Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


passport:koldusmaffia

Koldusmaffia

Koldusmaffia

Innsbruckban 17 aktív koldust „telepített” a helyi koldusmaffia, az ő tevékenységüket figyelte meg ott egy, a helyi FPÖ által finanszírozott magánnyomozó (igen, bele lehetne „állni” a ténybe, hogy miért pont az FPÖ állt rá a sztorira – de nyilvánvaló; ők egyébként is „szeretik” a külföldieket). A párt az összegyűlt bizonyítékokat már átadta a rendőrségnek, mindenesetre szerintük egyértelműen bizonyítható, hogy a tiroli fővárosban üzletszerűen, hierarchikus struktúrákba szervezetten zajlik a koldulás.

A koldusokat egy jármű szórja szét és gyűjti össze, a pénzátadás is a kocsiban történik. A koldusok naponta 80-90 eurót gyűjtenek össze, ez egy hónapban mintegy 20.000 eurót biztosít a szervezetnek – csak Innsbrunckban. A bizonyítékok között szerepel több olyan fotó is, melyek szerint a napközben súlyos sérült koldusok estére „kigyógyulnak” bajaikból – a rokkantkocsiból lejmoló emberek „megtanulnak” járni. Helyi, tehát osztrák koldus ez idő alatt nem lejmolt a város utcáin, a maffia koldusai mind kelet-európaiak, ők kiszorították a helyi koldusokat a „piacról”.

koldus a müncheni Bayerstraße-n, fotó: Ralph Hub

A bécsi nyomozók a helyi maffia működését egy 33 éves, román férfi vallomásai alapján tárták fel, aki „kipakolt” a rendőröknek. A rendőrök az ügy kapcsán öt gyanúsított vettek őrizetbe Romániában és Bécsben. Összesen 13 ember ellen indítottak eljárást a koldusok kizsákmányolása miatt, de ezt ők is elismerik, hogy valószínűleg ez csak a jéghegy csúcsa.

Az ügyészség szerint különbséget kell tenni a „szegénységi” és az „üzletszerű, profiteszezési célú” koldulás között. Míg az előbbi alapjog, az utóbbi bűncselekmény. A kiugrott koldus vallomási alapján kiderült, hogy a maffia emberei teszik ki nagyjából az összes bécsi koldus felét. A maffia által mozgatott koldusok nagy része Szlovákiából, Bulgáriából és Romániából származik, számuk az osztrák fővárosban nagyjából 1100-ra tehető.

Történetük valamelyik érintett kelet-európai országban kezdődik, ahol ausztriai munkára jelentkeznek, 100 – 200 eurónyi jövedelem ígérete mellett. Bukarest és Bécs között „koldusjárat” üzemel, ami egy menetrendszerű buszjárat, kizárólag ezeknek az embereknek a szállítását végzi. Bécsben tömegszállásokon helyezik el őket, ahol a matracokért 130 eurót kell fizetniük havonta. A rendőrség már többször számolt fel ilyen tömegszállásokat Bécsben, egy alkalommal egy házban, ahová hivatalosan 47 ember volt bejelentve, 220-at találtak, illetve volt, hogy a 40 m2-es helységben 50-en aludtak.

A koldusmaffia számára a fogyatékkal élők értékesebbek, mint a többiek, ők többet, a Bécsben szokásos 100 – 200 euróval szemben nagyjából 300 eurót tudnak összekoldulni naponta. A karácsony előtti időszakban ez az összeg akár 1000 euró is lehet - naponta.

München vezetésének is elege lett a maffiából. Augusztus 13 óta tilos a koldulás a belvárosban és a főpályaudvar környékén. Mindenütt a városban büntethetővé tették az agresszív koldulást, a hamis fogyatékosok, a gyerekkel vagy kutyával koldulók tevékenységét.

A tilalomról angol, bolgár, szlovák és román nyelvű röplapokon tájékoztatják az „érintetteket”. A Bild képes beszámolója szerint a helyi maffia kápói közismertek, a lenti képen egy „kisfőnök” tart éppen eligazítást a „beosztottjainak”. Ő egyébként – ráérő idejét kihasználva – maga is koldul.

A helyi kápó (a piros felsővel) eligazítást tart az embereinek, kép forrása: bild.de, fotó: Theo Klein

Jelenleg Ausztriában és Németországban a koldulás legális tevékenység, ha az nem társul agresszivitással. A hatóságok lassan, de biztosan felismerik és kezelni kezdik ezt a problémát is, valószínűleg a Németországban még az idén bevezetésre kerülő munkakeresési időszak korlátozásával.

Továbbra is keresek megjelenési lehetőséget az írásaim számára. Ha esetleg van ötleted, ne késlekedj és osszd meg velem! Elérhetőségeim az Impresszumban találhatók.

A passport.blog jelenlegi egyetlen megjelenési lehetősége a Facebook. Ha értesülni szeretnél az új bejegyezésekről, kövesd a Passport Facebook oldalt.

Eddigi bejegyzések a bolyongó.hu-n

Az összes bejegyzés ABC-be rendezett indexe itt található.

A bejegyzések időrendben:

Bejegyzések: 175..151
Bejegyzések: 150..126
Bejegyzések: 125..101
Bejegyzések: 100..076
Bejegyzések: 075..051
Bejegyzések: 050..026
Bejegyzések: 025..001

A passport.blog tag-jei itt találhatók felhő fomában. A tag-ek a bejegyzésben felbukkanó kifejezések és szavak. Ezekkel több bejegyzés is összeköthető.

Az oldal látogatottsági adatai:
Ma: 3 / Tegnap: 0 / Összesen: 126

2021/07/07 13:05

Források

passport/koldusmaffia.txt · Utolsó módosítás: 2021/04/13 21:47 (külső szerkesztés)