Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


passport:nemet_fizetesek

Német fizetések

Német fizetések

Sokan érdeklődnek nálam afelől, hogy szakmájukban mégis milyenek a német keresetek. A válasz nyilván nem egyszerű, de létezik egy német oldal, ahonnan szerintem nagyon korrekt válaszokat lehet kinyerni a kérdésre. 

Mielőtt belevágnék az oldal ismertetésébe, és a magyarországi fizetés sokszorosának a bűvöletében esetleg belevágná a baltát a főnöke BMW-jébe felmondás gyanánt, csak kulcsszavakban pár dolog a német munkavállalásról (szerintem):

Kell a német nyelvtudás. Ha komoly specialista valamely speciális tudást igénylő területen, vagy az adott cégnek égető szüksége van a munkájára, akkor elég az angol is, egyébként nem. 

⇒ A „nem kell nyelvtudás” munkákat messzire el kell kerülni. Akkor már inkább el kell menni egy magyarországi német céghez dolgozni, és ott ismeretanyagot gyűjteni, nyelviskolába járni. Így igaz, hogy több időt fog „beleölni” dédelgetett tervébe, de egy jó gyakorlat a CV-ben és egy megbízható nyelvtudás csodákra képes.

⇒ Nyelvtudás és szakma nélkül kijönni az ismeretlenbe iszonyúan rizikós vállalkozás. Inkább lottózzon, ott is van ekkora az esélye annak, hogy bejön!

⇒ Sokba, sokkal többe kerül az élet Németországban, mint otthon. Ne tévessze meg az bolti árak jellemzően a magyarhoz hasonló árszintje, nem ez a drága, hanem például a lakásbérlés (melyről itt már volt szó).

⇒ Csak úgy blöffre, nem érdemes kijönni, munkát keresni. Tudom, van akinek bejött, de még több embernek nem. Az internet korában vannak más megoldások is. Például a monster.de.

⇒ Ha már van munkahely, érdemes a fokozatosság elvét betartva kiköltözni. Először is, még a költözés előtt valamennyi tartalékot felhalmozni, majd legalább a próbaidő végéig egyedül kijönni, és csak azután hozni a családot is.

⇒ Németországban is kell adózni, és – főleg az egyedülállóknak – nem is keveset. És az adócsalás egyáltalán nem „sikk”.

⇒ Itt ön külföldi (Ausländer) lesz. Gondoljon bele fordítva, jön valaki Romániából egy magyar munkahelyre, töredékes nyelvtudással, ugye, hogy őt sem fogják bokrétákkal fogadni. Önnek külföldiként sokszorosát kell teljesítenie, mint egy németnek, hogy megbecsüljék. De ne aggódjon, menni fog!

⇒ Rómában légy római, Németországban német. Jelentősen leegyszerűsíti a saját dolgát, ha elfogadja azt, hogy itt németül kell viselkedni. Triviálisan hangzik, de egyáltalán nem az. Például munkahelyen érdemes először megismerni, hogy hogyan működnek a dolgok, és csak azután (megkockáztatom, pár év elteltével) szabad csak okoskodni. 

Fizetések

Jó, akkor lássuk a fizetéseket. Az oldal neve gehaltsvergleich.com, ha elboldogul rajta, az nagyon jó, ha nem; segítek. Lássuk, pontról-pontra két példán keresztül. Nézzük meg, mennyit keresnek a német pékek és az orvosok.

Először is tudni kell a szakmája nevét. Ha nincs meg, akkor például ide tud kattintani a megoldásért.

Szóval megvan a két keresett szó: Bäcker és Arzt.

A gehaltsvergleich.com oldalon, a „hier Beruf eingeben” mezőbe kell beírni a szakmáját, majd a feldobott megnevezések közül kiválasztani azt, amire kíváncsi. A „Bäcker“-nél például választhatunk a pék, péksegéd, pékmester és pizzapék lehetőségek közül. Maradjunk meg a mezei pékségnél.

Szakma kiválasztása

Itt a jobboldali táblázatban foglalták össze, hogy egész Németországban és tartományonként hogyan alakulhatnak a fizetések. Az első sor adatai azt mutatják, hogy a minimum, átlagos és maximális fizetés mennyi. A legutolsó sorban megpróbál pár munkahelyet beajánlani, több-kevesebb pontossággal. 

Az adott szakmához tartozó keresetek tartományonként.

A bal oldalon, lent választhatunk a tábázatban az „Alter” (életkor), „Firmengrösse” (cég mérete) és „Monatsgehalt Mann/Frau” (havi fizetés uraknak/hölgyeknek) fülek között. Lássuk sorban ezeket:

Alter (életkor)

Itt kiderül, hogy a 25 évesek kezdőfizetése 1713 euróról indul, 40 évesen 2056-ig jut el majd kissé csökken. Ezek természetesen statisztikai adatok, amik 40 órás munkahétre vonatkoznak.

A fizetés életkor szerinti változása.

Firmengrösse (cég mérete)

Ebből a táblázatból kitűnik, hogy közepes méretű cégekhez érdemes menni dolgozni, mert ott kicsit jobbak a fizetések, mint a kicsiknél vagy a nagyoknál.

Cégméret és a fizetés.

Monatsgehalt Mann/Frau (havi fizetés uraknak/hölgyeknek)

Ebből a táblázatból kiderül, hogy a hölgyeknek – sajnos ebben a szakmában is – havonta 100-200 euróval kevesebb a fizetésük, mint az uraknak (alul a kezdő fizetések összevetése látható).

Hölgyek és urak fizetése.

Az orvosoknál nyilván magasabbak a fizetések, itt érdemes megfigyelni, hogy nagyon nem mindegy, hogy hová vetődik Németországban az ember gyereke egy orvosi diplomával a farzsebében: 

A fizetések tartományonkénti változása.

Főleg a maximális fizetéseknél mutatkozik meg a tendencia, hogy például Stuttgartban ez a fizetés majdnem kétszer annyi, mint Magdeburgban. Nyilván ez utóbbi városban a költségek is alacsonyabbak, de szerintem ez a különbség azért nem kétszeres.

Kellemes böngészést! 

Az oldal statisztikai adatokból „táplálkozik”, nyilván sokan vannak, akiknek a keresete jelentősen eltér az itt felsorolttól. Amennyiben több, örvendjen a szerencséjének!

Továbbra is keresek megjelenési lehetőséget az írásaim számára. Ha esetleg van ötleted, ne késlekedj és osszd meg velem! Elérhetőségeim az Impresszumban találhatók.

A passport.blog jelenlegi egyetlen megjelenési lehetősége a Facebook. Ha értesülni szeretnél az új bejegyezésekről, kövesd a Passport Facebook oldalt.

Eddigi bejegyzések a bolyongó.hu-n

Az összes bejegyzés ABC-be rendezett indexe itt található.

A bejegyzések időrendben:

Bejegyzések: 175..151
Bejegyzések: 150..126
Bejegyzések: 125..101
Bejegyzések: 100..076
Bejegyzések: 075..051
Bejegyzések: 050..026
Bejegyzések: 025..001

A passport.blog tag-jei itt találhatók felhő fomában. A tag-ek a bejegyzésben felbukkanó kifejezések és szavak. Ezekkel több bejegyzés is összeköthető.

Az oldal látogatottsági adatai:
Ma: 1 / Tegnap: 0 / Összesen: 118

2021/07/07 13:05

Bejegyzésmegtekintések száma: 118

passport/nemet_fizetesek.txt · Utolsó módosítás: 2021/04/13 21:47 (külső szerkesztés)