Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


passport:a_816-os_katonai_nuklearis_letesitmeny

A 816-os katonai nukleáris létesítmény

A 816-os katonai nukleáris létesítmény

A 816-os katonai nukleáris létesítmény egy kínai befejezetlen nukleáris fegyvergyár és egyben a világ legnagyobb ember által épített föld alatti létesítménye. Az egykori katonai megaprojekt Délnyugat-Kínában, Csungking szomszédságában, Fuling várostól nem messze található.

2010-től a létesítményt megnyitották a kínai turisták előtt, néhány évvel később pedig már a külföldi turistákat is beengedték, sőt „vörös túrák” néven külön programot is szerveznek nekik, melynek keretein belül a Kínai Kommunista Párt történelmi helyszíneire kalauzolják az arra fogékony külföldi látogatókat.

Története

A hatalmas létesítmény építését 1966-ban kezdték el amikor a szovjet-kínai kapcsolatok pont elérték a mélypontot, és a kínaiak tartottak egy szovjet inváziótól, illetve egy, azt támogató nukleáris csapás-sorozattól. Az építkezés megkezdéséről az akkori miniszterelnök, Csou En-laj határozott, és 60.000 katonát vezényelt a 816-os – akkor még csak hajóval megközelíthető - helyszínére.

A 816-os katonai nukleáris létesítmény

A hatalmas, 104 ezer négyzetméteres, 20 kilométernyi alagútból álló föld alatti objektumot úgy tervezték meg, hogy képes lett volna ellenállni ezer tonnányi TNT egyenértékű nukleáris csapásnak, vagy akár egy 8-as erősségű földrengésnek. A komplexum 18 mesterséges barlang összekapcsolásával jött létre, 80 út és 130 alagút hálózza át a 13 szintes építményt, ami legalább egy nukleáris reaktort is rejt.

A legnagyobb belterű mesterséges barlang 80 méter magas, azaz egy 20 emeletes házat lehetne benne építeni – ha valakinek pont ez hiányozna az életéből.

A projekttel 17 évig jól lefoglalták az ide rendelt katonákat, majd ugyanúgy, ahogy belevágtak az építkezésbe - 17 év után -, 1984-ben váratlanul fel is hagytak vele (mint mondjuk az oroszok a Szahalin vasúttal). A hivatalos adatok szerint legalább 100 munkás vesztette életét az építkezésen, amivel nagyjából 85%-os készültségig jutottak el. A létesítmény szupertitkos minősítését 2002-ben oldották fel, majd 2010-ben, nagyjából 40 éves tetszhalott állapot után megnyitották a kíváncsi turisták előtt.Kínai föld alatti fal

A 816-os létesítmény a részét képezi az úgynevezett „Kínai föld alatti fal”-nak, mely a napjainkban is a nukleáris fegyverek tárolására és gyártására épített föld alatti létesítmények összefoglaló neve. Ebbe a hálózatba tartozik a szintén felhagyott Földalatti projekt 131 nevű létesítmény is.

Mivel feltételezések szerint ez a rendszer napjainkban is aktív, így a rendelkezésre élló információmennyiség meglehetősen csekély. Feltételezhető, hogy a mintegy 5000 km hosszú alagútrendszer főleg a nukleáris rakéták föld alatti mozgatására szolgál, és maximum 3000 robbanófej lehet egyidejűleg a létesítményben. Az alagútrendszerben a nyugati típusú robbanófejek, mint például a B61-11 nem tudnak számottevő sérülést okozni.

Ha..

Ha esetleg véletlenül pont arra jár, és van ideje beugrani és megnézni ezt a különleges létesítményt miután Csungking többi csodájánál már látogatását tette. Fulingból a 208C busszal tud odajutni, a tárlatvezetés 2 órás, ennek keretében villanykocsikkal viszik körbe a látogatókat az objektum publikus részein. Javasolt a látogatást a kínai ünnepeken kívülre időzíteni, mert ilyenkor tömeg van itt is.

Nem európai, hanem kínai fogalmak szerint.

Továbbra is keresek megjelenési lehetőséget az írásaim számára. Ha esetleg van ötleted, ne késlekedj és osszd meg velem! Elérhetőségeim az Impresszumban találhatók.

A passport.blog jelenlegi egyetlen megjelenési lehetősége a Facebook. Ha értesülni szeretnél az új bejegyezésekről, kövesd a Passport Facebook oldalt.

Eddigi bejegyzések a bolyongó.hu-n

Az összes bejegyzés ABC-be rendezett indexe itt található.

A bejegyzések időrendben:

Bejegyzések: 175..151
Bejegyzések: 150..126
Bejegyzések: 125..101
Bejegyzések: 100..076
Bejegyzések: 075..051
Bejegyzések: 050..026
Bejegyzések: 025..001

A passport.blog tag-jei itt találhatók felhő fomában. A tag-ek a bejegyzésben felbukkanó kifejezések és szavak. Ezekkel több bejegyzés is összeköthető.

Az oldal látogatottsági adatai:
Ma: 1 / Tegnap: 0 / Összesen: 209

2021/07/07 13:05

Források

passport/a_816-os_katonai_nuklearis_letesitmeny.txt · Utolsó módosítás: 2021/04/13 21:46 (külső szerkesztés)