Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


passport:a_londoni_gyujtogato

A londoni gyújtogató

gyufa.jpg London egyik új építésű felhőkarcolójánál, a (fontban) 310 milliós  'Walkie Talkie'  toronynál, a tervezéskor nem vettek figyelembe minden körülményt. A fizikát mindenesetre – legalábbis úgy tűnik – sikerült részben partvonalra tenniük.

A 36 szintes, 160 méter magas és még átadás előtt álló épület meglehetősen pofásra sikerült. Mióta a CAD-rendszerek engedik a kreatív tervezőket elrugaszkodni a vonalzó diktálta kontúroktól, szinte mindenki igyekszik Hundertwasser örökébe lépni („Die gerade Linie ist gottlos, führt zum Untergang der Menschheit.“ - Az egyenes vonal istentelen, az emberiséget bukásba vezeti.)

A Walkie Talkie torony látványterve, fotó: therealdeal.com

A torony nemhivatalosan a „The Pint ” nevet kapta, söröspohárszerű formája után. A homlokzata az épületnek homorú és jól tükröződő üvegfelület borítja azt. Már láttunk ilyesmit valahol.. aha, megvan, például itt:

Napgenerátor, forrás: esaewoon.com

Hatását tekintve az épület hatalmas üvegfelülete hasonló módon működik, mint a napkollektor: összegyűjti a fényt ha rásüt a nap. Ennek a hatásnak több, részlegesen leolvadt kerékpár- és autóalkatrész látta már a kárát, ezeket a járműveket tulajdonosaik egy szomszédos utcán parkolták le.

A városvezetés átmeneti megoldásként az ominózus parkolóhelyeket lezárta és a végleges megoldásról még konzultálnak az épület tulajdonosával. A helyszín azóta London egyik attrakciója, például itt lehet gerilla-grillezni, mint a lenti fényképen is látható, a tükörtojás is megsül a szomszédos utcában, egy kirakat párkányán. Ha süt a nap..

Gerilla-grill Londonban, A Walkie Talkie "árnyékában", fotó: dailymail.co.uk

..és ez az, amiért a problémát nem érzem olyan súlyosnak, mint ahogy azt tálalják. Én például még sohasem láttam napsütötte nappalt Londonban, pedig voltam már ott néhányszor.. :)

google.maps

A toronyház címe: The Walkie Talkie, Fenchurch Street, London

Továbbra is keresek megjelenési lehetőséget az írásaim számára. Ha esetleg van ötleted, ne késlekedj és osszd meg velem! Elérhetőségeim az Impresszumban találhatók.

A passport.blog jelenlegi egyetlen megjelenési lehetősége a Facebook. Ha értesülni szeretnél az új bejegyezésekről, kövesd a Passport Facebook oldalt.

Eddigi bejegyzések a bolyongó.hu-n

Az összes bejegyzés ABC-be rendezett indexe itt található.

A bejegyzések időrendben:

Bejegyzések: 175..151
Bejegyzések: 150..126
Bejegyzések: 125..101
Bejegyzések: 100..076
Bejegyzések: 075..051
Bejegyzések: 050..026
Bejegyzések: 025..001

A passport.blog tag-jei itt találhatók felhő fomában. A tag-ek a bejegyzésben felbukkanó kifejezések és szavak. Ezekkel több bejegyzés is összeköthető.

Az oldal látogatottsági adatai:
Ma: 3 / Tegnap: 1 / Összesen: 88

2021/07/07 13:05

Forrás

passport/a_londoni_gyujtogato.txt · Utolsó módosítás: 2021/04/13 21:46 (külső szerkesztés)