Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


passport:gladbecker_tuszdrama

Gladbecker-túszdráma

Az egyik elkövető ahelyett, hogy visszatért volna a börtönbe a börtönszabadságáról, megkísérel kirabolni társával egy bankot, majd – mivel ez nem sikerült – túszaival simán elautózik a bankból, később egy busznyi túszt szerez még. Az 54 órás ámokfutás alatt 3 ember halálát okozza, de haverjával simán - gyakorlatilag sérülés nélkül - túlélték ezt az ámokfutást. Nem ők csinálnak hülyét a rendőrségből, megteszik nekik ezt a szívességet a rendőrök.

Nem, nem Guy Ritchie valamelyik filmjéhez van szerencsénk, ahol a moziból kifelé jövet a pattogatott kukorica morzsáival együtt pereg le rólunk a fim eszmei mondanivalója – már ha volt neki olyan. Sajnos, nem.

A helyszín Németország, időpont: 1988. augusztus 16.

Előzmények

1988-ban 32 éves Dieter Degowski és 31 éves haverja, Hans-Jürgen Rösner nem voltak ismeretlenek a rendőrség előtt. Szorgos mindennapjaikat pénzautomaták feltörésével, boltok kifosztásával és rablásokkal töltötték, vagy a rácsok mögött hűsöltek. Vagy éppen a nagyvonalú börtönszabályok szerinti börtönszabadságukról pattantak meg, mint 1986-ban Rössner, aki tizenegy éves büntetését töltötte éppen.

tusz1.png|Dieter Degowski és Hans-Jürgen Rösner, fotó: dpa

A rendőrség nagyjából tisztába volt azzal, hogy vagy nővérénél, Renátánál, vagy barátnőjénél Marion Löblich-nél rejtőzik, mégsem fordítottak nagyobb gondot arra, hogy visszapaterolják a kaptárba. Volt felesége 1988 nyarán is jelezte a rendőrségnek, hogy látta Rössner-t barátnőjével a városban, a szabadságolási időben nem fordítottak nagyobb gondot kézre kerítésére, a lakcím ismeretében is elodázták az akciót.

Úgy tervezték, hogy 1988. augusztus 16-án lecsapnak a lakásra. A tervezett rendőrségi akció reggelén, a két gengszter motorra ült, hogy bankot raboljon, és ezzel megkezdték borzalmas ámokfutásukat.

A bankrablás

Úgy gondolták, hogy besétálnak a bankba, szereznek egy kis pénzt és megpattannak. Intelligenciájukból többre nem futotta, és már a bankba menet is majdnem kitörték a nyakukat, mivel a motort vezető Degowski átszerkesztett egy kanyart, aminek borulás lett az eredménye.

Az általuk kinézett gladbecker-i Deutsche Bank fiók egy irodaház átriumában található, a város szélén. A bank forgalma minimális volt, a vezetők sem értették, amikor értesültek a rablásról, hogy miért ezt a kieső és gyakorlatilag készpénz-forgalom nélküli bankot választották az elkövetők.

A bankba berontásukat az emeleti rendelőből egy orvos is látta az ablakból, ő értesítette a rendőröket, augusztus 16-án 8.03-kor. Míg a két gengszter azzal szembesült, hogy a trezorhoz csak két kulccsal férhetnek hozzá, és a második kulcs a későn érkező fiókvezető zsebében lapult, a helyi rendőrség is működésbe lendült, és egy rendőrautót küldött a bankfiókhoz. A járőr le is parkolt a szirénázó rendőrautóval – természetesen – a bank bejárata előtt.

A két bankrabló már a zsákmányolt 120 ezer márkával egy zsákban a fiókot elhagyni készült, amikor rájöttek, hogy csapdába estek.

A két banki dolgozót túszul ejtették, váltságdíjat és menekülésükhöz autót akartak szerezni, követeléseiket némi lövöldözéssel nyomatékosították. A rendőrség úgy határozott, hogy engednek a túszszedőknek: 300.000 márkával és egy kocsival ajándékozták meg őket. A rablók a két tússzal augusztus 16-án, 21:45-kor hagyták el a bankot.

Bár a kocsiban jeladó is volt, ezzel a két gengszter is tisztában volt, raboltak helyette másikat, történetesen egy szintén jeladóval felszereltet. Ezt egy benzinkútnál kötötték el az „odakészített” autót, Rösner egy rendőrtől még fegyvert és rádiót is szerzett. A páros menekülési tervvel nem rendelkezett, így némi kóválygás után beugrottak Rösner barátnőjéért, Marion Löblich-ért, közben kávéztak és egy gyógyszertárban altatót is vettek, majd elindultak Bréma felé. Gyakorlatilag mindhárman drogosok voltak, töménnyel vagy sörrel együtt nyelték az altatókat. Ezek hatására éberebbé és agresszívebbé váltak.

Ezek után Bréma felé indultak. Ott, amíg  Rösner és barátnője beugrottak shoppingolni egy ruházati boltba, haverja és a túszok az autóban várakoztak. Eközben a rendőrök úgy döntöttek, hogy a túszok élete érdekében nem avatkoznak közbe, és ölbe tett kézzel mulasztották el a véres dráma megakadályozásának utolsó lehetőségét. Ráadásul a kihalt garázssoron leparkolt autót egy pisiszünet elejéig  Degowski magára hagyta a két tússzal.

Az 53-as busz

A túszszedők autót „váltottak” ismét, így a rendőrők vizuális követésre kényszerültek. Az elkövetők észrevették az őket követő fehér Audit, idegesek lettek, így augusztus 17-én, 19:00-kor az első útjukat keresztező buszt, a helyi 53-as járatott foglalták el, a 32 utast túszul ejtve.

tusz2.png|az 53-as busz, foto: kivágás a Stern TV filmből, link lent

Az újságírókkal kedélyesen elbeszélgettek, azok vidáman társalogtak velük, miközben a rablók pisztolyaikkal sakkban tartották a túszokat. Később itt is kiszúrták a háztetőkre felszivárgó rendőrségi lövészeket, pár lövést is megeresztettek feléjük. A buszról öt túszt szabadon engedtek, majd később egy autópálya-étteremnél a két banki túszukat is két újságíróra cserélték be.

A rendőrségi bénázás lassan leírhatatlan szintre jutott, és sajnos emberéletet követelt: az éttermi megállónál Rösner barátnőjét a WC-n két rendőr – mindenféle engedély vagy parancs nélkül – letartóztatta. Partizánakciójukat rendkívül körültekintő módon a rádión is tudatták a többiekkel – és Rösner-rel, nála volt ugyanis az autóval együtt szerzett rádió.

A reakció nem is maradt el: Rösner 5 percet adott a rendőröknek, vagy kivégez egy túszt – közölte velük. Míg a rendőrök a nőt próbálták visszakísérni és a bilincséhez tartozó kulcsot előkeríteni, letelt az öt perc, és a rabló a kilenc éves húgát védelmező 15 éves Emanuele De Giorgi-t kivégezte – fejbe lőtte. A barátnő egy perccel később felbukkant, De Giorgi-t, miután leráncigálták a buszról, elvérzett, mivel „természetesen” nem volt mentőautó a túszdráma helyszínén. A rendőrök ugyanis elfelejtették értesíteni a mentőket – végül is csak egy busznyi túszt tartott sakkban két drogos-fegyveres tahó.

tusz3.png|Emanuele De Giorgi hugával

A busz folytatta útját a holland határ felé, az azt követő egyik rendőrautó pedig az üldözés hevében egy teherautóval ütközött. Az egyik rendőr a helyszínen meghalt, társa pedig megsebesült.

Augusztus 18-án, 2:30-kor a busz átlépte a holland határt. 5:15-kor két nőt és három gyereket szabadon eresztettek a buszról, mivel a holland rendőrök mindaddig nem tárgyaltak a túszszedőkkel, amíg gyerekek voltak a buszon.

6:30-kor a rablók a buszt egy BMW 735i-re cserélték, és azzal folytatták ámokfutásukat ismét Németország felé. A kocsit a jeladón és a mikrofonon kívül egy távirányítóval a motorgyújtást megszakító készülékkel is felszerelték. Degowski, Rösner és Löblich a buszról két fiatal lányt (Silke Bischoff-ot és Ines Voitle-t ) is magukkal rángattak túszként.

Rösner ezek után kitalálta, hogy meg akarja nézni a kölni dómot. Ezzel egy időben a német rendőrség is belátta, hogy a túszdrámát ezzel a hozzáállással nem tudja megoldani, így a túszszedők likvidálása mellett döntöttek.

Mindenesetre a rablók közben befutottak Köln sétálóutcájába, újságírók és fotósok gyűrűjébe, akik lelkesen fogadták őket, készítették interjúikat és akadályozták a rendőrséget, hogy bármit is tegyenek a túszszedők ellen.

tusz4.png|Dieter Degowski és Silke Bischoff, fotó: dpa

A német sajtó egyik mélypontja volt ez a jelenet, ahol az egyik fotós, aki lekésett élete nagy képéről, képes volt erre a kérésre: „oda tartaná megint a stukkert a fejéhez?” („Halten Sie ihr doch noch einmal die Knarre an den Kopf!”) Egy másik  Silke Bischoff-hoz intézett kérdést: hogy érzi magát.. vajon hogy érezheti magát egy fiatal lány, akinek a torkára pisztolyt szegez egy drogos ámokfutó? A sajtó a teljes fellépésével és összes kérdésével bizonyította érzéketlenségét és taplóságát. Mindent megtettek a szenzáció érdekében. (Vajon mi változott azóta?)

12:30-kor hagyta el a kocsi a sétálóutcát, de addig is, a sajtó ámokfutását megkoronázva (ne felejtsük el, egy gyilkosság már megvolt) az egyik újságíró – Udo Röbel, a Bild későbbi főszerkesztője – még az első autópálya étteremig be is kérezkedik a kocsiba, a két megrettent túsz mellé.

A rendőrség a drámát az A3-as autópályán zárta le, egy páncélozott S osztályú Mercédesszel oldalról belerohantak és menetképtelenné tették a BMW-t.

Persze a távirányítóval való leállítás egyszerűbb lett volna, de a távirányítót Hollandiában hagyták – természetesen. Lehet, hogy ez a tény is szerepet játszott a 18 éves túsz, Silke Bischoff halálában.

tusz5.png|Silke Bischoff, foto: kivágás a Stern TV filmből, link lent

Míg társa, Ines Voitle az autópálya palánk mögött talált magának fedezéket, őt Rösner lelőtte. A két túszszedő gyakorlatilag sérülés nélkül megúszta a rajtaütést, annak ellenére, hogy a rendőrök 62 lövést adtak le rájuk.

Némettudással rendelkezőknek tudom ajánlani a lenti, másfél órás Spiegel TV összefoglalót az eseményekről:

Következmények

Rösner-t és Degowski-t az essen-i bíróság 1991 március 22-én életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte. Rösner barátnője, Marion Löblich 9 évet kapott, és 6 év után szabadult. Azóta ismét megházasodott és Magdeburgban él.

A sajtó képviselői, bár próbálták (és a mai napig próbálják) a túszdrámában betöltött gyalázatos szerepüket szépíteni, idővel belátták, hogy a minden áron való szenzációhajhászás egy adott ponton túl kontra-produktív, még a bulvár közönségében is visszatetszést kelt. A német sajtókódexet kiegészítették: egyrészt a túszakciók résztvevőit nem tekinthetik riport-alanynak, másrészt nem vállalhatnak (közvetítői) szerepet a túszdrámákban.

2013.08.14: Dieter Degowski szabadlábra helyezési kérelmét ismét elutasította az arnsberg-i bíróság.

szerző: Vámos Sándor

Továbbra is keresek megjelenési lehetőséget az írásaim számára. Ha esetleg van ötleted, ne késlekedj és osszd meg velem! Elérhetőségeim az Impresszumban találhatók.

A passport.blog jelenlegi egyetlen megjelenési lehetősége a Facebook. Ha értesülni szeretnél az új bejegyezésekről, kövesd a Bolyongó Facebook oldalt.

Eddigi bejegyzések a bolyongó.hu-n

Az összes bejegyzés ABC-be rendezett indexe itt található.

A bejegyzések időrendben:

Bejegyzések: 175..151
Bejegyzések: 150..126
Bejegyzések: 125..101
Bejegyzések: 100..076
Bejegyzések: 075..051
Bejegyzések: 050..026
Bejegyzések: 025..001

A passport.blog tag-jei itt találhatók felhő fomában. A tag-ek a bejegyzésben felbukkanó kifejezések és szavak. Ezekkel több bejegyzés is összeköthető.

Az oldal látogatottsági adatai:
Ma: 5 / Tegnap: 7 / Összesen: 3478

2022/04/05 20:27

Források

passport/gladbecker_tuszdrama.txt · Utolsó módosítás: 2021/04/13 21:46 (külső szerkesztés)