Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


passport:kemfalu_elado

Kémfalu eladó

Sugar Grove Station, fotó: ABC News

Nem, semmi átverés vagy csúsztatás nincs a címben, a kémfalu, Sugar Grove Station eladó. Nem egy-egy ház a településen, hanem úgy teljes egészében a település. A 80 házból álló takaros és szépen rendben tartott házakhoz 45 ezer négyzetméteres szálloda, benzinkút, bowling- és kosárlabdapálya, autómosó, uszoda és hullámmedencés fürdő is tartozik.

A térképen középen a lehallgatóállomás, bal oldalt az eladó település látható

Bár a hullámmedence állítólag szivárog, így karbantartásra szorul, a település rögtön beköltözhető állapotban van. Ráadásul saját villamos és vízellátással is rendelkezik, kerítéssel van körbevéve és a bejáratnál egy őrbódé áll, így például remek védelmet nyújthatna egy hirtelen kitörő zombiapokalipszis esetén is – már ha valakinek szerepel ez a szempont esetleg a listáján vásárlás esetén.

A település egyébként már 2015 óta eladó, miután az NSA (National Security Agency – Nemzetbiztonsági Ügynökség) meglehetősen homályos indoklással megvált tőle. Ez volt ugyanis a közeli, szintén az NSA-hoz tartozó lehallgatóállomás dolgozóinak fenntartott település. Mindenesetre a hatóságok már az építés idején sem spóroltak a dolgozóikon, így minden jóval ellátták itt őket, mi szem-szájnak ingere, és ez az építőanyagokon no meg főleg a minőségen meg is látszik.

Sugar Grove Station, fotó: Atlas Obscura

A házak beltere tényleg nagyon lakályos, a kosárlabdapálya profin felszerelt, és a játszótérről se nagyon tudnám elcsalni a kölykeimet, ha esetleg beszabadulhatnának oda. Első körben ezért az egészért igazán jutányosnak tekinthető 16 millió dollárért próbált a településen túladni az ezzel megbízott állami szervezet, a GSA (General Services Administration).

Az eredménytelen első kör után most nyílt licitre bocsátották a települést és reményeik szerint pár milliót azért majd még foghatnak rajta. Azt hiszem, amennyiben esetleg elgondolkozott volna, hogy megvesz az USA-ban egy egykori kémfalut, ahol majd jól eléldegélhet, most összeszűkült a szeme, mint Clint Eastwoodnak közvetlenül egy véráztatta leszámolás előtt, mikor még éppen a felmenőit szidják. No, elő a farbával, hol van a történet hátulütője – mondhatnánk, mint az ingatlanosnak, aki már a mennybe menesztette az eladni kívánt házat, és egy pillanatra elhallgat, hogy levegőt vegyen. Mert ugye egy összkomfortos, nem kulipintyókból álló településért egy-két millió bizony túl jutányosnak hangzik.

És igen, valóban, van egy aprócska bökkenő. A település az NRQZ 1. szintű zónájában fekszik, így sem mobiltelefon, wifi, vezetékmentes eszközök, de még mikrosütő sem használható itt, és ráadásul még a benzinmotoros autónkról is jó eséllyel le kell itt mondanunk. Na, akkor erről az egészről hadd regéljek egy kicsit bővebben, mert lehet, hogy ez így, az első blikkre egy kicsit zavaros. És a másodikra is.

NRQZ

Az amerikai Országos Rádiótilalmi Zóna (United States National Radio Quiet ZoneNRQZ) egy nagyjából téglalap alakú, kb. 180×180 km méterű zóna az Egyesült Államokban, nagyrészt Nyugat-Virginia területén. A területen bárminemű rádiófrekvencia-használatot törvény korlátoz, hogy a zóna közepén található csillagászati és hírszerzési berendezések működését megkönnyítse.

A zóna négy részre tagolódik, és minden részben eltérnek a korlátozási szintek. A 4. és 3. (legtávolabbi) zónákban a legenyhébbek a rádiózásra vonatkozó szabályok. A mobiltelefonok használata már itt sem megengedett, a hatóságok mérőautókkal járják a környéket, és zavaró jelek esetén együttműködésre szólítják fel a törvénysértőket. Ilyesmi adódhat bármilyen vezeték nélküli eszköz, de hibás mikrosütő vagy villanymotor működtetéséből is.

Figyelmeztető tábla a 4. zóna határában, fotó: Wikipedia

A 2. zónában teljes egészében tiltottak a rádiófrekvenciás készülékek, így például a wifi-s eszközök is. Speciális, irányított átviteli eszközök is csak a hatóság beleegyezésével üzemeltethetők. Az első zóna a legbelső, ezáltal itt a legszigorúbbak a szabályok. A benzinautók itt teljes egészében tiltottak, mivel motorjuk rádióinterferenciákat idézhet elő, ebben a zónában már csak a dízeljárművek használata megengedett, persze a rádiófrekvenciás eszközök tejes tiltása mellett.

A zóna közepén található a Nemzeti Rádiócsillagászati Obszervatórium (National Radio Astronomy Observatory – NRAO) által (legalábbis 2016-ig) üzemeltetett Green Bank - a Robert C. Byrd Teleszkóp, a világ legnagyobb irányított teleszkópja. Ennek „árnyékában” húzódnak meg az NSA és a hadsereg különféle lehallgatókészülékei és teleszkópjai, melyek nem annyira a világűrt, inkább a keleti part kommunikációját fürkészik. Ezekkel (is) kapcsolatban pattantak ki az Echelon („harcvonal”) programmal kapcsolatos visszásságok.

Echelon

Az Echelon eredeti célja a 60-as évektől kezdve a keleti blokk, a Szovjetunió és szövetségeseinek a lehallgatása volt, különös tekintettel a diplomáciai és katonai forgalmazásokra. A hidegháború kimúltával a program eredeti céljai szerint okafogyottá vált, de „némi” profilváltással ennek ellenére tovább élt.

Sok esetben bizonyítást nyert (vagy csak feltételezhető, ki tudja), hogy a rendszert ezek után részben (vagy egészben) ipari kémkedésre használták fel. A lehallgatóberendezések nagy része Angliába és (Nyugat-) Németországba volt telepítve, így vidáman lehallgathatták például 1994-ben az Airbus és a Szaud Arábiai nemzeti légitársaság kommunikációját, melynek részleteit aztán (teljesen etikus módon) megosztották a McDonnell Douglas-szel (mely ma már beolvadt a Boeing-be).

A Robert C. Byrd Teleszkóp, fotó: Brian Farkas / AP file

Csak ezen az egy (lehallgatott) ügyleten az Airbus hatmilliárd dollárt bukott, mivel persze az amerikai konkurense a vételár ismeretében simán aláígért a cégnek. Nem nagy csoda, hogy a programról kiszivárgó információk meglehetősen zabossá tették az európai vezetőket, különösen a németeket. Ők gyorsan be is záratták az egyik legnagyobb és legendás lehallgatóállomást, a máig elhagyatottan árválkodó Teufelsberget.

Mindenesetre lehetséges, hogy az Echelon kvázi-bukása is szerepet játszott a kémfalu felhagyásában, de a kommunikáció változása mindenképpen. Az Echelon indulásakor még nem is létező internet napjainkra szinte teljes egészében átvette a kommunikációs főszerepet a rádióforgalmazástól, a kémek is inkább áttelepültek az internetes csomópontokba, például az ablakok nélküli new yorki felhőkarcolóba (aka Titanpoint), hogy onnan szipkázzák el inkább az adatokat, ahol azok felbukkannak. A rádiófrekvenciás lehallgatóállomásokat hátrahagyták, illetve hát valószínűleg ezeket is távvezérléssel irányítják immár az interneten keresztül. A kémfalu kiürült, és eladósorba került.

Sugar Grove Station, kosárlabdapálya, fotó: Atlas Obscura

Egyébként valószínűleg nem reménytelen egy ilyen, rádiófrekvenciás eszközökről teljes egészében letiltott településre lakókat találni. Egyrészt mert annyira azért nincs a világ végén, mert Washingtontól és a másik irányban a nyugat-virginiai Charlestontól is nagyjából 3-4 órányi autóútra található – persze szigorúan csak dízelüzemű járgánnyal.

Ezenkívül például létezik egy betegség, illetve hát túlérzékenység, az úgynevezett elektro-túlérzékenység (electro-hypersensitivity  – EHS). Az ebben szenvedő embereknél minden elektromágneses sugárzást kibocsátó eszköz légzési problémákat, szívritmuszavarokat és eszméletvesztést válthat ki. Nekik lehet, hogy ez a település a megváltást jelenthetné a civilizációs vívmányokkal szemben.

Kérdés az, hogy jelentenek e ők elég fizetőképes keresletet ehhez a befektetéshez, ugyanis az emberek nagy többsége nem biztos, hogy tudna élni a napjaikat minden szinten átszövő rádiófrekvenciás jelek nélkül. Mindenesetre ha a lehetőség felkeltette a figyelmét és van pár millió dollárja elfekvőben, hajrá.

De kérem, mindenképpen számoljon be a tapasztalatairól, hogy milyen az élet az NRQZ-ben.

Továbbra is keresek megjelenési lehetőséget az írásaim számára. Ha esetleg van ötleted, ne késlekedj és osszd meg velem! Elérhetőségeim az Impresszumban találhatók.

A passport.blog jelenlegi egyetlen megjelenési lehetősége a Facebook. Ha értesülni szeretnél az új bejegyezésekről, kövesd a Passport Facebook oldalt.

Eddigi bejegyzések a bolyongó.hu-n

Az összes bejegyzés ABC-be rendezett indexe itt található.

A bejegyzések időrendben:

Bejegyzések: 175..151
Bejegyzések: 150..126
Bejegyzések: 125..101
Bejegyzések: 100..076
Bejegyzések: 075..051
Bejegyzések: 050..026
Bejegyzések: 025..001

A passport.blog tag-jei itt találhatók felhő fomában. A tag-ek a bejegyzésben felbukkanó kifejezések és szavak. Ezekkel több bejegyzés is összeköthető.

Az oldal látogatottsági adatai:
Ma: 1 / Tegnap: 0 / Összesen: 51

2021/07/07 13:05

Források

passport/kemfalu_elado.txt · Utolsó módosítás: 2021/04/13 21:47 (külső szerkesztés)