Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


passport:parkolni_nemetorszagban

Parkolni Németországban

Az ember végre talál egy parkolóhelyet, de persze a tábla szerint a kocsit itt csak egy órára lehet letenni. Sebaj, felírjuk egy cetlire az érkezés időpontját, és ennyi. Lenne talán máshol a világban, de ez itt Spárta Németország, itt ez így nem elég, a járgányhoz visszatérésünkkor szinte biztos, hogy ott lesz az összecsavart bünticetli az ablaktörlőbe gyömöszölve.

Parkolni Németországban

Németországban ugyanis mindenre van szabály, és amire nincs, az is csak azért, mert nem tudunk róla. A parkolótárcsára például gészen komoly szabályozás vonatkozik, melyet mindenképpen érdemes betartani:

A tárcsa 11 cm széles és 15 cm magas kell, hogy legyen. A színe kizárólag fehér – kék lehet, az eltérő színű tárcsák nem érvényesek, így az alábbi bigyók egyrészt rendkívül ízlésrombolóak, másrészt használatuk egyértelműen érvénytelen:

amikor az izlésficam még büntetést is eredményez

A tárcsán az időosztások fél órás időbeállítást tehetnek lehetővé. A kocsi leállítása után mindig az első félórás osztásra kell állítani az érkezési időpontot, így 9.07-kor 9.30-ra, 12.55-kor 13.00-ra. Amennyiben a tárcsát nem félórás osztásra állítja, annak használata érvénytelen – egyben büntethető – lesz. A digitális parkolótárcsák méretezése a hagyományostól eltérhet, de fontos, hogy minden ilyen készüléket egyedileg engedélyeztetni kell. Az engedéllyel nem rendelkező készülék ismét sokba kerülhet.

digitális parkolótárcsák

Több helyen lehet kapni a lenti képen is látható, és a megoldjuk okosba' világlátásúaknak tagadhatatlanul hízelgő órával kombinált tárcsát is, melynek használata ha az órát a parkolóban „futni” hagyja – szintén érvénytelen.

A parkolóhelyre beállva és megállítva az órát - a leírás szerint - még legális ez a megoldás. Az órát "futva hagyva" viszont érvénytelen.

A parkolóhelyre beállva és megállítva az órát - a leírás szerint - még legális ez a megoldás. Az órát „futva hagyva” viszont érvénytelen.

Ráadásul az összes tárcsa utólagos állítása is érvénytelen; így fölösleges kiszaladni a megbeszélés közben átállítgatni az időt, ez ugyanis büntethető. A parkolóőrök leggyakrabban krétával jelölik meg a kerekek állását, és ha visszatérésükkor a krétanyom nem, a parkolóóra állása viszont változott, már nyomtatják is a kis cetlijüket. A szabályozás szerint a megoldás, ha egy kört vezet a blokk körül és azt követően parkol vissza a parkolóhelyre, majd ezután állítja utána a tárcsát.

Német kollégám, aki rendszeresen parkol az egy órás szívatósba, ilyenkor magához vesz egy táblatörlő szivacsot, leballag és letörli a kerekeiről a krétajeleket – persze ez nem szabályos megoldás, volt is már szájkaratéja a nem kicsit zabos parkolóőrrel, nem is megoldásként írtam ide. Egyébként egyszer ez a kollégám is ráfaragott a trükközésére, mivel véletlenül egy rendőrkocsi is parkolt nem messze, és annak a kamerája felvette a krétaeltüntetős akciót, lett is sok magyarázkodás meg bünti.

Ha mégis sikerül összehozni a tárcsa nélküli, vagy érvénytelen tárcsával parkolást, az alábbi tarifákkal számolhatunk:

Ha mégis sikerül összehozni a tárcsa nélküli, vagy érvénytelen tárcsával parkolást, az alábbi tarifákkal számolhatunk

Egyéb, a parkolással összefüggő bírságok, csak hogy kerek legyen a bejegyzés:

Egyéb, a parkolással összefüggő bírságok

A tűzoltóbejárat (tűzoltó bekötőút, vagy valami ilyesmi) különösen szívatós tétel. A lenti képen például egy ilyen tábla van elrejtve az oszlopon. Nyilván senki nem fog (ugye nem?) a parkolóbejáratra ráállni. A tűzoltóautó méretével viszont a tábla miatt számolni kell. Amennyiben a méretes járgány nem tud rákanyarodni a bejáratra, vagy a parkolóőr nikkelezett szemmértéke ezt súgja neki, már nyomtatja is a cetlit a húzósabb összegről.

a képen például egy ilyen tábla (tűzoltóbejárat) van elrejtve az oszlopon.

Továbbra is keresek megjelenési lehetőséget az írásaim számára. Ha esetleg van ötleted, ne késlekedj és osszd meg velem! Elérhetőségeim az Impresszumban találhatók.

A passport.blog jelenlegi egyetlen megjelenési lehetősége a Facebook. Ha értesülni szeretnél az új bejegyezésekről, kövesd a Passport Facebook oldalt.

Eddigi bejegyzések a bolyongó.hu-n

Az összes bejegyzés ABC-be rendezett indexe itt található.

A bejegyzések időrendben:

Bejegyzések: 175..151
Bejegyzések: 150..126
Bejegyzések: 125..101
Bejegyzések: 100..076
Bejegyzések: 075..051
Bejegyzések: 050..026
Bejegyzések: 025..001

A passport.blog tag-jei itt találhatók felhő fomában. A tag-ek a bejegyzésben felbukkanó kifejezések és szavak. Ezekkel több bejegyzés is összeköthető.

Az oldal látogatottsági adatai:
Ma: 1 / Tegnap: 0 / Összesen: 60

2021/07/07 13:05

Források

passport/parkolni_nemetorszagban.txt · Utolsó módosítás: 2021/04/13 21:47 (külső szerkesztés)