Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


passport:kepes_index_001_025

Időrendben az eddigi bejegyzések:

2020/06/15 17:11
A Stasi szigorúan titkos aktáiból: „Fáklya”A Stasi szigorúan titkos aktáiból: „Fáklya”
Egy ember teljes testét elborították a lángok a cottbusi börtön udvarán. „Anya, végre szabad akarok lenni”- suttogta utolsó erejével. Néhány nap múlva a 28 éves Werner Greifendorf belehalt égési sebeibe, és haláláról – bár a Stasi megpróbálta eltitkolni azt – egész Németország értesült.

Eredeti megjelenés: itt, 2013.12.17., Szerző: VS
A londoni gyújtogatóA londoni gyújtogató
London egyik új építésű felhőkarcolójánál, a (fontban) 310 milliós 'Walkie Talkie' toronynál, a tervezéskor nem vettek figyelembe minden körülményt. A fizikát mindenesetre – legalábbis úgy tűnik – sikerült részben partvonalra tenniük.

Eredeti megjelenés: itt, 2013.12.16., Szerző: VS
A 62'-es hamburgi viharhullámA 62'-es hamburgi viharhullám
Akkor, 1962 február 16. éjszakáján a Vincinette nevű vihar söpört végig az Északi-Tengeren, és hatalmas mennyiségű víz torlódott fel az Elba torkolatában. Az 5.7 m magas árhullám maga alá gyűrte az árvízvédelmi rendszereket, a folyó hatvan helyen törte át a gátakat.

Eredeti megjelenés: itt, 2013.12.05., Szerző: VS
Az észak-koreai díszletfalu, KidzsongdongAz észak-koreai díszletfalu, Kidzsongdong
A négy kilométer széles, szigorúan őrzött demilitarizált zóna két falvat is elválaszt egymástól. Az észak-koreai falut az '50-es években kezdték el kiépíteni. A házakba már akkoriban be volt vezetve az áram, ami mind északon, mint délen luxusnak számított. A jól felszerelt és többemeletes épületek 200 családnak adtak otthont, akik jólétben élték mindennapjaikat. A településen helyet kapott gyermekgondozási központ, óvoda, általános és középiskola, és egy kórház is.

Eredeti megjelenés: itt, 2013.12.05., Szerző: VS
Az elhagyott szovjet nukleáris világítótornyokAz elhagyott szovjet nukleáris világítótornyok
Oroszország északi partja több ezer kilométer hosszú és nagy része a sarkkörön túl található. Téli időszakban a nap nem emelkedik a horizont fölé, sötétségben követik egymást a napok. Ez az északkeleti átjáró (oroszul Северный морской путь, azaz „Északi tengeri út”), melynek egy része csak két hónapig mentes az egybefüggő jégtől.

Eredeti megjelenés: itt, 2013.11.30., Szerző: VS
Bambuszvonatok KambodzsábanBambuszvonatok Kambodzsában
Mit lehet tenni egy egyvágányos, rendkívül rossz állapotban vegetáló vasúti vonallal, ahol a vonatok csak sétatempóban vánszorognak, de a vasúti szállításra komoly az igény? A bambuszvonat a kambodzsaiak válasza erre a kérdésre.

Eredeti megjelenés: itt, 2013.11.28., Szerző: VS
TrainsurfingTrainsurfing
Extrém tevékenység, vagy az öngyilkosság egyik aktív módja, amikor a vonaton (héven, metrón, villamoson) utazást nem a biztonságos belső térben, hanem valahol, a járművön kívül megkapaszkodva valósítjuk meg.

Eredeti megjelenés: itt, 2013.11.24., Szerző: VS
A világ leghosszabb vonata: a Vasérc-expresszA világ leghosszabb vonata: a Vasérc-expressz
Mauritánia nemzeti vasúttársasága a Mauritania Railway, mely gyakorlatilag egyetlen vasúti vonalat üzemeltet. A vonal 704 kilométer hosszú, fő és egyetlen célja a Zouérat környéki vasércbányák kiszolgálása – összekötése az Atlanti-óceánra néző Nouadhibou kikötővárossal, Fderîck és Choum városokon keresztül. A vonalat az állami tulajdonú Société Nationale Industrielle et Minière (Országos Bányászati és Ipari Vállalat, SNIM) felügyeli.

Eredeti megjelenés: itt, 2013.11.24., Szerző: VS
A világ legnagyobb hajóroncs-temetője: Nouadhibou, MauritániaA világ legnagyobb hajóroncs-temetője: Nouadhibou, Mauritánia
Nouadhibou egy poros afrikai nagyváros Mauritánia és Nyugat-Szahara határán, a Ras Nouadhibou nevű félszigeten, ami az Atlanti-óceánba nyúlik. A város eredeti neve Port-Étienne volt, az első világháború előtt alapították francia kereskedők, mert elhelyezkedése és nyugodt vizei ideálisak voltak a tengeri kereskedelem céljaira.

Eredeti megjelenés: itt, 2013.11.22., Szerző: VS
Ajtó a pokolba – a lángoló türkmenisztáni Darvaza-kráterAjtó a pokolba – a lángoló türkmenisztáni Darvaza-kráter
1971-ben szovjet geológusok hatalmas gáz és olajmezőkre bukkantak a környező sivatag alatt. A falu határában is felépítettek egy fúrótornyot a földgéz kinyerésére. Ez a torony viszont egy feltáratlan föld alatti üregre épült, ami be is szakadt a ránehezedő súly alatt, és a környékről szivárgó metángáz azonnal meg is töltötte a frissen keletkezett krátert.

Eredeti megjelenés: itt, 2013.11.17., Szerző: VS
A lappföldi Jéghotelbe is kell tűzjelzőA lappföldi Jéghotelbe is kell tűzjelző
Az Icehotel-t az apró észak-svéd sarkvidéki kisvárostól, Jukkasjärvi-tól nem messze építik fel – alkotórészeit jégből kifaragva – évről-évre. Az idei évben a hotel 24. reinkarnációja kerül megépítésre, tervezésében több építész is részt vállal Svédországból, Olaszországból, Hollandiából, sőt Brazíliából is.

Eredeti megjelenés: itt, 2013.11.17., Szerző: VS
Hatalmas betonnyilak az USA-banHatalmas betonnyilak az USA-ban
Az USA-ban napjainkban is megtalálhatók a jókora betonnyilak, melyek nem olyan rejtélyesek, mint a Nazca-vonalak, de egy letűnt kor feledésbe merült technikai fejlesztéseiről tanúskodnak.

Eredeti megjelenés: itt, 2013.11.09., Szerző: VS
Maeklong vasúti piacMaeklong vasúti piac
A piac neve a vasúti vonal neve után „Maeklong vasúti piac” (Maeklong Railway Market) néven hivatkoznak rá, a helyiek „Talad Rom Hoop” névvel illetik, ez nagyjából „le az ernyőkkel piac”-ként ültethető át magyarra (Umbrella Pulldown Market).

Eredeti megjelenés: itt, 2013.10.30., Szerző: VS
Amitől a (TÜV) vizsgáztatóknak a haja az égnek áll : 1 részAmitől a (TÜV) vizsgáztatóknak a haja az égnek áll : 1 rész
Az alábbi összeállítás a német GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung) és TÜV képeiből készült. A GTÜ a TÜV és a Dekra az autók vizsgáztatására jogosított legnagyobb szervezetek. Elrettentésként.

Eredeti megjelenés: itt, 2013.10.04., Szerző: VS
Amitől a (TÜV) vizsgáztatóknak a haja az égnek áll : 2 részAmitől a (TÜV) vizsgáztatóknak a haja az égnek áll : 2 rész
Az alábbi összeállítás a német GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung) és TÜV képeiből készült. A GTÜ a TÜV és a Dekra az autók vizsgáztatására jogosított legnagyobb szervezetek. Elrettentésként.

Eredeti megjelenés: itt, 2013.10.04., Szerző: VS
Amitől a (TÜV) vizsgáztatóknak a haja az égnek áll : 3 részAmitől a (TÜV) vizsgáztatóknak a haja az égnek áll : 3 rész
Az alábbi összeállítás a német GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung) és TÜV képeiből készült. A GTÜ a TÜV és a Dekra az autók vizsgáztatására jogosított legnagyobb szervezetek. Elrettentésként.

Eredeti megjelenés: itt, 2013.12.10., Szerző: VS
A Gladbecker-túszdrámaA Gladbecker-túszdráma
Az egyik elkövető ahelyett, hogy visszatért volna a börtönbe a börtönszabadságáról, megkísérel kirabolni társával egy bankot, majd – mivel ez nem sikerült – túszaival simán elautózik a bankból, később egy busznyi túszt szerez még. Az 54 órás ámokfutás alatt 3 ember halálát okozza, de haverjával simán - gyakorlatilag sérülés nélkül - túlélték ezt az ámokfutást.

Eredeti megjelenés: itt, 2013.08.14., Szerző: VS
Klaus, a targoncavezető első munkanapjaKlaus, a targoncavezető első munkanapja
A német munkavédelmi oktatások elmaradhatatlan hivatkozási alapja, hogy hová vezethet az előírások megsértése. A száraz oktatásokat néha ennek a filmnek a levetítésével dobják fel, bár szinte minden résztvevő már ismeri az összes jelenetét a filmnek, a lazulás és közös szórakozás szinte biztosra vehető.

Eredeti megjelenés: itt, 2013.07.05., Szerző: VS
A világ 12 gyilkos tavaA világ 12 gyilkos tava
Kirándulóhelyek, földi paradicsomok és a felszín alatt halálos titkokat rejtenek.

Eredeti megjelenés: itt, 2013.06.01., Szerző: VS
Traffipax 1: A rendőrök szemszögébőlTraffipax 1: A rendőrök szemszögéből
Az alapvető célt, mármint a berendezések megelőző (preventív) hatását sok esetben ott is felülírja a kényszeres pénzgyűjtés nem is nagyon leplezett szándéka.

Eredeti megjelenés: itt, 2013.04.02., Szerző: VS
Traffipax 2: SztárfotókTraffipax 2: Sztárfotók
A rendőrségi fényképek nagyon sokszor tanúskodnak a pontatlan beállításokról, például a lenti esetben, ahol a szomszéd vágányon futó vonat vezetőjét buktatja le 96 km / h-s sebességnél.

Eredeti megjelenés: itt, 2013.04.02., Szerző: VS
Traffipax 3: A fagyi visszanyalTraffipax 3: A fagyi visszanyal
Az ember autózik valami végtelen autópályán, ahol a diszlexiás / diszgráfiás fenntartók a biztonság kedvéért kietették a 80-as korlátozást. Persze, hogy kicsit gyorsabban veszi hősünk a szakaszt, még 600 km van hátra, és minden ok nélkül kell a láthatóan problémamentes úton lötyögni. Jó lesz ide a 100 is. No, és ekkor jön a kis piros lámpás villanás, valahonnan, jól álcázott búvóhelyről, a palánk alól.

Eredeti megjelenés: itt, 2013.04.02., Szerző: VS
Német „aszfalt-Rambó”-kNémet „aszfalt-Rambó”-k
Az ADAC cikke szerint pedig ez a német pályákon sem ritkaság, de sokan fennakadnak a helyi rendőrség szűrőjén. Egy ADAC cikk a baden-württemberg-i autópálya rendőrség példáján keresztül szemlélteti az esetek számát; itt napi 140.000 autó fordul meg, és 2011-ben 146 eset volt az agresszióra visszavezethető.

Eredeti megjelenés: itt, 2013.04.01., Szerző: VS
Az Amazon esete NémetországbanAz Amazon esete Németországban
Finoman szólva érzéketlenség. A cég, ami abból az Amerikából jön, ahol a PC sokkal kisebb megszegését is komoly retorziókkal torolják meg az élet minden szintjén. Nos, ez a cég Németországban, ahol a történelem még kísért, a decemberi csúcsüzembe felvett (és fillérekért éjjel-nappal dolgoztatott) lengyel és spanyol vendégmunkásokra egy „Hess” (H.E.S.S.) nevű biztonságtechnikai céget uszít.

Eredeti megjelenés: itt, 2013.02.12., Szerző: VS
A torrentezés árnyoldala NémetországbanA torrentezés árnyoldala Németországban
A torrentezés világszerte a net szürkületi zónájához tartozó tevékenység. Országonként eltérő módon próbálják szabályozni, így a magyar gyakorlattal szemben a legtöbb országban, így Németországban is a feltöltés mellett a letöltés is illegális.

Eredeti megjelenés: itt, 2013.04.01., Szerző: VS


<< Következő oldal

passport/kepes_index_001_025.txt · Utolsó módosítás: 2021/04/13 21:47 (külső szerkesztés)