Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


passport:luke_skywalker_szigete

Luke Skywalker szigete

Luke Skywalker szigete

A Star wars saga legújabb része (ismét) elkalauzolt minket az Ahch-To bolygóra, Luke Skywalker búvó- és vezekelőhelyére, egy szigetre. A sziget meglepő módon nem CGI generált világ, hanem a valóságban is létezik.

Ráadásul űrhajóval sem kell rendelkeznünk megközelítéséhez, mert Írország partjaitól nem messze található a Skellig Michael sziget.

A sziget az itt magasodó két Skelling-szigetek közül a nagyobbik, 1996 óta az UNESCO Világörökség részét képezi, és lakatlan. Illetve hát – mert a fajunk már csak ilyen egoista, hogy ha egy helyet emberek nem laknak, akkor azt lakatlannak nevezzük – pedig ez nyilván nem igaz.

A szigetek Írország egyik legfontosabb madárvédelmi területe, viharfecskék, vészmadarak, holyszák, sirályok és puffinok költőhelyéül szolgálnak (Mert csak a puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot.).

A kisebbik szigeten található a világ második legnagyobb – mintegy 23 ezer párból álló – szula (ez is egy madárfaj) kolóniája.

Luke Skywalker szigete

A legendák szerint itt hunyt el és temették el Ir-t (apja, Milesius meglehetősen termékeny életet élt, tőle származik állítólag az összes ír). A sziget eredetileg egy korai keresztény közösségnek adott meglehetősen rideg otthont a 6. és 8. század között.

A jellegzetes gúla alakú épületeket, a clochánokat is eredetileg ők építették a szigeten, részben lakóépületeknek és részben kolostornak. A clochánok – csakúgy mint az összes épületmaradvány, védelem alatt áll, ezért például a film beltéri jeleneteinek a forgatásához ezeket ideiglenesen fel kellett építeni.

Az első kolostort a legendák szerint Szent Fionán építtette még a 6. század elején, az első írásos utalás a szerzetesi tevékenységre a szigeten a 8. században született egy Szibhini nevű szerzetes elhalálozása kapcsán. Ebben az időszakban a szigeten egy tucatnyi szerzetes és apát élt.

A sziget meredek partjai okán a kolostor épületeit a sziget magaslataira, kétszáz méter magasba kellett építeni, melyekhez egy 600 fokból álló lépcsőn lehet feljutni. Ezt a lépcsőt nyers kövekből állították, korlát nélkül, esős és szeles időben a kolostor gyakorlatilag megközelíthetetlenné válik.

A 13. században a térség időjárása hidegebbé és viharosabbá vált, ezért a közösség idővel magéra hagyta a szigetet. A szerzetesek az ír Ballinskelligs-be települtek át és a Skellig Michael zarándokhellyé vált.

A tizenkilencedik század a hajózás rohamos fejlődését hozta magával, a szigetre déli csücskére is építettek egy világítótornyot, mely mára szintén személyzet nélkül, távfelügyelettel üzemel.

Luke Skywalker szigete

A csillagok háborúja előtt negyven évvel már egy másik film is a szigetet választotta egyik helyszínéül. Werner Herzog 1976-ban forgatott filmjének, az Üvegszívnek (Heart of glass) a cselekménye is itt zárul.

A sziget meglátogatására két túrát ajánl annak a honlapja, az egyik keretében napjában háromszor hajó az ír Portmagee kikötőjéből, ami megkerüli a szigetet.

A másik, 5 órás túrán – megfelelő időjárási körülmények között – a hajó ki is köt, és a szigetre is léphetünk, a szerzetesek és Luke Skywalker nyomdokaiba is léphetünk arra a pár órára.

Luke Skywalker szigete

Továbbra is keresek megjelenési lehetőséget az írásaim számára. Ha esetleg van ötleted, ne késlekedj és osszd meg velem! Elérhetőségeim az Impresszumban találhatók.

A passport.blog jelenlegi egyetlen megjelenési lehetősége a Facebook. Ha értesülni szeretnél az új bejegyezésekről, kövesd a Passport Facebook oldalt.

Eddigi bejegyzések a bolyongó.hu-n

Az összes bejegyzés ABC-be rendezett indexe itt található.

A bejegyzések időrendben:

Bejegyzések: 175..151
Bejegyzések: 150..126
Bejegyzések: 125..101
Bejegyzések: 100..076
Bejegyzések: 075..051
Bejegyzések: 050..026
Bejegyzések: 025..001

A passport.blog tag-jei itt találhatók felhő fomában. A tag-ek a bejegyzésben felbukkanó kifejezések és szavak. Ezekkel több bejegyzés is összeköthető.

Az oldal látogatottsági adatai:
Ma: 1 / Tegnap: 0 / Összesen: 59

2021/07/07 13:05

Források

passport/luke_skywalker_szigete.txt · Utolsó módosítás: 2021/04/13 21:47 (külső szerkesztés)