Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


passport:a_fekete_hattyu_a_megoldas_az_ehinsegre

A fekete hattyú a megoldás az éhínségre

Igen, ismét Észak-Koreáról lesz szó, akik ismét megtalálták az olyan igazán kommunista megoldást az éhező népesség problémájára. De kezdjük az elején; Észak-Korea lakosságának egy jelentős része, egy 2017-ben kelt ENSZ jelentés szerint a népesség két ötöde alultáplált, vagyis nem jut hozzá az egészséges testsúly fenntartásához szükséges napi kalóriához, azaz éhezik.

A fekete hattyú a megoldás az éhínségre

Különösen nagy gondot jelent ez a gyerekek esetén, ahol ez az arány sokkal nagyobb. Az elmúlt évben az országot aszály és jelentős árvizek is sújtották, bár ezek jelentős része az elmaradott infrastruktúrára és a minden belátást nélkülöző erdőirtásokra vezethető vissza. Az ország nagy része hegyekkel tarkított, a kevés megművelhető földet pedig meglehetősen fejletlen, sok esetben középkori módszerekkel művelik.

Ráadásul az ország vezetése összerúgta a port az egyetlen olyan szomszéddal, Kínával, akiknek a segítségére eddig számíthatott, illetve akik még hajlandók voltak kereskedni az országgal, és lezárták az egyetlen vasúti határátkelőjüket Dandong felé, a híd átépítésére hivatkozva (erről a városról már itt írtam korábban).

Az ismételt határnyitás legközelebbi időpontját valamiért 2025-re tették, és ezen a döntésen valószínűleg nem a kínaiak vesztenek többet. Aztán persze a korona-vírus – minden ellenkező állítás dacára – sem hagyta érintetlenül, de azt senki nem tudja, hogy a járvány mennyire sújtotta az országot.

A fekete hattyú a megoldás az éhínségre

Van tehát egy ország, ami elvárta magát a külvilágtól, a lakosság jelentős része éhezik, és megoldást keres a helyzetére. Talán gyorsan felpörgeti a disznó- vagy/és csirketenyésztést, megpróbál akár a génmanipulációval gyorsan termő gabonákat telepíteni? Nem, ők kommunisták, ők hisznek az újszerű és megváltó megoldásokban. Fekete hattyú-telepet nyitnak az éhínség leküzdésere:

„A fekete hattyúhús finom és gyógyászati értékkel bír”. A madár ipari tenyésztése „javítja az emberek életszínvonalát” – jelentette az állami kézben lévő Koreai Központi Hírügynökség (itt).

A KCNA szerint a telephelyen több keltető található, egy, a fiatal madarak számára kialakított blokk, valamint egészségügyi ellenőrző helyiségek és egyéb, tenyésztéssel kapcsolatos berendezések.

„Az építkezés alapot teremtett az emberek életszínvonalának javításához a fekete hattyú, egy ritka díszmadár ipari tenyésztésével” - közölte az állami média. Vasárnap Dél-Hamgyong tartomány fő párttitkára, Ri Jong Namy vezette a kacsafarm fekete hattyúközpontjának megnyitó ünnepségét.

Az állami média korábban úgy nyilatkozott, hogy a fekete hattyúhús „a 21. század kivételes egészségügyi tápláléka, egyedülálló ízzel és rendkívül magas tápértékkel”.

A fenti hírt néhány nappal azután közölték, hogy észak-koreaiakat tisztviselők arra kérték a lakosságot, hogy még legalább három évre húzzák meg a nadrágszíjat, amíg az ország újra meg nem nyitja határait Kínával.

A lépés azonban komoly hatással volt az ország gazdaságára – a mindennapi áruk árai meredeken emelkedtek, mivel a kereslet jelentősen meghaladja a kínálatot.

A fekete hattyú a megoldás az éhínségre

Az észak-koreai népet sújtó jelenlegi nehézségek ellenére vezetőjük, Eric Cartman Kim Dzsong Un – akinek az alkatán a koplalás nem hagyott maradandó nyomokat - idén továbbra is az önellátás gondolatát szorgalmazza és bőszen indíthatja a hanyatló nyugatot fenyegető rakétákat az atomprogramja mellett.

Nekünk, magyaroknak pedig felrémlik valami halvány párhuzam a magyar naranccsal.

szerző: Vámos Sándor

Továbbra is keresek megjelenési lehetőséget az írásaim számára. Ha esetleg van ötleted, ne késlekedj és osszd meg velem! Elérhetőségeim az Impresszumban találhatók.

A passport.blog jelenlegi egyetlen megjelenési lehetősége a Facebook. Ha értesülni szeretnél az új bejegyezésekről, kövesd a Bolyongó Facebook oldalt.

Eddigi bejegyzések a bolyongó.hu-n

Az összes bejegyzés ABC-be rendezett indexe itt található.

A bejegyzések időrendben:

Bejegyzések: 175..151
Bejegyzések: 150..126
Bejegyzések: 125..101
Bejegyzések: 100..076
Bejegyzések: 075..051
Bejegyzések: 050..026
Bejegyzések: 025..001

A passport.blog tag-jei itt találhatók felhő fomában. A tag-ek a bejegyzésben felbukkanó kifejezések és szavak. Ezekkel több bejegyzés is összeköthető.

Az oldal látogatottsági adatai:
Ma: 4 / Tegnap: 3 / Összesen: 1592

2022/04/05 20:27

Források

passport/a_fekete_hattyu_a_megoldas_az_ehinsegre.txt · Utolsó módosítás: 2021/11/02 14:28 szerkesztette: vamsan