Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


passport:start

Passport.blog

A blog 2013 és 2020 között futott az blog.hu oldalon, akkor még bejegyzései gyakran felkerülnek az Index főoldalára is. Az Index politikai tönkretételével egy időben a blog is önállósodott, itt a bolyongó.hu oldalon. A bejegyzések témái elég nagy szórást mutatnak, gyakoriak a technológiai, hidegháborús történelmi és érdekes helyszíneket bemutató írások.

A blog bejegyzései időrendben: passport.blog archívum

Az utolsó néhány bejegyzés

AmszterdamAmszterdam
Egy hirtelen felindulásból elkövetett autóstoppos trip a 90-es évekből, ami nem várt szakítással, majd vagy 20 év múlva egy ismét váratlan egymásra bukkanással teljesedik ki.
Karantén napló 1Karantén napló 1
Van-e élet a karantén-hotelen túl? Hogyan sikerült az ausztráloknak a karanténosdit megszervezni? Ilyen égető kérdésekre ad választ az irományom első része.

Karantén napló 2
Üzembehelyezés Ausztráliában és Tazmániában a korona-vírus okozta káosz közepén.
A falon átA falon át
Walter Ulbricht, az NDK államtanácsának elnöke többször is engedélyt kért a Szovjetuniótól a határok technikai lezárásához. Amikor a szovjetek belátták, hogy esélyük sincs Berlin megszerzésére, megadták az engedélyt Ulbrichtnak. Az engedély megérkezése után azonnal, 1961. augusztus 13-án megkezdték a fal felhúzását. Berlin teljes nyugati szektorát egy 160 km hosszú fallal kerítették körbe.
RFC 1149RFC 1149
Az 1999. április 1-jei keltezésű IPoAC például egy teljesen hivatalosnak tűnő szabvány, száma RFC 1149. Az angol megnevezése már kisebb gyanakvásra adhat okot; IP over Avian Carriers (magyarul: IP protokoll madarak útján), de az igazi facepalm a leírás alatt jön: ez ugyanis arról szól, hogy az internetes adatcsomagokat madarakkal továbbítják.
2020.09.20.
NeuralinkNeuralink
A Neuralink 2016-ban került megalapításra, székhelye San Francisco-ban található. A cég első körben egy varrógép-szerű robotkart fejlesztett ki, mely az agy célzott területeibe tud (a hajszálnál tízszer vékonyabb) 4-6 μm vastag szálakat (szenzorokat) beágyazni. Egy ilyen szál több száz (később majd több ezer) szenzort tartalmaz, melyek képesek az agyi neuronok jeleit közvetlenül érzékelni.
2020.08.14.
P2G: Szélenergiából üzemanyagP2G: Szélenergiából üzemanyag
Az egyik – és talán legfontosabb probléma a megújuló forrásokkal kapcsolatban, hogy sok esetben nem akkor termelnek energiát, amikor arra szükség van, hanem olyankor, ha fúj a szél vagy süt a nap, vagy jó a vízjárás. A villamos hálózatok önmagukban nem alkalmasak a villamos energia tárolására (szemben például a földgáz-hálózatokkal, amikben van puffer), mindig akkora energiamennyiség található ott (nagyjából), amennyire pillanatnyilag szükség van.
2020.08.14.
Az elektromos autó a jövő?Az elektromos autó a jövő?
Hogy gyorsan meg is válaszoljam a címben felvetett kérdést: még az is lehet.
Csak - véleményem szerint - nem így, ahogy azt a zöldek, meg úgy általában, az egyszerűbb megoldásokra hajló politikusok és szakértők elképzelik.
2020.08.14.
MajakMajak
1957 szeptember 29.-én, 4 óra 20 perckor az egyik tartályban a hőmérséklet meghaladta a 350 °C és vélhetően vagy önrobbanással, vagy valamilyen villamos berendezés szikrája által berobbant. A kémiai (tehát nem nukleáris) robbanás nagyjából 75 tonna TNT (310 gigajoules) robbanásával volt egyenértékű. A tartályt egy vastag betonréteg fedte, mely 40 méterre repült, a 160 tonnányi erősen radioaktív üledék pedig kivetődött a légkörbe.
2020.08.14.
A Davis-Besse atomerőmű esete a vírussalA Davis-Besse atomerőmű esete a vírussal
A felhasználók 2003 január 25.-én, 9:00 órakor a hálózat drasztikus lassulására figyeltek fel. 16:50-kor az un. Safety Parameter Display System (SPD) állt le. Az SPD felügyeli az erőműben a legfontosabb biztonsági mutatókat (hűtőrendszer, mag hőmérséklet-érzékelők, külső sugárzás érzékelők). 17:13-kor egy másik, igaz, kevésbé kritikus monitoring (SCADA) rendszer, a „Plant Process Computer” is kifagyott a féreg tevékenysége nyomán.
2020.08.14.
Kína szuperexpresszeiKína szuperexpresszei
A program keretein belül 2012-ig 10.000 km pályát 200 km/h sebességgel tettek járhatóvá, és ezen belül 5.000 km szakaszon a vonatok a 350 km/h sebességet is meghaladhatják. Ezzel a világ legkiterjedtebb nagy sebességű vasúti hálózatát tudhatják magukénak, és ezen belül található a Beijing (Peking) – Guangzhou pálya, ami a világ leghosszabb nagy sebességű vonalának számít a maga 2.298 kilométerével.
2020.08.14.
A Wall Street Market bukásaA Wall Street Market bukása
A Darkneten a Wall Street Market volt az egyik legnagyobb áruház, de szerepét azóta már sok másik, hasonló profilú oldal (dream, empire, nightmare, agartha, core, cryptonia, cannazon,..) vette át. Ebben a bejegyzésben a bukásról lesz szó, azokról, akik ezt az oldalt üzemeltették, és elkövették az ilyenkor szokásos hibát; elbízták magukat.
2020.05.21.
A Kessler-szindrómaA Kessler-szindróma
A Kessler-szindróma (vagy Kessler-effektus) az a jelenség, melynek során a világűrben az alacsony Föld körüli pályán keringő és egymással összeütköző szemétdarabok egyre nagyobb valószínűséggel további szemétdarabokat állítanak elő.
2020.05.07.
A ZümmögőA Zümmögő
A Zümmögő a 80-as években felbukkant, 4625 kHz-en sugárzó rádióadó, mely eleinte egy sípoló hangot továbbított, majd 1992-ben kottát váltott, és áttért a zümmögésre. Egész pontosan percenként 21-34 alkalommal ismétlődő, 0,8 másodpercig tartó zümmögő hangot sugároz, mely adások között 1-1,3 másodperc csend van.
2020.04.20.
A CIA lopott műholdjaA CIA lopott műholdja
A szovjet műholdak, és főleg azoknak a technikai megoldásai persze felkeltették a CIA érdeklődését is, szerettek volna többet megtudni ezekről az eszközökről. Erre egy érdekes lehetőség nyílt számukra, ugyanis a Szovjetunió egy technikai vándorkiállítást indított világ körüli útjára, melynek fő feladata a kommunista állam technológiai fölényének a hirdetése volt. A kiállítás 1959 végén Mexikóba ért, az aktuális bemutatónak Mexikóváros volt a helyszíne.
2020.03.13.
Kémek hídjaKémek hídja
Csak egy híd Berlin határában, ami a Havel folyón ível át Potsdam felé, a régi országúton. Régi fémszerkezet, egyen-zöld festés, az úton éppenhogy csak csordogál a forgalom. Az elhúzó autóvezetők sem értik – ez tükröződik a nézésükből – hogy mi a fenét lehet fényképezni egy ilyen jellegtelen – tizenkettő egy tucat – hídon. Pedig a hídfőn álló név tanúsága szerint ez a Glienicker Brücke, azaz a Bridge of spies, a kémek hídja.
2020.02.26.
Kettős mérce a NASA-nálKettős mérce a NASA-nál
A NASA légiközlekedés-védelmi tanácsadó bizottságának ülésén kiderült, hogy a Boeing Starliner űrhajója súlyos szoftverhibával indult el a legutóbbi tesztrepülése során az ISS-re, mely az légkörbe való visszalépés során komoly balesetet okozhatott volna.
2020.02.10.,

Régebbi bejegyzések

passport/start.txt · Utolsó módosítás: 2021/04/13 21:47 (külső szerkesztés)