a helyi lakókkal. A hatóságok így inkább 1987-ben lépcső lezárása mellett döntöttek, miután az amerikai parti őrség (utolsó) navigációs állomását is bezárták a hegyen.

A történet nagyon hasonlít a spanyol király ösvényéhez, de míg azt – jórészt a látogatók nyomására végül felújították és látogathatóvá tették – ez a felismerés Havaii-on még várat magára. A hatóságok a lépcső lebontása mellett szavaztak, de helyiek és főleg a lépcső megóvására létrejött szervezet, a „Friends of Haiku Stairs” szerint a turistaút évente 1,7 millió dollár bevételt is termelhet.

Stairway To Heaven

Emellett kár volna felszámolni egy olyan látványosságot, mely így, illegálisan is tömegeket vonz, annak ellenére, hogy 600 dollárnyi büntetést kockáztatnak a belépéssel. Elnézve a képeket, ez azért nem csoda.

Ha véletlenül pont arra járna, és kedvet kapna a lápcső meglátogatásához, akkor fel kell hínom a figyelmét arra, hogy ez tilos. De ha mégis.., olvassa el a források között a travelmechic útmutatását.

Továbbra is keresek megjelenési lehetőséget az írásaim számára. Ha esetleg van ötleted, ne késlekedj és osszd meg velem! Elérhetőségeim az Impresszumban találhatók.

A passport.blog jelenlegi egyetlen megjelenési lehetősége a Facebook. Ha értesülni szeretnél az új bejegyezésekről, kövesd a Passport Facebook oldalt.

Eddigi bejegyzések a bolyongó.hu-n

Az összes bejegyzés ABC-be rendezett indexe itt található.

A bejegyzések időrendben:

Bejegyzések: 175..151
Bejegyzések: 150..126
Bejegyzések: 125..101
Bejegyzések: 100..076
Bejegyzések: 075..051
Bejegyzések: 050..026
Bejegyzések: 025..001

A passport.blog tag-jei itt találhatók felhő fomában. A tag-ek a bejegyzésben felbukkanó kifejezések és szavak. Ezekkel több bejegyzés is összeköthető.

Az oldal látogatottsági adatai:
Ma: 1 / Tegnap: 0 / Összesen: 73

2021/07/07 13:05

Források

Képek

1, 2:  canyouactually.com/the-notoriously-illegal-4000-step-stairway-to-heaven-in-hawaii-is-pure-insanity/
3: pinterest.de/pin/275001120979058620/?lp=true

Bejegyzésmegtekintések száma: 73

passport/stairway_to_heaven.txt · Utolsó módosítás: 2021/04/13 21:47 (külső szerkesztés)