Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


passport:musk_muholdjai_libasorban

Musk műholdjai libasorban

Elon Musk; milliárdos, üzletember, mérnök. Az ő neve fémjelzi az olyan – a valóságtól nem kicsit elrugaszkodó – cégek sora, mint a Zip2, X.com, PayPal, SpaceX, Tesla, Inc, SolarCity, The Boring Company, és ne feledkezzünk meg a Hyperloopról sem, mely az ő ötletéből (az ő „white paper”-jével) indult diadalútjára.

Starlink műhold, kép: SpaceX -- Teslarati

Szerintem – velem egyetemben – sokak retinájába beleégett a Falconok visszatérő fokozatainak a szinkronlandolása, vagy a piros Tesla váratlan űrbeli felbukkanása, exodusának a kezdete; „Végre történik valami!” érzés uralkodott el rajtam – és szerintem ezzel nem voltam egyedül.

Végre nem az a technikai szenzáció, hogy egy (bocs) szaros és túlhypeolt mobiltelefonnak megjelenik az újabb, és még drágább verziója. Végre volt valaki, aki ismét felnézett az égre, és leporolta az űrhódító terveket. Valaki ismét kiváltotta a régmúlt hidegháborús front egyetlen, valóban előremutató versenyét, mely a holdra-szállás elsőségéért vívott harccal tetőzött.

Az összehajtogatott Starink műholdak betárazva egy Falcon-9 rakterébe, kép: SpaceX

Eddig szegény ISS rótta csak végeláthatatlan köreit és közvetíti (lenyűgöző, megbabonázó; itt) képeit a Földre, de Musk megcélozta a Marsot és rögtön versenytársakra is talált. Az ő egyik, meglehetősen megosztó projektje a Starlink, melynek keretein belül több ezer, viszonylag kicsi kommunikációs műholdat bocsátanak fel alacsony Föld körüli pályára.

Ez a rendszer alacsony internetelérésű helyekre juttatná el a netet, ott is minden mennyiségben lehet majd pornót letölteni (az összes internetes letöltés 35%-a pornográf jellegű tartalom). A Starlink műholdakat a szintén Musk nevével fémjelzett Falcon-9 rakétákkal 60-asával juttatják fel egészen alacsony keringési pályára, innen a műholdak önerőből „kapaszkodnak” fel a végleges pozícióikba.

Az engedélyeket kiadó amerikai szövetségi távközlési felügyelet csak egy viszonylag alacsony, 550 km-es pályamagasságok engedélyezett az űreszközöknek az eredetileg igényelt 1150 kilométeres helyett; ennek fő oka az űrszemét mennyiségének a csökkentése volt. Míg az 1000 km-es magasságból az ottragadt eszközöknek akár ezer évig is eltarthat, míg visszatérnek a légkörbe (és ott elégnek).

A Starlinkek hálózata több, mint 10.000 műholdból fog állni, kép: ZVG

Az alacsonyabb pályákról ez a visszatérés öt alatt lezajlik, ráadásul a műholdak jelkésleltetése is (a kisebb távolság miatt) alacsonyabb lesz. Hátránya a döntésnek, hogy a szatellitek sokkal kisebb területet „látnak be”, ezért nagyobb mennyiségben kell ezeket felbocsátani egy adott terület lefedéséhez, jelenleg több mint 10.000 Starlink műhold felbocsátásáról van szó, de nem ez az egyetlen cég, aki ilyen típusú műholdas kommunikácit tervez.

A csillagász-szakma számára is problémát fog okozni a hatalmas mennyiségű és meglehetősen fényes műhold, ezeknek a fényszennyezése a földi megfigyeléseket meglehetősen meg fogja nehezíteni. Érdekes jelenség, hogy a felbocsátásokat követően a műholdak eleinte 60 elemű „libasorba” rendeződnek, és egy jó darabig így emelkednek a végleges pozícióikba.

A Starlinkek libasorban

Az alacsony magasság miatt ezek fényes gyöngysorokként figyelhetők meg a felhőmentes éjszakai égbolton – már többször is láttuk ezt, tényleg lenyűgöző látvány. Ezen az oldalon, a tartózkodási helyünket kikeresve nyomon követhető, hogy mikor ér fölénk ismét a lassan kevésbé csillogó és egyre inkább széteső libasor.

A következő „adag” műhold (szintén a lap tanusága szerint) január 3.-án kerül pályára, így akkor egy darabig megint meglehetősen feltűnő jelenség lesz a vonulásuk.

szerző: Vámos Sándor

Továbbra is keresek megjelenési lehetőséget az írásaim számára. Ha esetleg van ötleted, ne késlekedj és osszd meg velem! Elérhetőségeim az Impresszumban találhatók.

A passport.blog jelenlegi egyetlen megjelenési lehetősége a Facebook. Ha értesülni szeretnél az új bejegyezésekről, kövesd a Bolyongó Facebook oldalt.

Eddigi bejegyzések a bolyongó.hu-n

Az összes bejegyzés ABC-be rendezett indexe itt található.

A bejegyzések időrendben:

Bejegyzések: 175..151
Bejegyzések: 150..126
Bejegyzések: 125..101
Bejegyzések: 100..076
Bejegyzések: 075..051
Bejegyzések: 050..026
Bejegyzések: 025..001

A passport.blog tag-jei itt találhatók felhő fomában. A tag-ek a bejegyzésben felbukkanó kifejezések és szavak. Ezekkel több bejegyzés is összeköthető.

Az oldal látogatottsági adatai:
Ma: 2 / Tegnap: 0 / Összesen: 2114

2022/04/05 20:27

Források

passport/musk_muholdjai_libasorban.txt · Utolsó módosítás: 2021/04/13 21:47 (külső szerkesztés)