Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


passport:csatornaolaj

Csatornaolaj

Figyelmeztetés!

A bejegyzés étkezés alatt vagy közvetlenül utána olvasása előre nem várt reakciókat, úgymint rosszullétet, émelygést; akik ettek már Kínában, utcai árusoknál; nos náluk akár hányást is indukálhat. Én szóltam!

A csatornaolaj

A csatornaolaj (angol: gutter oil) Kína partvidékein, főleg Hong Kongban, Makaón és Tajvanon használt kifejezés egy olyan tiltott főzőolaj előállítási technológiára, mely során a különböző forrásokból (éttermekből, zsírcsapdákból, vágóhidakról, szennyvízcsatornákból) begyűjtött hulladékolajat újrahasznosítják.

Előállítása

„Ennek a nőnek ez a munkája” – kezdődik a gyomorforgató videó – és bemutatják, amint rutinos mozdulatokkal felnyitja a csatornafedelet, majd egy merőedénnyel gyors mozdulatokkal „lefölözi” a csatorna tartalmát. Egy műanyag hordóba önti át a vödör tartalmát, társával berakodják azt a kisbuszba és villámgyorsan eltűnnek a sencseni forgalomban. Elmondása szerint egy házra való már összejött nekik ebből az üzletből.

A csatornaolaj kitermelése, kép: a lenti filmből

A csatornaolaj újrafeldolgozása gyakran nagyon kezdetleges; ezek a technikák magukban foglalják a szűrést, forralást, finomítást és néhány komponens eltávolítását. Ezután úgy palackozzák és értékesítik ezt az olajat, mint a szokásos étkezési olaj egy olcsóbb alternatíváját. Az csatornaolaj egy alternatív előállítási módja során vágóhídi maradék állati részeket, zsírt és a bőrt, belső szerveket lejárt vagy egyébként is alacsonyabb minőségű húst használnak. Ezt az elegyet nagy tartályokban főzik fel az olaj kinyerése céljából.

A nyers csatornaolajat tonnánként 170 és 190 dollár között áron lehet piacra dobni, míg a tisztított és finomított terméket tonnánként 255 dolláron lehet eladni. Ez igen komoly gazdasági ösztönzés a csatornaolaj előállítására és értékesítésére. Kínában a finomított repceolaj ára 990 - 1100 dollár között mozgott 2017-ben.

Ráadásul az eladói oldalon is komoly ösztönzőtényező a pénz: Az éttermeknek a használt olajtól két lehetőségük van megszabadulni. A legális csatornákon is leadhatják a használt olajukat, de az pénzbe kerül, vagy a „gyűjtögetőknek” adják el azt, akik még fizetnek is azért, hogy megszabadítsák őket a hulladékuktól. „A kisebb éttermek így mintegy 10.000 jüan (1.500 dollár) bevételre tehetnek szert” – nyilatkozta Zeng Wei, a Wuhan Airui biodízel vállalat igazgatója. – „Egy nagyobb étterem akár 2 millió jüant (300.000 dollárt) is kereshet évente ezen az illegális üzleten.”

Az eredeti olaj, és a "saját márkás" csatornaolaj egy utcai árus standjánál, fotó: wsj.com

A becslések szerint 2011-ben minden tizedik, alacsonyabb besorolású kínai étteremben elfogyasztott étel csatornaolajjal készült. Ez a magas előfordulási arány Feng Ping, a Kínai Húskutató Központ kutatója szerint annak köszönhető, hogy „az illegális olaj nem mutat különbséget megjelenésében és a jellemzőiben a finomítás és a tisztítás után a normál olajjal szemben, mivel a csalók ügyesek és terméküket megfeleltetik a hatályos előírásoknak.” 

Története

Az első dokumentált eset Tajvanon pattant ki 1985-ben. A vizsgálat során 22 embert tartóztattak le a 10 éve üzemelő tajpeji „újrahasznosító cég” ügyében. Egy elkövetőt ebben az ügyben 7 év börtönre ítéltek.

Kína partvidékéről az első dokumentált esetet 2000-ben jelentették, amikor ott egy utcai árus az éttermi hulladékból származó olajat értékesített.

A csatornaolaj előállítása kézműves eljárással, fotó: gokunming.com

2012 szeptemberében a csatornaolaj feltételezett gyógyszeripari nyersanyagként való felhasználásával kapcsolat vizsgálatok tártak fel komoly visszaéléseket.

2014 szeptemberében tört ki az első komolyabb botrány Tajvanon, ennek során fény derült egy olyan visszaélés sorozatra, melynek során 240 tonnányi csatornaolajat használtak fel vállalkozások (ételkészítésre). Ez az ügy több száz vállalatot és több ezer, az érintett éttermekben felszolgált adag ételt érintett, ráadásul az olaj egy részét valószínűleg külföldre exportálták.

Előállítás és forgalmazás

Az összegyűjtött csatornaolajat a begyűjtők helyi műhelyekbe vagy kis gyárakba értékesítik tisztítás és palackozás céljából. Ezekbe a műhelyekbe gyakran biciklik csomagtartóján szállítják a kitermelt „nyersolajat”, és havi bért kapnak a munkájuk után. Ezt az anyagot 200 literes hordóban tárolják a feldolgozásáig.

Más esetekben az olaj ipari főzőolaj-finomítókba kerül további feldolgozásra, mielőtt végül elérné a végcélját. Az ipari olajfinomítók általában jogszerű termelők, akik a feldolgozott olajat vegyipari vagy energetikai felhasználásra értékesítik. A feldolgozókban fehérítőt használnak az olaj sötét színének természetes megjelenésűvé alakítására, lúgos adalékanyagokat pedig az állati zsírok magas koncentrációja által előidézett abnormális pH semlegesítésére.

Ez a hulladék-olaj feleannyiba kerül, mint a kereskedelmi változat – jelentette ki He Dongping a Wuhani Műszaki Egyetem Élelmiszer-tudományi professzora, a botrány kirobbantója – szerinte a csatornaolaj-biznisz másfél – kétmilliárd jüant termel évente. Tanulmányában azt írja, hogy 1 tonna hulladékból 130 liter illegális olaj állítható elő. A haszonkulcs az üzleten több, mint 200% – könnyen belátható, hogy ez a visszaélés sorozat állami beavatkozás nélkül nem fog megszűnni.

Egyébként csatornaolaj kiválóan alkalmas nyersanyagként szappan, gumi, bioüzemanyag és kozmetikumok előállítására. A finomítóknak azonban nem biztos, hogy minden esetben ez a szándékuk az olajjal, ugyanis termékük étolajként történő értékesítésével sokkal magasabb profitot tudnak realizálni.

Meglehetősen kevés szabály és előírás létezik, ami alapján meg lehetne akadályozni ennek az olajnak az emberi fogyasztásra való vásárlását vagy forgalmazását, így nagyon egyszerű a csatornaolajat megvásárolni ezekből az ipari finomítókból vagy műhelyekből a vendéglőknek vagy a végfelhasználóknak. Előfordul, hogy ezek a finomítók saját márkanéven csomagolják az olajat és legitim csatornákon értékesítik a kiskereskedelemben, vagy közvetlenül az éttermeknek.

ők sem esznek többet utcai kifőzdéből, fotó: gokunming.com

A csatornaolaj legnagyobb végfelhasználói az alacsony kategóriájú éttermek és az utcai árusok, mivel alacsonyabb haszonkulccsal működnek, mint a nagyobb éttermek. A kínai ételek általában nagymértékben függenek az olajtól, mivel a legtöbb ételt sütik, ezért a sok árérzékeny fogyasztó számára olcsóbb az étel, ha csatornaolajat használnak. A helyzetet az teszi igazán súlyossá, hogy nehéz megkülönböztetni az újrafeldolgozott csatornaolajat a legális olajtól.

Egészségügyi kockázatok

A csatornaolaj esetenként meglehetősen mérgező, hasmenést és hasi fájdalmat okozhat. Jelentések vannak továbbá arról, hogy az olaj hosszú távú fogyasztása emeli a gyomor- és májrák kockázatát, valamint fejlődési rendellenességekhez vezethet újszülötteknél és gyermekeknél.

A csatornaolaj egyes mintáinak tesztelése nyomokban policiklusos aromás szénhidrogéneket (PAH) tárt fel, ezek veszélyes szerves szennyező anyagok, amelyek hosszú távon rákot idézhetnek elő. Sok esetben tartalmaz még aflatoxinokat, és egyéb erősen karcinogén vegyületeket. Zeng Jing, a guangdongi fegyveres rendőrségi kórház vezetője nyilatkozta a csatornaolajról: „A finomított csatornaolajban található állati és növényi zsírok oxidáción és bomláson mennek keresztül keresztül és mérgező anyagokat, például arzént termelnek. Ez emésztési zavarokat, álmatlanságot, májfájdalmat és egyéb tüneteket okoz.”

Csatornaolaj, palackozva, fotó: foodnavigator-asia.com

Szabályozás

A kínai törvénykezés rendelkezik arról, hogy az ipari állati zsírt nem szabad felhasználni élelmezési célra , mivel nem felel meg az alapvető higiéniai előírásoknak, és nagy arányú potenciálisan mérgező szennyezőanyagokat tartalmaz. Több intézetben is kutatják a csatornaolaj tesztelésének és azonosításának lehetőségeit, de 2012-től nem léteztek országos szabványok, melyek segítenék ezt a folyamatot.

A kormány vizsgálja azokat a módszereket, melyekkel technikai eszközökkel, valamint helyszíni azonnali tesztekkel lehetővé válna a gyanús olaj azonosítása. Öt eljárást javasolnak a csatornaolaj kiszűrésére, de ezek meglehetősen pontatlanok.

2011 augusztusában egy országos kampány indult Kínában, melynek célja a csatornaolaj széles körű elterjedésének és értékesítésének visszaszorítása volt. A kampány során 100 finomított csatornaolaj-gyártót buktattak le, és több mint 800 embert tartóztattak le. 2012 áprilisában az ismételt fellépés nyomán további 100 letartóztatás és 13 illegális műhely bezárása történt meg négy tartományban.

A Legfelsőbb Népi Bíróság, a Legfelsőbb Népi Ügyész és a Közbiztonsági Minisztérium közösen közzétett kiadott közleménye szerint a halálbüntetés sem kizárt a csatornaolajos cégek súlyosabb eseteivel szemben.
Szigorúbb büntetéseket kell kiszabni azoknak a kormányzati tisztviselőkkel szemben is, akik nem képesek megfelelően foglalkozni a csatornaolajjal kapcsolatos kérdésekkel.

csatornaolaj gyártástechnológia, kép: scmp.com

Az Államtanács utasította az ellenőröket, hogy vizsgálják felül az élelmiszer-ipari olajvásárlásokat a nagykereskedelmi piacokon, illetve ellenőrizzék az olajok eredetét az éttermekben, iskolai kávézókban, munkahelyi étkezőkben és az építkezések konyháiban. Az Állami Tanács azt is kijelentette, hogy az újrahasznosított olajat használó vállalkozásokat ideiglenesen bezárathatják vagy el is veszítik üzemeltetési engedélyüket. Az olajat értékesítő ügynököket büntetőeljárás alá vonják.

2013 októberében egy, a kelet-kínai Jiangsu tartományból származó férfit életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek a csatornaolaj előállításából és értékesítéséből származó jelentős jövedelemszerzés miatt.

Napjainkban

Habár a botrány 2013 környékén pattant ki, és az állami források kardoskodnak affelől, hogy azóta már minden más lett, és a csatornaolaj semmiképpen sem kerülhet már az éttermekbe, nos, a szállíngózó hírek azért mást mutatnak, például ez, 2017-ből. De ahogy az ismeretlen kínai költő kifőzdés mondotta: „A panír alatt minden állat egyforma.”szerző: Vámos Sándor

Továbbra is keresek megjelenési lehetőséget az írásaim számára. Ha esetleg van ötleted, ne késlekedj és osszd meg velem! Elérhetőségeim az Impresszumban találhatók.

A passport.blog jelenlegi egyetlen megjelenési lehetősége a Facebook. Ha értesülni szeretnél az új bejegyezésekről, kövesd a Bolyongó Facebook oldalt.

Eddigi bejegyzések a bolyongó.hu-n

Az összes bejegyzés ABC-be rendezett indexe itt található.

A bejegyzések időrendben:

Bejegyzések: 175..151
Bejegyzések: 150..126
Bejegyzések: 125..101
Bejegyzések: 100..076
Bejegyzések: 075..051
Bejegyzések: 050..026
Bejegyzések: 025..001

A passport.blog tag-jei itt találhatók felhő fomában. A tag-ek a bejegyzésben felbukkanó kifejezések és szavak. Ezekkel több bejegyzés is összeköthető.

Az oldal látogatottsági adatai:
Ma: 5 / Tegnap: 2 / Összesen: 2254

2022/04/05 20:27

Források

passport/csatornaolaj.txt · Utolsó módosítás: 2021/04/13 21:46 (külső szerkesztés)