Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


passport:jo_fogas_a_bangkoki_uj_vilag_plazaban

Jó fogás a bangkoki Új Világ plázában

Mármint nem úgy, átvitt értelemben; hogy egy raklap pénzt kihányunk abszolút felesleges dolgokra az ablakon – hanem hálóval, halakkal, úgy „nem átvitt” értelemben.

New World Mall halastó, kép: Jesse Rockwell/REX

Eh, kezdjük inkább az elején.

New World Mall, Bangkok

Nem nehéz Bangkokról elképzelni, hogy a hivatalnokok ott is olyan korruptak, mint.. szóval ott is mozoghatnak a Nokiás-dobozok.

A város óvárosában 1982-ben még nem voltak jellemzőek a magas épületek, de a Kaew Fah Plaza Company Limited-nek sikerült egy 11 emelet magas bevásárlóközpontot felhúznia a környékbeliek ellenállása és a törvényi szabályozás ellenére is.

Isten és az önkormányzatok malmai lassan őrölnek, röpke 15 év alatt sikerült a Bangkok Metropolitan Administration bürokratáinak egy bontási határozatot kiizzadniuk, így 1997-ben az épület 7 emeletét visszabontatták. A visszabontott és magára hagyott torzó időközben leégett, és 1999-re a pláza maradványa jórészt tető nélkül maradt.

egykori mozgólépcső, kép: Jesse Rockwell/REX

New World Mall halastó

A tető nélküli betonteknőben idővel egy tó gyűlt fel az esővízből, az itt kikelő szúnyogok pedig gondoskodtak a helyiek idegesítéséről. Ne feledjük el, hogy ezen a vidéken a szúnyogok amellett, hogy – mint a Balaton-parton alkonyatkor –, marnak, de még mindenféle betegségeket is terjesztenek.

A helyiek reakciója (civil kezdeményezése, ha úgy tetszik) a tó halakkal való betelepítése volt. Valószínűleg nagyjából olyan körültekintően válogatták össze a fajokat, mint a korabeli balatoni expertek a busát meg az angolnát – de itt működött a kontraszelekció, így a tilápiák, harcsák, koi pontyok belakták a nagyjából 500 m2-es akváriumot, ahol a díszletet a vízbe rohadó mozgólépcső és a csupasz betonfalak szolgáltatják.

A helyszín persze látványossággá nőtte ki magát, és habár az önkormányzat illetékesei mindent megtesznek, hogy a valóban omlásveszélyes épülettől távol tartsák az erre vetődő turistákat, nyilván erre sok esélyük nincs.

A helyiek mindenesetre időnként lehalásszák a tavat, és továbbra is etetik a halakat, mert bár ígéretet kaptak a betontorzó elbontására, ez a helyi viszonyok ismeretében még eltarthat egy darabig. Ja, igen, halkaját a bejáratnál a dobozból lehet elvenni becsületkassza jelleggel, az odatévedőknek.

A "bejárat" a halastóhoz. Középen a becsületkasszás doboz haleledellel. Kép: Jesse Rockwell/REX

Ha esetleg arra jár (vagy ott lakik) ki ne hagyja ezt a látványosságot – ha még létezik..

YoutubeGoogle.maps

Továbbra is keresek megjelenési lehetőséget az írásaim számára. Ha esetleg van ötleted, ne késlekedj és osszd meg velem! Elérhetőségeim az Impresszumban találhatók.

A passport.blog jelenlegi egyetlen megjelenési lehetősége a Facebook. Ha értesülni szeretnél az új bejegyezésekről, kövesd a Passport Facebook oldalt.

Eddigi bejegyzések a bolyongó.hu-n

Az összes bejegyzés ABC-be rendezett indexe itt található.

A bejegyzések időrendben:

Bejegyzések: 175..151
Bejegyzések: 150..126
Bejegyzések: 125..101
Bejegyzések: 100..076
Bejegyzések: 075..051
Bejegyzések: 050..026
Bejegyzések: 025..001

A passport.blog tag-jei itt találhatók felhő fomában. A tag-ek a bejegyzésben felbukkanó kifejezések és szavak. Ezekkel több bejegyzés is összeköthető.

Az oldal látogatottsági adatai:
Ma: 1 / Tegnap: 0 / Összesen: 45

2021/07/07 13:05

Források

passport/jo_fogas_a_bangkoki_uj_vilag_plazaban.txt · Utolsó módosítás: 2021/04/13 21:47 (külső szerkesztés)