Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


passport:a_zummogo

A Zümmögő

Vannak olyan helyek és jelenségek, amik egy furcsa jelenségekkel és/vagy konteókkal foglalkozó oldalak és blogok számára megkerülhetetlenek. A Zümmögő is egy ilyen téma, rákeresve a google-ben egy furcsa és érdekes oldalak listája bukkan fel. Ebbe az illusztris körbe fog majd talán a passport.blog is bekerülni, miután itt is bemutatnom az orosz Buzzer-t.

A Zümmögő

Az orosz technikai megoldások között nem ritkák a látszólag teljesen céltalan technikai megoldások, melyek voltaképpen és valóban teljesen céltalanok (céljukat vesztettek). A legnagyobb valószínűséggel ilyen ez a 80-as években felbukkant, 4625 kHz-en sugárzó rádióadó, mely eleinte egy sípoló hangot továbbított, majd 1992-ben kottát váltott, és áttért a zümmögésre. Egész pontosan percenként 21-34 alkalommal ismétlődő, 0,8 másodpercig tartó zümmögő hangot sugároz, mely adások között 1-1,3 másodperc csend van (és ez így hangzik: UVB-76.ogg).

Az állomás innen kapta legendává érett nevét, a Buzzer-t, de az UVB–76 (УВБ-76)  néven vált igazán ismertté. Az adás még a Brezsnyevi időkben indult, és bár pár történelmi vihar is végigsöpört a térségen, Gorbacsov, Csernobil, a berlini Fal leomlása, peresztrojka, Borisz Jelcin, a csecsen háborúk, az oligarchiák felvirágzása, Putyin hatalomra kerülése; az adás gyakorlatilag végig hallható volt.

A Zümmögő

Az adónak komoly követői tábora alakult ki. Rajongói oldala is van, azt észt Andrus Aaslaid által alapított és gondozott uvb-76.net, de például a bristoli alapítású, és furcsa, instrumentális zenében utazó együttes is az uvb–76 nevet választotta magának (itt). Az adást rejtélyes okból nem direkt generálják, hanem egy mikrofon közelébe elhelyezett analóg készülék hangját sugározzák tovább. Időnként ez a készülék is „megcsúszik” (itt), a hangmagasság is változik időnként, és a háttérből is behallatszanak hangfoszlányok, beszélgetés-töredékek vagy éppen klasszikus zene (Csajkovszkij: A hattyúk tava).

Aztán az igazi szenzációt persze az hozza, amikor az adást hangüzenetek szakítják meg, valaki kódolt orosz szöveget olvas be a mikrofonba. Ez történt például 2010. augusztus 23-án is, a lenti videó ezt a különleges eseményt örökíti meg:Azt hiszem, az adó legendás jellegét mi sem támasztja jobban alá, mint hogy a fenti videót 630 ezren látogatták már meg.

A hangüzeneteket a wikipedián is meg lehet találni (itt), ha esetleg valaki szereti az idejét elütni kódolt orosz hangüzenetek megfejtésével, például ilyenekkel: „Ya UVB-76, Ya UVB-76. 180 08 BROMAL 74 27 99 14. Boris, Roman, Olga, Mikhail, Anna, Larisa. 7 4 2 7 9 9 1 4”

Az adó pozícióját háromszögeléssel már régen megállapították, egy Moszkvától nem messze, északra elhelyezkedő katonai városkában, Povrovoban. 2010-ig onnan sugározta az adását, aztán az adót egy máig ismeretlen helyre költöztették. Az áttelepítés egy napig tartott, addig az adást megszakították.

Az eredeti helyszín egy mára elhagyott, egykori katonai bázis, az oda „belátogató” uvb-76 rajongók csendes, magányos és sötét helynek írják le, olyan, mint egy sok folyosóval és szobával elvarázsolt labirintus. A helyszínen egyébként megtalálták az adó egyik naplóját is, az adások bejegyzéseivel együtt:

A Zümmögő

Az adás célját eddig nem sikerült megfejteni, így ez széles teret nyitott a találgatásoknak, összeesküvés-elméleteknek, ezek közül sorolok fel itt néhányat:

  • Az adás a KGB ügynököknek szól, nekik hordoz (természetesen kódolt) üzenetet.
  • Mint a vonatokon az éberségi kapcsoló (dead man switch), amit ha időnként nem aktivál a mozdonyvezető, a vonat vészfékez, olyan ez a jel is. Eszerint ez egy „doomsday” jel; ha a moszkvai irányítás mondjuk egy atomcsapást követően vezetésképtelenné válna, ez a jel is megszűnne és válaszcsapásokat vonna maga után.
  • Az ionoszféra kutatására szolgál a jel, a visszaverődésekből következtetni tudnak az ionoszférában zajló folyamatokra
  • Az orosz hadsereg egyik tartalék kommunikációs rendszere, a folyamatos sugárzással csak a sávot biztosítják.

Az adó helyszíne napjainkban, elhagyatottan. A háttérben az adótorony. Fotó: Egor Evseev

Annak ellenére, hogy az adó időközben többször is nevet váltott (2010: MDZhB (МДЖБ), 2015: ZhUOZ(ЖУОЗ), 2019: ANVF(АНВФ)), a zümmögőnek a neve már teljesen összeforrott az eredeti UVB–76 névvel. Komoly rajongói tábor követi az adó minden rezdülését, online közvetítéseken keresztül sugározzák a jellegzetes zúgását, és már teás bögre is vásárolható ezzel a motívummal, ami – lássuk be – a sztárság csalhatatlan jele:

Zümmögő pohár

Pedig lehet, hogy a legendává érett adó nem más, mint az amerikai hadseregnek az 51-es körzet, az ufóknak készült postaládával együtt: egy remekül sikerült (katonai) média-hack.

szerző: Vámos Sándor

Továbbra is keresek megjelenési lehetőséget az írásaim számára. Ha esetleg van ötleted, ne késlekedj és osszd meg velem! Elérhetőségeim az Impresszumban találhatók.

A passport.blog jelenlegi egyetlen megjelenési lehetősége a Facebook. Ha értesülni szeretnél az új bejegyezésekről, kövesd a Bolyongó Facebook oldalt.

Eddigi bejegyzések a bolyongó.hu-n

Az összes bejegyzés ABC-be rendezett indexe itt található.

A bejegyzések időrendben:

Bejegyzések: 175..151
Bejegyzések: 150..126
Bejegyzések: 125..101
Bejegyzések: 100..076
Bejegyzések: 075..051
Bejegyzések: 050..026
Bejegyzések: 025..001

A passport.blog tag-jei itt találhatók felhő fomában. A tag-ek a bejegyzésben felbukkanó kifejezések és szavak. Ezekkel több bejegyzés is összeköthető.

Az oldal látogatottsági adatai:
Ma: 5 / Tegnap: 1 / Összesen: 2394

2022/04/05 20:27

Források

passport/a_zummogo.txt · Utolsó módosítás: 2021/04/13 21:46 (külső szerkesztés)