Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


passport:a_drogfutarsag_veszelyei

A drogfutárság veszélyei

Egy 59 tagú kábítószercsempész csapat 2006 óta ténykedett azon, hogy több mint két tonna heroint és egyéb drogokat juttassanak el Laoszból Vietnamon keresztül Kínába. A csapat tagjai több kartellből verbuválódtak és több, egymást követő razzián kapcsolták le őket a vietnami hatóságok. A büntetésük elrettentő; a társaságól 30 embert ítéltek halálra, a szerencsésebbek pedig 2 évtől életfogytig tartó börtönnel úszták meg a csempészetet.

59 tagú kábítószercsempész csapat, kép: bild.de

A vietnami drogtörvények a legszigorúbbak között találhatók, lényegében mindegy, hogy a csempészt 600 gramm heroinnal vagy 20 kiló ópiummal kapcsolják le, mindkét esetben halálbüntetésre ítélik. Meg nem erősített becslések szerint 700 fogvatartott drogcsempész „vár” a halálbüntetésére az országban.

A kivégzések sorát kissé megakasztotta, hogy az Európai Unió exporttilalmat rendelt el a kivégzésekkor használt méreginjekciók hatóanyagaira, de a vietnami hatóságok már – a problémát megoldandó – kivégzőosztagokat állítottak fel a halálbüntetések végrehajtására.

A vietnami egy extrém de nem egyedülálló példa a szigorú drogtörvényű országok törvénykezésére. A legtöbb délkelet-ázsiai országban szintén halálbüntetés néz ki a kábítószercsempészeknek. Legtöbb ország számára az sem jelent problémát, ha az elkövető külföldi állampolgár. Egy hete egy 20 éves német állampolgárt kapcsoltak le a vámtisztek a maláj Johor Baru-ban.

A több, mint 3 kiló kristályos anyagot (valószínűleg metamfetamint) hat női táskában próbálta az országba csempészni. A német hatóságok vizsgálják, hogy tudnak e valamit tenni az óvatlan németért, de a helyi bíróság állásfoglalása szerint a csempészetért automatikusan halálbüntetés jár Malajziában. A nyolcvanas években Frank Forester bukott le némi hasissal szintén Malajziában, őt akkoriban csak Richard von Weizsäcker szövetségi elnök és Hans- Dietrich Genscher külügyminiszter közbenjárására sikerült kiszabadítani a halálos ítélet árnyékából, miután 3 évet húzott le egy maláj börtönben.

kép: bild.de

A szomszédos Szingapur törvényei sem elnézőbbek a kábítószercsempészekkel szemben. Heroinból már 15 gramm elég a halálos ítélethez. 1990 és 2005 között 420 halálos ítéletet hajtottak végre drogcsempészeken a városállamban, évente átlag 25 esetben.

Az arab világban is hasonlóan szigorú a törvénykezés a drogcsempészekkel szemben, Iránban is jellemzően halál vár a lebukott futárokra. Itt csak 2012-ben 314 halálos ítéletet hajtottak végre, de azt nem publikálta az iráni kormány, hogy hány esetben volt a drog az ítélet kiváltója. Hasonló módon nem lehet tudni, hogy Kínában hány drogcsempészt ítéltek halálra.

Kevésbé drákóiak, de az európainál azért sokkal szigorúbbak a csempészekre váró büntetések az Amerikai Egyesült Államokban, ahol az állam másodpercenként 600 dollár áldoz a drogok elleni küzdelemre. A külföldi csempészeket általában örökre eltiltják az USA-ba való belépéstől, miután letöltik a kirótt büntetésüket.

A nemzetközi drogkartellek jellemzően „benyelt” csomagokkal indítják útjukra az USA-ba futáraikat, akiket az angol szleng az „öszvér” (mules) szóval illet. Az eddigi rekordfogás ebben a műfajban az 52 éves nigériai Bola Adebisi volt, akit Washington repülőterén kapcsoltak le, gyomrában 180 heroinnal töltött csomaggal, melyek összsúlya 2,1 kiló volt.

Továbbra is keresek megjelenési lehetőséget az írásaim számára. Ha esetleg van ötleted, ne késlekedj és osszd meg velem! Elérhetőségeim az Impresszumban találhatók.

A passport.blog jelenlegi egyetlen megjelenési lehetősége a Facebook. Ha értesülni szeretnél az új bejegyezésekről, kövesd a Passport Facebook oldalt.

Eddigi bejegyzések a bolyongó.hu-n

Az összes bejegyzés ABC-be rendezett indexe itt található.

A bejegyzések időrendben:

Bejegyzések: 175..151
Bejegyzések: 150..126
Bejegyzések: 125..101
Bejegyzések: 100..076
Bejegyzések: 075..051
Bejegyzések: 050..026
Bejegyzések: 025..001

A passport.blog tag-jei itt találhatók felhő fomában. A tag-ek a bejegyzésben felbukkanó kifejezések és szavak. Ezekkel több bejegyzés is összeköthető.

Az oldal látogatottsági adatai:
Ma: 2 / Tegnap: 0 / Összesen: 65

2021/07/07 13:05

Forrás

passport/a_drogfutarsag_veszelyei.txt · Utolsó módosítás: 2021/04/13 21:46 (külső szerkesztés)