Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


Oldalsáv

Bolyongó

Eddigi blogok az oldalon:

Passport blog
ob121 blog

start

bolyongó

Üdvözöllek a bolyongón!

BolyongóEzt az oldalt egyfajta olvasnivaló gyűjtőhelynek szánom első körben (aztán majd ki tudja..). A passport.blogot írom a blog.hu felületén, és úgy vettem észre, hogy ami ott „lepereg” az aktuális megjelenítési felületekről, az szinte teljesen eltűnik az olvasók szeme elől. Pedig több bejegyzésben is azért ennél, a pillanatnyi megjelenésnél több munka van – legalábbis megítélésem szerint – és talán jó lenne ezeket a bejegyzéseket oldallá szervezni, ahol lehetőség van egy-egy témát ismét előásni, bővíteni és kereshetővé tenni. Főleg erre a célra szántam ezt az oldalt.

Másrészt könnyebben lehet linkelni és témakörönként csoportosítani az írásokat, és nem csak a saját bejegyzéseket. Tervezem, hogy hasonló érdeklődésű, írni tudó ismerősöket (és egyelőre ismeretleneket) is meghívok az oldalra, mindenki kaphatna itt saját „zugot”, és talán lehetne sok, manapság már meglehetősen perifériára szorult témakörnek ez egy gyűjtőoldala. Az oldal arculata valószínűleg marad a faék egyszerűségű Dokuwiki, mert ezt ismerem.

Nem tudom, merre fog az oldal még kanyarodni, az elképzeléseim erről képlékenyek, szóval, ez is majd kiderül. Ami még biztos, az oldal még jó darabig nonprofit fog maradni, ugyanis normális hirdetőket ilyen felületekre szerezni esélytelen, a körömgombairtó hirdetésektől meg felfordul a gyomrom. Első körben a főbb témakörök:

  • Technika minden mennyiségben, hidegháborús (főleg technikai) történetek, megújuló technológiák, új ötletek, Arduino, technikai diy, smart home, smart grid, automatizálás, világjáró, némi én-blog, némi humor, szóval bármi ilyesmi, ami a fősodorból lassan kiszorul.

Témák, amik nem fognak megjelenni ezen az oldalon: aktuálpolitika, trendi mobiltelefonok, divat-izék, Deák Bill Gyula szavaival: „neonszínű lányok nem törhetnek át”.

Egyelőre ennyi, a többit majd meglátjuk. Ha szeretnél részt venni ebben a pilot-projektben, keress meg!

Ajánló

RFC 1149RFC 1149
Az 1999. április 1-jei keltezésű IPoAC például egy teljesen hivatalosnak tűnő szabvány, száma RFC 1149. Az angol megnevezése már kisebb gyanakvásra adhat okot; IP over Avian Carriers (magyarul: IP protokoll madarak útján), de az igazi facepalm a leírás alatt jön: ez ugyanis arról szól, hogy az internetes adatcsomagokat madarakkal továbbítják.
2020.09.20.
Neuralink Neuralink
A Neuralink 2016-ban került megalapításra, székhelye San Francisco-ban található. A cég első körben egy varrógép-szerű robotkart fejlesztett ki, mely az agy célzott területeibe tud (a hajszálnál tízszer vékonyabb) 4-6 μm vastag szálakat (szenzorokat) beágyazni. Egy ilyen szál több száz (később majd több ezer) szenzort tartalmaz, melyek képesek az agyi neuronok jeleit közvetlenül érzékelni.
2020.08.14.
MajakMajak
1957 szeptember 29.-én, 4 óra 20 perckor az egyik tartályban a hőmérséklet meghaladta a 350 °C és vélhetően vagy önrobbanással, vagy valamilyen villamos berendezés szikrája által berobbant. A kémiai (tehát nem nukleáris) robbanás nagyjából 75 tonna TNT (310 gigajoules) robbanásával volt egyenértékű. A tartályt egy vastag betonréteg fedte, mely 40 méterre repült, a 160 tonnányi erősen radioaktív üledék pedig kivetődött a légkörbe.
2020.08.14.
Az észak-koreai díszletfalu, KidzsongdongAz észak-koreai díszletfalu, Kidzsongdong
A négy kilométer széles, szigorúan őrzött demilitarizált zóna két falvat is elválaszt egymástól. Az észak-koreai falut az '50-es években kezdték el kiépíteni. A házakba már akkoriban be volt vezetve az áram, ami mind északon, mint délen luxusnak számított. A jól felszerelt és többemeletes épületek 200 családnak adtak otthont, akik jólétben élték mindennapjaikat. A településen helyet kapott gyermekgondozási központ, óvoda, általános és középiskola, és egy kórház is.
Bambuszvonatok KambodzsábanBambuszvonatok Kambodzsában
Mit lehet tenni egy egyvágányos, rendkívül rossz állapotban vegetáló vasúti vonallal, ahol a vonatok csak sétatempóban vánszorognak, de a vasúti szállításra komoly az igény? A bambuszvonat a kambodzsaiak válasza erre a kérdésre.
Postaláda az idegeneknekPostaláda az idegeneknek
Ez a szakadt és ikonikus postaláda az amerikai Nevada államban található, a 375-ös út 30-adik mérföldjénél, és az arra járó UFO rajongóknak kötelező, sci-fi kedvelőknek pedig minimum ajánlott a meglátogatása. Nem, véletlenül nem fog arrafelé járni senki sem, a helyszín egy sivatagos terület kellős közepén található, minden nagyvárostól meglehetősen messze – nem véletlenül.
Hűtővonat atomrakétákkalHűtővonat atomrakétákkal
A BZHRK betűszó (БЖРК – Боевой Железнодорожный Ракетный Комплекс) a Katonai Vasúti Rakétakomplexum rövidítése. A fegyvert már 1969-ben elkezdték fejleszteni, és jó pár kudarcokkal telített év elteltével sikerült működő rakétákat prezentálniuk a mérnököknek. A rakétákat silóból és vonatról lehetett indítani, ez utóbbi rendszer komoly kihívásokat támasztott a rakétákkal szemben.
A „pornóletöltős” Redtube sztori bonyolódikA „pornóletöltős” Redtube sztori bonyolódik
Németországban az internetes jogsértésekért kiküldözgetett felszólításokat és kirótt büntetéseket egy hatalmas és maffiaként működő ügyvédi irodákból verbuvált szervezet tartja a felügyelete alatt. Ezek az irodák az emberi bűntudatra és a bíróságok technikai ismerethiányára építenek és hatalmas bevételekre tesznek szert.
Dagobert, a német rendőrség rémeDagobert, a német rendőrség réme
1992 júniusában egy rendhagyó hirdetés jelent meg a „Hamburger Abendsblatt” napilap társkeresési rovatában: „Dagobert üdvözli az unokaöccsét”. A vicces-rejtelmes hirdetés egy zsarolónak szólt, a Karstadt áruház vezetése jelezte ezzel a fizetési hajlandóságát, hogy egymilliót megér nekik az, ha a zsaroló nem robbant többet az áruházban, miután előző nap egy csőbomba rendezte át az áruház porcelánosztályának a kínálatát. Nem, ez nem az Albatrosz zsebkönyvek sorozat volt, hanem a valóság.
A falon átA falon át
Walter Ulbricht, az NDK államtanácsának elnöke többször is engedélyt kért a Szovjetuniótól a határok technikai lezárásához. Amikor a szovjetek belátták, hogy esélyük sincs Berlin megszerzésére, megadták az engedélyt Ulbrichtnak. Az engedély megérkezése után azonnal, 1961. augusztus 13-án megkezdték a fal felhúzását. Berlin teljes nyugati szektorát egy 160 km hosszú fallal kerítették körbe.
Híd a Kwai folyónHíd a Kwai folyón
Az, hogy a jelenkori híd hátterében a vadonnak már nyoma sincs, nem filmbéli torzítás. A világháború időszakában az a vidék még sokkal vadabb, elhagyatott és mocsaras volt, a civilizáció legcsekélyebb jele nélkül. Hogy akkor mi a fenének kellett oda vonatot építeni, ahol madár éppenséggel igen, de azon kívül senki sem jár?
A Berlinben lezuhant szovjet vadászrepülőgép történeteA Berlinben lezuhant szovjet vadászrepülőgép története
A repülőgép hajtóművei az áthúzás alatt, 15 óra 30 perckor leálltak (más forrás szerint a gép vált irányíthatatlanná) Nyugat-Berlin felett. A pilótának és navigátorának ekkor még lett volna lehetősége, hogy katapultálással elhagyják a zuhanó gépet, de ők ehelyett az utolsó pillanatig azon küzdöttek, hogy a zsúfolt városrészek – Pichelsberg vagy Pichelsdorf – helyett egy közeli tóba csapódjon a gép.
Az NDK utolsó halálraítéltjeAz NDK utolsó halálraítéltje
Werner Teské-t egy tíz méter hosszú, ablaktalan folyosóra kísérték: Lehet, hogy sejtette, hogy ott mi vár rá, de valószínűbb, hogy nem gondolt a legrosszabbra, amikor az állami hóhér, Hermann Lorenz hangtalanul mögé lépett, és hangtompítóval felszerelt Walther P-38 pisztolyával tarkón lőtte az elítéltet.
Teufelsberg FSBTeufelsberg FSB
Az itt folytatott kémtevékenységről nyilván nem számoltak be a hírszerző hivatalok színes és nagyalakú magazinok formájában (sem), sőt, gyakorlatilag erről a munkáról szinte semmit sem lehet tudni, nem úgy, mint a szovjet adatkábel információinak a megcsapolásáról és az azt követő botrányról (Operation gold). A kémállomáson csúcskorában egyidejűleg 1000 amerikai és 500 angol ügynök szolgált.
Bambuszgyűrű és vasgolyóBambuszgyűrű és vasgolyó
Amikor a vonat a fémgolyóval (vagy tárcsával, vagy bármi ilyesmivel) a túlsó állomáshoz ér, és ott leadja a szakasz tokenjét, és onnan éppen nem akarnak egy szembevonatot meneszteni, akkor ott feltárcsázzák a saját trezorjukat, ami így átjelez az állomásbeli társának, és az kiadhat egy újabb golyót is – magyarul ismét csak egy golyót lehet a szakaszra kinyerni, de akár többet is egymás után egy készülékből.
Kapszulahotel, TokióKapszulahotel, Tokió
Amikor kezd leszállni az este, a kék rovarcsapdák sisteregve villódzva nyelik el áldozataikat, akkor ideje lesz szállást keresni. A külvárosokban persze esélyünk sincs, érdemes kissé beljebb metrózni a városba. A hotelek árai ijesztőek tudnak lenni, ezek alternatívájaként keresgélhetünk az Airbnb-n, vagy betérhetünk egy kapszulahotelbe is.
Lepontozva KínábanLepontozva Kínában
2014. június 14-én a Kínai Államtanács egy meglehetősen baljós dokumentumot adott ki „Tervezet a szociális hitelrendszer kialakítására” címmel. A száraz nyelvezetű dokumentum egy társadalmi kísérletet vázolt fel, mely Xi Jinping, a kínai Kommunista Párt főtitkárának terveit valósítja meg, aki az „aki egyszer megbízhatatlan, korlátozható” elvet vallva adta ki az utasítást a szociális hitelrendszer kialakítására.
Japán üzembehelyezésJapán üzembehelyezés
Erre szerencsére ott nem volt szükség. Oli gyorsan elővezette az ötletét, hogy gyorsíthatnánk az „ügymeneten”, ha áttérnénk a szaké-sör kombóra, és ezt a kívánságát rögtön le is aktivitizte a tulajjal. Japánban ugyanis szinte mindenki kizárólag japánul beszél (csakúgy, mint Spanyolországban spanyolul és a franciáknál franciául), és az általunk alkalmazott angol is csak egyfajta háttérkulissza-zaj volt az eltáncolt kívánságainkhoz, hogy az egész ne legyen azért olyan rettentően komikus, mint a némafilmeken, zongorakísérettel.
Az Aralsk-7 „halvaszületett” szigeteAz Aralsk-7 „halvaszületett” szigete
A rendkívül eldugott helyszínválasztás nem volt véletlen, ugyanis ez volt az egyik legfontosabb biológiai fegyvergyár és teszt-terület a szovjet időkben; itt tesztelték a háború esetén bevethető borzalmas vírusaikat és baktériumaikat az antrax-tól (lépfene) a tífuszon, tularémián, brucellózison és kifejlesztett himlőfajtákon keresztül a pestisig.
A ZümmögőA Zümmögő
A Zümmögő a 80-as években felbukkant, 4625 kHz-en sugárzó rádióadó, mely eleinte egy sípoló hangot továbbított, majd 1992-ben kottát váltott, és áttért a zümmögésre. Egész pontosan percenként 21-34 alkalommal ismétlődő, 0,8 másodpercig tartó zümmögő hangot sugároz, mely adások között 1-1,3 másodperc csend van.
start.txt · Utolsó módosítás: 2020/09/20 21:24 szerkesztette: vamsan