Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


passport:a_renszarvas_es_a_tengeralattjaro

A rénszarvas és a tengeralattjáró

A rénszarvas és a tengeralattjáró

Előfordul, hogy a sok időt a nyílt tengeren töltő hajókon a legénység kabala-állatokat tart, papagájt, hörcsögöt vagy fehér egeret. Persze, ez így rendben is van az ésszerűség határain belül. No de egy élő rénszarvas egy brit tengeralattjáró fedélzetén a második világháborúban? Az ember azt gondolná, hogy ez is egy ilyen urban legend, minta Schönherz-koli tizedik emeletén összeszerelt kispolszki, vagy a sínről leugrált 6-os villamos (ugyanott)

De nem, mert miután elkezdtem utánanézni, és a BBC-n is megtaláltam a történetet, nos, szóval egy megtörtént sztori következik.

Az 1939-es évjáratú HMS Trident (N52) a britek egyik meglehetősen sikeres tengeralattjárója volt a második világháborúban. Főleg az Északi-tengeren, Skandinávia partjainál tevékenykedett, sűrűn süllyesztette a náci szállítóhajókat, sőt egyszer egy német tengeralattjárót is eltalált. Majdnem.

Nos, hogy hogyan került a rénszarvas a tengeralattjáróra, arra éppenséggel két történet is van. Az egyik szerint a HMS Trident az egyik szovjet kikötőben kikötött, hogy néhány javítást elvégezzenek rajta, és a kapitányt – Geoffrey Sladent – meghívták, hogy vacsorázzon az orosz admirálissal. Ott ő elmesélte, hogy a felesége rendesen szenved a lovaskocsijukkal otthon a nagy hóban, mire az admirális rögtön elővezette a megoldást; rénszarvasra lenne szükségük.

A másik sztori szerint a rénszarvast a legénység kapta ajándékba, a németekkel szembeni helytállásukért. Akárhogy is történt, ott álltak a kikötőben egy visszautasíthatatlan orosz ajándékkal, egy fiatal rénszarvassal, Pollyanna-val. Az oroszok adtak még az állat mellé ellátmányként egy hordó mohát.

Próbáljuk meg most magunk elé képzelni, ahogy a legénység fejvakarva nézte az állatot, meg a hordó mohát. A rénszarvas meg őket és a tengeralattjárót. A háttérben meg ott röhög a mindig részeg szovjet személyzet. Azt hiszem, a második világháború csekély számú vidám pillanataihoz sorolható ez az esemény - még így látatlanban is.

egy tiszt és Pollyanna, kép: BBC

A jókora állat nyilván nem fért át a fedélzeti csapóajtón, így az egyik torpedóvető csövén keresztül bűvészkedték be a jószágot a fedélzetre. Az állatot (moháshordójával együtt) a torpedóraktárban szállásolták el, de Pollyanna másként döntött, ugyanis jobban kedvelte a kapitány kabinját, így ott került elszállásolásra. Állítólag leggyakrabban ott aludt, az ágy alatt, vagy éppen az ágyban.

A hajó folytatta a járőr-szolgálatát, és csak hat héttel később tért vissza a brit vizekre. Ez alatt az idő alatt a moha kifogyott, de mivel a tengeralattjáró nem tudott kikötni, a legénység a rénszarvast átszoktatta a legénységi ellátmányra. Elmondásuk szerint nagyon kedvelte a Carnation márkájú sűrített tejet, de azért a változatosság kedvéért néhány navigációs térképet is elfogyasztott.

A fedélzeti életbe gyorsan beleszokott, mindig ő volt mindig az első, aki a vezérlőtérben termett, ha kinyitották a fedélzeti csapóajtót és friss levegő áramlott be ott. Amikor a tengeralattjáró alámerült, mindig visszaballagott a kapitány kabinjába.

A angol Blyth kikötőjébe való érkezés után a legénység, meg Pollyanna új problémával szembesült: a legénységi koszt (meg az elfogyasztott sűrített tej és térképek) megtették a hatásukat; az állat már nem fért ki a torpedócsövön. Végül a leszerelt fedélzeti csapóajtó helyén ügyeskedték ki kabalaállatukat a hajóból, a parti személyzet aktív közreműködésével.

A HMS Trident Blyth kikötőjében, kép: BBC

Végül Pollyannát soha nem fogták be Geoffrey Sladent (illetve felesége) fogatába, ugyanis a Regents Park Zoo-nak (későbbi nevén London Zoo) vált oszlopos tagjává. 1947-ben költözött át az égi legelőkre, ugyanebben az évben vonták ki a HMS Trident-et is a szolgálatból.

Az állatkert dolgozói szerint az állat soha nem felejtette el a tengeralattjárón tanultakat: ha a lemerülést jelző vagy arra emlékeztető hangú szirénát hallott, mindig egy stabil tartásba görnyedt.

Hasonló bejegyzések itt, a bolyongó blogon

szerző: Vámos Sándor

Továbbra is keresek megjelenési lehetőséget az írásaim számára. Ha esetleg van ötleted, ne késlekedj és osszd meg velem! Elérhetőségeim az Impresszumban találhatók.

A passport.blog jelenlegi egyetlen megjelenési lehetősége a Facebook. Ha értesülni szeretnél az új bejegyezésekről, kövesd a Bolyongó Facebook oldalt.

Eddigi bejegyzések a bolyongó.hu-n

Az összes bejegyzés ABC-be rendezett indexe itt található.

A bejegyzések időrendben:

Bejegyzések: 175..151
Bejegyzések: 150..126
Bejegyzések: 125..101
Bejegyzések: 100..076
Bejegyzések: 075..051
Bejegyzések: 050..026
Bejegyzések: 025..001

A passport.blog tag-jei itt találhatók felhő fomában. A tag-ek a bejegyzésben felbukkanó kifejezések és szavak. Ezekkel több bejegyzés is összeköthető.

Az oldal látogatottsági adatai:
Ma: 7 / Tegnap: 4 / Összesen: 20675

2022/04/05 20:27

Források

passport/a_renszarvas_es_a_tengeralattjaro.txt · Utolsó módosítás: 2021/10/21 21:30 szerkesztette: vamsan