Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


start

bolyongó

Üdvözöllek a bolyongón!

Bolyongó Vámos Sándor vagyok, kissé technokrata grafomán szerző. Ez az oldal a privát blogom, az utóbbi évek blogbegyezéseit gyűjtöttem így egybe. Általában magyar nyelven publikálok, főleg technikai, hidegháborús témakörökben, de gyakran szoktam írni világutazós bejegyzéseket is.

A blog politikamentes. Persze ezt így könnyű leírni, megtartani már nehezebb, mivel a történelmi bejegyzésekben nagyon gyakran „adja magát” a párhuzamok keresése, a ismétlődő eseményekre való reflektálás. Így inkább úgy fogalmazok itt – óvatosabban – hogy a blogot megpróbálom távol tartani az ingoványos-mocsaras-megosztó aktuálpolitikától.

A blog bejegyzéseiről Facebookon szoktam informálni az ottani oldal – passport.blog – követőit, de ha már ide vetődtél, nézz körül, mazsolázz, hátha találsz neked tetsző bejegyzést.

Ha szeretnél valamit közölni, és nem csíped a Facebook-ot, kattints az Impresszumra, ott megadtam az email címemet is.

Ajánló

GrishaGrisha
A falevelek zörögve körözni kezdtek az udvaron, mintha egy láthatatlan varázsló intésére tették volna. A szél nem fújt, vagy egyelőre még hallgatott, a fák koronája is csak rezgett, de még suhogás sem volt hallható, csak a száraz levelek halk zörgése az aszfalton…
2023.01.25.
Csónakokkal az anyahajó ellen – a Millennium Challenge 2002 gyakorlatCsónakokkal az anyahajó ellen – a Millennium Challenge 2002 gyakorlat
A hadműveletben a kék hadviselő fél az Egyesült Államok volt, a vörös fél pedig a Perzsa-öböl egy fiktív állama, ami lehetett volna mondjuk Irán vagy Irak akkoriban.
Mivel éppen Irak vagy Irán, vagy éppen az Al Kaida részéről nem ért rá senki a vörös erők vezetésére, a jól megérdemelt nyugdíjas napjaiból visszahívva egy 64 éves vietnami veteránt, Paul Van Riper nyugalmazott altábornagyot bízták meg a vezetéssel. Lehet, hogy arra nem számítottak, de az „öreg baka” igencsak komolyan vette a feladatát.
2022.04.22.
Csernobil és Putyin katonáiCsernobil és Putyin katonái
Öt hét után az orosz csapatok kivonulnak a csernobili tiltott övezetből. Az erőműszemélyzet egy részét túszként magukkal hurcolták, az ő sorsukról egyelőre nem lehet tudni. Sok orosz katona valószínűleg komoly sugárterhelést kaphatott. Ukrán vélemények szerint az újoncok nem tudták, hogy a világ egyik legszennyezettebb területére küldték őket árkokat ásni.
2022.04.09.
Irány NémetországIrány Németország
Ha már forrónak érzed a talpad alatt a talajt, irány Marbella Németország!
2022.04.05.
Hol tarthatnak a mesterséges intelligenciák?Hol tarthatnak a mesterséges intelligenciák?
Bővebben, túrjuk fel az internetet, és nézzük meg, hogy mit tudunk róluk. Szerintem nagyon keveset. Az egyik legjelentősebb fejlesztés a Google háza táján zajlik, ennek összegzése az ai.google oldalon található meg, mármint az a része, ami szerintük ránk tartozik – és ez nem sok. Hangzatos célok, jól hangzó headline-ok mögött néhány információmorzsa bukkan fel például a célokat illetően, de ez minden. Persze, mit várunk, technológiai dokumentációt?
2021.11.19.
A fekete hattyú a megoldás az éhínségreA fekete hattyú a megoldás az éhínségre
Igen, ismét Észak-Koreáról lesz szó, akik ismét megtalálták az olyan igazán kommunista megoldást az éhező népesség problémájára.
2021.11.02.
Marbella, a gengszterparadicsomMarbella, a gengszterparadicsom
A csillogó felszín alatt hallgat a romlott mély - erre a közhelyre szolgál remek illusztrációként a spanyol Marbella történene is, ami egy igencsak tipikus történet napjainkból. Is.
2021.09.24.
Találkozás LeninnelTalálkozás Leninnel
A Lenin-szobrok lassan kiszorultak a közterekről, és tényleg ritkaságszámba megy, ha eggyel összefutunk. Például a Déli-sarkon.
2021.09.02.
Filmes idézetekFilmes idézetek
Idézetek filmekből, minden mennyiségben, persze szubjektív válogatás alapján az Űrodüsszeia-tól a A Wall Street farkasáig.
2021.09.01.
Hedy Lamarr: filmszínésznő és feltalálóHedy Lamarr: filmszínésznő és feltaláló
Filmszínésznő, istennő és díva. Wifi, bluetooth és FHSS. És hogy ezek, az egymástól meglehetősen messze eső fogalmak hogyan találnak egymásra? Elmesélem Hedy Lamarr történetét röviden, és ki fog derülni.
2021.07.06.
An0m sztoriAn0m sztori
Lehallgathatatlan és feltörhetetlen rendszer nincs. Ezt most sok drogbáró, csempész, pénzmosó és egyéb, a nyílt kommunikációban „nem hívő” ember tapasztalhatja meg a saját bőrén. Ráadásul ebben az esetben a rendszert nem is kellett feltörni, mivel maga az FBI fejlesztette, és hallgatta le az utóbbi három évben.
2021.06.08.
A Kaszpi-tengeri szörnyA Kaszpi-tengeri Szörny
Először nem a nyugati hírszerző és katonai körök tárták fel az orosz hadsereg egyik legjobban őrzött titkát, hanem a német ZDF „Frontal” magazin, amint videofelvételt tett közzé a furcsa katonai szerkezetről, a hatalmas szovjet ekranoplánról, a KM-1-ről, vagy ahogy a világ - és a hírszerőszolgálatok - addig ismerték a fantomot, a Kaszpi-tengeri Szörnyről.
2021.05.12.
Alkohol az űrbenAlkohol az űrben
Az űrhajósok élete a romantikus elképzelésekkel szemben meglehetősen cudar. Nagyon sok munkát kell elvégezniük a szűkre szabott fent töltött időben, a szoros napirend az életüket egy álló stresszé formálja. A stresszet pedig – és ezt azért könnyű belátni – oldani kell, és ennek oldására a kézenfekvő megoldás az alkohol.
2021.05.05.
AtlantropaAtlantropa
Az Atlantropa egy (Szerencsére vagy sajnos? Nos, ezt döntsd el magad!) soha meg nem valósult gigaprojekt, ami a Földközi-tenger részleges kiszárításával Európa és Afrika egy kontinenssé tételét, illetve Afrika jelentős átformálását tűzte ki célul.
2021.04.23.
A világ valódi csodáiA világ valódi csodái
A Google.maps segítségével egy térképet illesztettem be az oldalra, amin bejelöltem a helyhez köthető bejegyzések helyszíneit. Ez szerintem egy érdekesebb,némileg interaktívabb böngészési lehetőséget ad, de erről talán győződj meg személyesen. A térképet érdemes a jobb áttekintéshez felnagyítani a jobb felső sarokban található négyzet szimbólummal.
2021.04.19.
A világvégi moziA világvégi mozi
Aztán persze vannak olyan projektek, melyek eljutnak a megvalósításig, de aztán a dédelgetett víziókat jól hátbavágja a valóság, és a végén valami egészen más dolog lesz vagy marad a nagyívű elképzelésekből. Ennek a tételnek a gyakorlati megvalósítását mutatta be a francia Diynn Eadel, akinek ezen projektjén kívül semmit nem talált a Google, így maradjunk meg a reménybeli művész jellemzésnél, ha már a „foglalkozása” rovatot is ki kell tölteni.
2021.04.16.
Szputnyik-sokkSzputnyik-sokk
Sokan és sokat hivatkoznak az Egyesült Államokban a Szputnyik-sokkra. Az ország a második világháborút követően belefeledkezett a saját hatalmába és dicsőségébe, megkérdőjelezhetetlen elsőségébe, technológiájának a mindenhatóságába. Egy Pearl-Harbor-szerű kijózanító csapásként érte őket a rövid életű szovjet műhold léte – a Szputnyik–1 1958. január 4-én lépett be a légkörbe és égett ott el.
2021.04.13.
AmszterdamAmszterdam
Egy hirtelen felindulásból elkövetett autóstoppos trip a 90-es évekből, ami nem várt szakítással, majd vagy 20 év múlva egy ismét váratlan egymásra bukkanással teljesedik ki.
2021.04.02.
Karantén napló 1Karantén napló 1
Van-e élet a karantén-hotelen túl? Hogyan sikerült az ausztráloknak a karanténosdit megszervezni? Ilyen égető kérdésekre ad választ az irományom első része.

Karantén napló 2
Üzembehelyezés Ausztráliában és Tazmániában a korona-vírus okozta káosz közepén.
A falon átA falon át
Walter Ulbricht, az NDK államtanácsának elnöke többször is engedélyt kért a Szovjetuniótól a határok technikai lezárásához. Amikor a szovjetek belátták, hogy esélyük sincs Berlin megszerzésére, megadták az engedélyt Ulbrichtnak. Az engedély megérkezése után azonnal, 1961. augusztus 13-án megkezdték a fal felhúzását. Berlin teljes nyugati szektorát egy 160 km hosszú fallal kerítették körbe.
RFC 1149: GalambpostaRFC 1149: Galambposta
Az 1999. április 1-jei keltezésű IPoAC például egy teljesen hivatalosnak tűnő szabvány, száma RFC 1149. Az angol megnevezése már kisebb gyanakvásra adhat okot; IP over Avian Carriers (magyarul: IP protokoll madarak útján), de az igazi facepalm a leírás alatt jön: ez ugyanis arról szól, hogy az internetes adatcsomagokat madarakkal továbbítják.
2020.09.20.
NeuralinkNeuralink
A Neuralink 2016-ban került megalapításra, székhelye San Francisco-ban található. A cég első körben egy varrógép-szerű robotkart fejlesztett ki, mely az agy célzott területeibe tud (a hajszálnál tízszer vékonyabb) 4-6 μm vastag szálakat (szenzorokat) beágyazni. Egy ilyen szál több száz (később majd több ezer) szenzort tartalmaz, melyek képesek az agyi neuronok jeleit közvetlenül érzékelni.
2020.08.14.
P2G: Szélenergiából üzemanyagP2G: Szélenergiából üzemanyag
Az egyik – és talán legfontosabb probléma a megújuló forrásokkal kapcsolatban, hogy sok esetben nem akkor termelnek energiát, amikor arra szükség van, hanem olyankor, ha fúj a szél vagy süt a nap, vagy jó a vízjárás. A villamos hálózatok önmagukban nem alkalmasak a villamos energia tárolására (szemben például a földgáz-hálózatokkal, amikben van puffer), mindig akkora energiamennyiség található ott (nagyjából), amennyire pillanatnyilag szükség van.
2020.08.14.
Az elektromos autó a jövő?Az elektromos autó a jövő?
Hogy gyorsan meg is válaszoljam a címben felvetett kérdést: még az is lehet.
Csak - véleményem szerint - nem így, ahogy azt a zöldek, meg úgy általában, az egyszerűbb megoldásokra hajló politikusok és szakértők elképzelik.
2020.08.14.
MajakMajak
1957 szeptember 29.-én, 4 óra 20 perckor az egyik tartályban a hőmérséklet meghaladta a 350 °C és vélhetően vagy önrobbanással, vagy valamilyen villamos berendezés szikrája által berobbant. A kémiai (tehát nem nukleáris) robbanás nagyjából 75 tonna TNT (310 gigajoules) robbanásával volt egyenértékű. A tartályt egy vastag betonréteg fedte, mely 40 méterre repült, a 160 tonnányi erősen radioaktív üledék pedig kivetődött a légkörbe.
2020.08.14.
A Davis-Besse atomerőmű esete a vírussalA Davis-Besse atomerőmű esete a vírussal
A felhasználók 2003 január 25.-én, 9:00 órakor a hálózat drasztikus lassulására figyeltek fel. 16:50-kor az un. Safety Parameter Display System (SPD) állt le. Az SPD felügyeli az erőműben a legfontosabb biztonsági mutatókat (hűtőrendszer, mag hőmérséklet-érzékelők, külső sugárzás érzékelők). 17:13-kor egy másik, igaz, kevésbé kritikus monitoring (SCADA) rendszer, a „Plant Process Computer” is kifagyott a féreg tevékenysége nyomán.
2020.08.14.
Kína szuperexpresszeiKína szuperexpresszei
A program keretein belül 2012-ig 10.000 km pályát 200 km/h sebességgel tettek járhatóvá, és ezen belül 5.000 km szakaszon a vonatok a 350 km/h sebességet is meghaladhatják. Ezzel a világ legkiterjedtebb nagy sebességű vasúti hálózatát tudhatják magukénak, és ezen belül található a Beijing (Peking) – Guangzhou pálya, ami a világ leghosszabb nagy sebességű vonalának számít a maga 2.298 kilométerével.
2020.08.14.
A Wall Street Market bukásaA Wall Street Market bukása
A Darkneten a Wall Street Market volt az egyik legnagyobb áruház, de szerepét azóta már sok másik, hasonló profilú oldal (dream, empire, nightmare, agartha, core, cryptonia, cannazon,..) vette át. Ebben a bejegyzésben a bukásról lesz szó, azokról, akik ezt az oldalt üzemeltették, és elkövették az ilyenkor szokásos hibát; elbízták magukat.
2020.05.21.
A Kessler-szindrómaA Kessler-szindróma
A Kessler-szindróma (vagy Kessler-effektus) az a jelenség, melynek során a világűrben az alacsony Föld körüli pályán keringő és egymással összeütköző szemétdarabok egyre nagyobb valószínűséggel további szemétdarabokat állítanak elő.
2020.05.07.
A ZümmögőA Zümmögő
A Zümmögő a 80-as években felbukkant, 4625 kHz-en sugárzó rádióadó, mely eleinte egy sípoló hangot továbbított, majd 1992-ben kottát váltott, és áttért a zümmögésre. Egész pontosan percenként 21-34 alkalommal ismétlődő, 0,8 másodpercig tartó zümmögő hangot sugároz, mely adások között 1-1,3 másodperc csend van.
2020.04.20.
A CIA lopott műholdjaA CIA lopott műholdja
A szovjet műholdak, és főleg azoknak a technikai megoldásai persze felkeltették a CIA érdeklődését is, szerettek volna többet megtudni ezekről az eszközökről. Erre egy érdekes lehetőség nyílt számukra, ugyanis a Szovjetunió egy technikai vándorkiállítást indított világ körüli útjára, melynek fő feladata a kommunista állam technológiai fölényének a hirdetése volt. A kiállítás 1959 végén Mexikóba ért, az aktuális bemutatónak Mexikóváros volt a helyszíne.
2020.03.13.
Kémek hídjaKémek hídja
Csak egy híd Berlin határában, ami a Havel folyón ível át Potsdam felé, a régi országúton. Régi fémszerkezet, egyen-zöld festés, az úton éppenhogy csak csordogál a forgalom. Az elhúzó autóvezetők sem értik – ez tükröződik a nézésükből – hogy mi a fenét lehet fényképezni egy ilyen jellegtelen – tizenkettő egy tucat – hídon. Pedig a hídfőn álló név tanúsága szerint ez a Glienicker Brücke, azaz a Bridge of spies, a kémek hídja.
2020.02.26.
Kettős mérce a NASA-nálKettős mérce a NASA-nál
A NASA légiközlekedés-védelmi tanácsadó bizottságának ülésén kiderült, hogy a Boeing Starliner űrhajója súlyos szoftverhibával indult el a legutóbbi tesztrepülése során az ISS-re, mely az légkörbe való visszalépés során komoly balesetet okozhatott volna.
2020.02.10.,
Musk műholdjai libasorbanMusk műholdjai libasorban
Ez a rendszer alacsony internetelérésű helyekre juttatná el a netet. A Starlink műholdakat a szintén Musk nevével fémjelzett Falcon-9 rakétákkal 60-asával juttatják fel egészen alacsony keringési pályára, innen a műholdak önerőből „kapaszkodnak” fel a végleges pozícióikba.

Eredeti megjelenés: 2019.12.30.
Mi a gond az 5G-vel?Mi a gond az 5G-vel?
Az 5G a mobiltelefontechnológia legújabb generációja, mely akár 1000-szer nagyobb adatmennyiség forgalmazására képes, mint korábbi verziói. A mobiltelefonok gyorsabb kiszolgálása mellett feladata lesz az önjáró autók támogatása és az IoT/WSN megoldások kiszolgálása.

Eredeti megjelenés: 2019.11.19.
A 816-os katonai nukleáris létesítményA 816-os katonai nukleáris létesítmény
A 816-os katonai nukleáris létesítmény egy kínai befejezetlen nukleáris fegyvergyár és egyben a világ legnagyobb ember által épített föld alatti létesítménye. Az egykori katonai megaprojekt Délnyugat-Kínában, Csungking szomszédságában, Fuling várostól nem messze található.

Eredeti megjelenés: 2019.08.22.
Wernher von Braun és a Gemkapocs műveletWernher von Braun és a Gemkapocs művelet
Kevés ember vallhatja magáénak azt a (kétes) dicsőséget, hogy egy fotón szerepelt Adolf Hitlerrel csakúgy, mint Dwight D. Eisenhower-rel John F. Kennedy-vel is. Pedig őt egész életében egy álom hajtotta, ennek megvalósításhoz keresett eszközöket a náci Németországban, majd vágya egybeforrt az Egyesült Államok nagy, közösségi álmával; a Holdra szállással.

Eredeti megjelenés: 2019.09.17.
Kukoricamező bombázóKukoricamező bombázó
1970 február 2-án Gary Faust százados egy rutingyakorlatra indult a repülőgéppel, de egy elhibázott nagy-g-s manőversorozat után a gép lapos dugóhúzóba esett, 10.000 méteren. Bár Faust megpróbálta stabilizálni a gép helyzetét – a fékezőerők nyitásával is próbálkozott – ez nem sikerült neki, ezért 4600 méter magasságban katapultált a dugóhúzóban pörgő repülőgépből, miután oktatója, Jim Lowe a kísérőgépből is utasította erre.

Eredeti megjelenés: 2019.09.03.
A Shinkansen nyitott ajtajaA Shinkansen nyitott ajtaja
A japán Shinkansen egyik ajtaja nyitva maradt. Ez csak akkor válik persze érdekessé, ha kiderül, hogy eközben a vonat 280 km/h sebességgel száguldott, de szerencsére a fedélzetén tartózkodó 340 utasból senki nem sérült meg.

Eredeti megjelenés: 2019.08.22.
CsatornaolajCsatornaolaj
A csatornaolaj Kína partvidékein, főleg Hong Kongban, Makaón és Tajvanon használt kifejezés egy olyan tiltott főzőolaj előállítási technológiára, mely során a különböző forrásokból (éttermekből, zsírcsapdákból, vágóhidakról, szennyvízcsatornákból) begyűjtött hulladékolajat újrahasznosítják.

Eredeti megjelenés: 2019.08.16.
A Komszomolec K-278 történeteA Komszomolec K-278 története
1989 április 7-én a hajó 100 mérfölddel délnyugatra a Medve szigetektől tartózkodott. 11:00 órakor a 7. rekeszben egy csőtörés következtében a fő ballaszttartály mellett a levegővel keveredő olaj forró felületre jutott és ott meggyulladt. Az égést jól táplálta a légvezeték oxigénben gazdag levegője, így a lángok gyorsan elterjedtek a modulban.

Eredeti megjelenés: 2019.07.10.
Nyaraljunk az Alpokban!Nyaraljunk az Alpokban!
Olyan helyszín kell tehát, ahol a maréknyi molylepke mozgáskoordinációját megszégyenítő csapatot legalább nagyjából felügyelni tudjuk. A lehetőségek között így bennmarad a Hortobágy, az Északi illetve Déli Sark, és mondjuk azok a hatalmas hegyi mezők, ahol még nekünk, szülőknek is kinéz némi nyaralás.

Eredeti megjelenés: 2019.07.01.
Az Aralsk-7 „halvaszületett” szigeteAz Aralsk-7 „halvaszületett” szigete
A rendkívül eldugott helyszínválasztás nem volt véletlen, ugyanis ez volt az egyik legfontosabb biológiai fegyvergyár és teszt-terület a szovjet időkben; itt tesztelték a háború esetén bevethető borzalmas vírusaikat és baktériumaikat az antrax-tól (lépfene) a tífuszon, tularémián, brucellózison és kifejlesztett himlőfajtákon keresztül a pestisig.

Eredeti megjelenés: 2019.05.29.
A Föld legmagasabban futó vasútvonalaA Föld legmagasabban futó vasútvonala
A Föld legmagasabban fekvő vasútvonala Kínában, illetve a kínai fennhatóság alá tartozó Tibetben található, a Himalája lábainál. A vonal – a Lhasa-line – 2006-ban került átadásra, és ekkor orozta el a nevezetes elsőséget a perui, 4829 méter magas Ticlio, és a bolíviai 4786 méter magasan futó Rio Mulatos-Potosí vonalak elől.

Eredeti megjelenés: 2019.05.14.
Hitler utolsó amerikai katonájaHitler utolsó amerikai katonája
Az oroszok sok nyugati fogságból hazatérőt szinte azonnal a GULAG-ra hurcoltak tovább, de a többieket is szorosan megfigyelték, életüket a helyi „jó kommunisták” is jelentősen megnehezítették. Ezzel tisztában voltak a hazatérők, a többség ennek ellenére vállalta a megaláztatás kockázatát. Georg Gärtner másként gondolta.

Eredeti megjelenés: 2019.04.12.
Német hackerek és a KGBNémet hackerek és a KGB
Húsz éve az ARD számolt be először a „Brennpunkt” című műsorában, hogy a Német biztonsági Hivatal egy keleti kémhálózatot leplezett le 1989 március 2-án. „Keleti kémek hatoltak be a nyugati számítógépes hálózatokra”, „német hackerek dolgoztak a KGB-nek”, szóltak a hangzatos főcímek, pedig a valóság – ezúttal meglepő módon – egy még meredekebb történet volt.

Eredeti megjelenés: 2019.03.08.
A rénszarvas és a tengeralattjáróA rénszarvas és a tengeralattjáró
Előfordul, hogy a sok időt a nyílt tengeren töltő hajókon a legénység kabala-állatokat tart, papagájt, hörcsögöt vagy fehér egeret. Persze, ez így rendben is van az ésszerűség határain belül. No de egy élő rénszarvas egy brit tengeralattjáró fedélzetén a második világháborúban?

Eredeti megjelenés: 2018.12.05.
HyperloopHyperloop
A Hyperloop technológia napjainkban az egyik legdinamikusabban fejlődő közlekedéstechnikai koncepció. „Csővasút, persze” – legyintettem rá eleinte, aztán vettem a fáradságot, hogy utánanézzek, és a technikai fejlesztések, egészen ötletes megoldások hosszú sora tárult elém.

Eredeti megjelenés: 2018.11.29.,
Surtsey, az ötvenéves szigetSurtsey, az ötvenéves sziget
Az Isleifur II halászhajó onnan nem messze, a Westmänner sziget partjainál vetette ki a hálóit, amikor 1963. november 14-én reggel füstfelhőt vettek észre déli irányban. Egy darabig figyelték a rádióforgalmazást, hogy jelent-e valaki vészhelyzetet a közelben, de mivel ez nem történt meg, rutinos izlandiként egy új sziget születését jelentették be a rádión.

Eredeti megjelenés: 2018.11.15.
Xiongmai sztoriXiongmai sztori
Gond nélkül megvesszük a hangvezérléses asszisztenst, a lakást felügyelő kamerákat és az önszántából árut rendelő szuper kütyüket, aztán meg csodálkozunk. Csodálkozunk, hogy az este az asszonynak privát show keretei között bemutatott helikopterezés (hungarikum!) egy héttel később a napiszaron köszön vissza ránk (szintén hungarikum!).

Eredeti megjelenés: 2018.10.25.
WSN és IoTWSN és IoT
Az IoT megnevezés sokaknak már talán ismerősen cseng, az internet of things, azaz a dolgok internete gyakorlatilag a jelenlegi ismereteinkben létező internet ugrásszerű bővülését/bővítését jelenti. Az IoT az (egyik) oka az IPv6 bevezetésének, mivel a „klasszikus” IPv4 egyszerűen már nem rendelkezik elegendően nagy címtartománnyal ennyi új „bevándorló” számára.

Eredeti megjelenés: itt, 2018.10.12., Szerző: VS
A Supermicro történetA Supermicro történet
A Bloomberg által feltárt történetben egyelőre minden érintett hevesen tagad. A sértettek és a „gyanúsítottak” egyaránt és egybehangzóan állítják, hogy nem történt semmi, kéretik továbbfáradni, nincs itt semmi látnivaló.

Eredeti megjelenés: 2018.10.08.
A Sputnyik IV balszerencsés útjaA Sputnyik IV balszerencsés útja
Aztán valami félrement, egyes források még detonációról is beszámoltak, intő jelként a szovjet sajtó is azt kezdte cikkezni, hogy az űrhajó visszatérését eleve nem tervezték. Még szerencse, hogy az emberi tartózkodásra kialakított űrkabint csak egy próbabábú foglalta el, ugyanis 1960. szeptember 5-én a jármű becsapódott a Föld légkörébe, és teljesen kontrollálatlan körülmények között fejezte be égi pályafutását.

Eredeti megjelenés: 2018.07.26.

szerző: Vámos Sándor

Továbbra is keresek megjelenési lehetőséget az írásaim számára. Ha esetleg van ötleted, ne késlekedj és osszd meg velem! Elérhetőségeim az Impresszumban találhatók.

A passport.blog jelenlegi egyetlen megjelenési lehetősége a Facebook. Ha értesülni szeretnél az új bejegyezésekről, kövesd a Bolyongó Facebook oldalt.

Eddigi bejegyzések a bolyongó.hu-n

Az összes bejegyzés ABC-be rendezett indexe itt található.

A bejegyzések időrendben:

Bejegyzések: 175..151
Bejegyzések: 150..126
Bejegyzések: 125..101
Bejegyzések: 100..076
Bejegyzések: 075..051
Bejegyzések: 050..026
Bejegyzések: 025..001

A passport.blog tag-jei itt találhatók felhő fomában. A tag-ek a bejegyzésben felbukkanó kifejezések és szavak. Ezekkel több bejegyzés is összeköthető.

Az oldal látogatottsági adatai:
Ma: 49 / Tegnap: 163 / Összesen: 20815

2022/04/05 20:27
start.txt · Utolsó módosítás: 2023/01/25 18:58 szerkesztette: vamsan