Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


passport:27_millios_telefonszamla

27 milliós telefonszámla

27 milliós telefonszámla ,kép forrása: akte 20.24

Stefan K. spanyol kiruccanása nem túl jó véget ért. Párjával Barcelonában töltötték szabadságukat még március végén, és egyik napjukat egy belvárosi kiskocsmában zárták, ahol a fényképeiket nézegették a telefonjaikon. Miközben 11 órakor a mellékhelyiség felé ment, összeütközött egy négy fiatalból álló társasággal. Dolga végeztével visszatértek a szállásukra, és mobiltelefonja eltűnését csak másnap vette észre.

A sim-kártyáját azonnal letiltatta, de már túl későn. Miután hazatértek Hannoverbe, érkezett a brutális meglepetés: mobilszolgáltatója, a Mobilcom Debitel egy harminchárom oldalas számlával „ajándékozta” meg, melynek utolsó oldalán szerepelt a végösszeg: 89.956,81 Euro, azaz nagyjából 27 millió forint.

Párjával mindketten egy élelmiszer-boltban dolgoznak, esélyük sincs egy ekkora összeg kifizetésére. A szolgáltató nem volt hajlandó foglalkozni az üggyel, így Sat.1 csatorna Akte 20.14 tényfeltáró műsorához fordultak, és ők segítettek tisztázni az ügyet.

számlakivonat ,kép forrása: akte 20.24

Az eset – ez gyorsan kiderült – korántsem egyedi. Az üggyel nagyjából egy időben kaptak el egy csapatot, akik nagyban játszottak: Az ellopott mobiltelefonokból származó sim-kártyákat feltörték, majd hívásátirányítással egy számot kezdtek folyamatosan hívogatni. A fehérorosz (BY) emelt díjas telefonszám a nagyjából 10 perces hívásokért 20 euró körüli összegbe került.

hívások listája ,kép forrása: akte 20.24

Ezt a számot 3501-szer hívták fel a csalók, akik valószínűleg százalékot kaptak a fehérorosz emelt díjas szám tulajdonosától. A telefonszámláról kiderül, hogy a számot nagyjából 5 – 10 másodpercenként hívták, a híváshossz mezőben viszont már a nagyjából 10 perc szerepelt minden esetben.

Thomas Köhler IT-szakértő szerint úgy lehetséges, hogy a megtört sim-kártyát egy adapteren keresztül egy szoftverrel aktiválják, így ez az egy kártya egyidejűleg több telefonhívást is lehetővé tesz. Az eset Stefan K. számára végül is megoldódott, a német szolgáltatója belátta, hogy ügyfele csalás áldozata lett, és elállt a számla behajtásától. A történet azért talán tanulságos lehet mindenkinek, aki külföldre, főleg mondjuk Barcelonába tervez kirándulást.

a trükk vázlata ,kép forrása: akte 20.24

Az Akte 20.14 videóját nem lehet beágyazni, de itt lehet megtekinteni.

Megoldás lehet ilyen esetekben a külföldi számok hívásának tiltása, vagy lehetőség esetén költséglimit beállítása. Kicsit körülményesebb, ha külföldön feltöltős kártyát használunk, melyre átirányítjuk a hívásainkat.

Továbbra is keresek megjelenési lehetőséget az írásaim számára. Ha esetleg van ötleted, ne késlekedj és osszd meg velem! Elérhetőségeim az Impresszumban találhatók.

A passport.blog jelenlegi egyetlen megjelenési lehetősége a Facebook. Ha értesülni szeretnél az új bejegyezésekről, kövesd a Passport Facebook oldalt.

Eddigi bejegyzések a bolyongó.hu-n

Az összes bejegyzés ABC-be rendezett indexe itt található.

A bejegyzések időrendben:

Bejegyzések: 175..151
Bejegyzések: 150..126
Bejegyzések: 125..101
Bejegyzések: 100..076
Bejegyzések: 075..051
Bejegyzések: 050..026
Bejegyzések: 025..001

A passport.blog tag-jei itt találhatók felhő fomában. A tag-ek a bejegyzésben felbukkanó kifejezések és szavak. Ezekkel több bejegyzés is összeköthető.

Az oldal látogatottsági adatai:
Ma: 1 / Tegnap: 0 / Összesen: 82

2021/07/07 13:05

Forrás

passport/27_millios_telefonszamla.txt · Utolsó módosítás: 2021/04/13 21:46 (külső szerkesztés)