Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


passport:a_renszarvas_es_a_tengeralattjaro

A rénszarvas és a tengeralattjáró

A rénszarvas és a tengeralattjáró

Előfordul, hogy a sok időt a nyílt tengeren töltő hajókon a legénység kabala-állatokat tart, papagájt, hörcsögöt vagy fehér egeret. Persze, ez így rendben is van az ésszerűség határain belül. No de egy élő rénszarvas egy brit tengeralattjáró fedélzetén a második világháborúban? Az ember azt gondolná, hogy ez is egy ilyen urban legend, minta Schönherz-koli tizedik emeletén összeszerelt kispolszki, vagy a sínről leugrált 6-os villamos (ugyanott)

De nem, mert miután elkezdtem utánanézni, és a BBC-n is megtaláltam a történetet, nos, szóval egy megtörtént sztori következik.

Az 1939-es évjáratú HMS Trident (N52) a britek egyik meglehetősen sikeres tengeralattjárója volt a második világháborúban. Főleg az Északi-tengeren, Skandinávia partjainál tevékenykedett, sűrűn süllyesztette a náci szállítóhajókat, sőt egyszer egy német tengeralattjárót is eltalált. Majdnem.

Nos, hogy hogyan került a rénszarvas a tengeralattjáróra, arra éppenséggel két történet is van. Az egyik szerint a HMS Trident az egyik szovjet kikötőben kikötött, hogy néhány javítást elvégezzenek rajta, és a kapitányt – Geoffrey Sladent – meghívták, hogy vacsorázzon az orosz admirálissal. Ott ő elmesélte, hogy a felesége rendesen szenved a lovaskocsijukkal otthon a nagy hóban, mire az admirális rögtön elővezette a megoldást; rénszarvasra lenne szükségük.

A másik sztori szerint a rénszarvast a legénység kapta ajándékba, a németekkel szembeni helytállásukért. Akárhogy is történt, ott álltak a kikötőben egy visszautasíthatatlan orosz ajándékkal, egy fiatal rénszarvassal, Pollyanna-val. Az oroszok adtak még az állat mellé ellátmányként egy hordó mohát.

Próbáljuk meg most magunk elé képzelni, ahogy a legénység fejvakarva nézte az állatot, meg a hordó mohát. A rénszarvas meg őket és a tengeralattjárót. A háttérben meg ott röhög a mindig részeg szovjet személyzet. Azt hiszem, a második világháború csekély számú vidám pillanataihoz sorolható ez az esemény - még így látatlanban is.

egy tiszt és Pollyanna, kép: BBC

A jókora állat nyilván nem fért át a fedélzeti csapóajtón, így az egyik torpedóvető csövén keresztül bűvészkedték be a jószágot a fedélzetre. Az állatot (moháshordójával együtt) a torpedóraktárban szállásolták el, de Pollyanna másként döntött, ugyanis jobban kedvelte a kapitány kabinját, így ott került elszállásolásra. Állítólag leggyakrabban ott aludt, az ágy alatt, vagy éppen az ágyban.

A hajó folytatta a járőr-szolgálatát, és csak hat héttel később tért vissza a brit vizekre. Ez alatt az idő alatt a moha kifogyott, de mivel a tengeralattjáró nem tudott kikötni, a legénység a rénszarvast átszoktatta a legénységi ellátmányra. Elmondásuk szerint nagyon kedvelte a Carnation márkájú sűrített tejet, de azért a változatosság kedvéért néhány navigációs térképet is elfogyasztott.

A fedélzeti életbe gyorsan beleszokott, mindig ő volt mindig az első, aki a vezérlőtérben termett, ha kinyitották a fedélzeti csapóajtót és friss levegő áramlott be ott. Amikor a tengeralattjáró alámerült, mindig visszaballagott a kapitány kabinjába.

A angol Blyth kikötőjébe való érkezés után a legénység, meg Pollyanna új problémával szembesült: a legénységi koszt (meg az elfogyasztott sűrített tej és térképek) megtették a hatásukat; az állat már nem fért ki a torpedócsövön. Végül a leszerelt fedélzeti csapóajtó helyén ügyeskedték ki kabalaállatukat a hajóból, a parti személyzet aktív közreműködésével.

A HMS Trident Blyth kikötőjében, kép: BBC

Végül Pollyannat soha nem fogták be Geoffrey Sladent (illetve felesége) fogatába, ugyanis a Regents Park Zoo-nak (későbbi nevén London Zoo) vált oszlopos tagjává. 1947-ben költözött át az égi legelőkre, ugyanebben az évben vonták ki a HMS Trident-et is a szolgálatból.

Az állatkert dolgozói szerint az állat soha nem felejtette el a tengeralattjárón tanultakat: ha a lemerülést jelző vagy arra emlékeztető hangú szirénát hallott, mindig egy stabil tartásba görnyedt.

Továbbra is keresek megjelenési lehetőséget az írásaim számára. Ha esetleg van ötleted, ne késlekedj és osszd meg velem! Elérhetőségeim az Impresszumban találhatók.

A passport.blog jelenlegi egyetlen megjelenési lehetősége a Facebook. Ha értesülni szeretnél az új bejegyezésekről, kövesd a Passport Facebook oldalt.

Eddigi bejegyzések a bolyongó.hu-n

Az összes bejegyzés ABC-be rendezett indexe itt található.

A bejegyzések időrendben:

Bejegyzések: 175..151
Bejegyzések: 150..126
Bejegyzések: 125..101
Bejegyzések: 100..076
Bejegyzések: 075..051
Bejegyzések: 050..026
Bejegyzések: 025..001

A passport.blog tag-jei itt találhatók felhő fomában. A tag-ek a bejegyzésben felbukkanó kifejezések és szavak. Ezekkel több bejegyzés is összeköthető.

Az oldal látogatottsági adatai:
Ma: 67 / Tegnap: 36 / Összesen: 1332

2021/07/07 13:05

Források

passport/a_renszarvas_es_a_tengeralattjaro.txt · Utolsó módosítás: 2021/04/13 21:46 (külső szerkesztés)