Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


passport:titanic_ii_jack_is_back

Titanic II - Jack is back

titanic21.jpg

A borzalmas filmet évekkel ezelőtt valószínűleg a bányáiból milliárdossá avanzsált ausztrál Clive Palmer (59) is látta, mert úgy érezte, életművét csak ennek a hajónak az újjáépített mása koronázhatja meg. Az a milliárdos, aki korábban – feltehetően szintén filmélményei hatására –  megkísérelte összerántani a Jurassik Parkot a hátsókertjében, illetve egy darabig meg volt győződve afelől, hogy ellene összeesküvést sző Barack Obama , a CIA , a Rockefeller Alapítvány és a Greenpeace, így egyszerre. Ha már üldözési mániája van, legalább nem aprózza el azt (egyébként pedig; attól, hogy paranoiás, még nem biztos, hogy nem üldözik).

Clive Palmer és a Titanic II, a jobb oldalon Palmer, montázs: News Limited Illustration

A milliárdos terve meglehetősen nagyvonalú; újjá akarja építeni a Titanicot, az ötletes Titanic II névvel. Elképzelése szerint az új hajóra egyszerre 2500-an válthatják meg a helyüket, ugyanúgy három osztályra, mint az elődben, és minden osztályon hasonló enteriőr is fogja fogadni az utazókat. A hajón kilenc szinten 840 kabin kap helyet.

A különböző osztályok között sem lesz holmi kispolgári keveredés, a gazdagok megkapják a színpompás felső szintjeiket, a plebsznek meg marad a vízszint alatti rész, 60 centi széles egybenyitott alvóhelyekkel, és pár száz utasra egy közös mosdóval. Míg az első osztály vendégeit Palmer a luxussal akarja megfogni, a harmadik osztályra érkezők számára az utazás kaland-faktorát kívánja kiemelni: „újraélhetik az Amerikába kivándorlók reményeit”.

Bár a technikai megvalósításban komoly alkukat kénytelen a milliárdos kötni, a külsőségekben mindenképpen egy már letűnt kornak kell majd a hajón tükröződnie. A személyzetnek és az utasoknak is korhű ruhákat kell ölteniük. A pincéreknek ugyanúgy ezüst tálcán kell felszolgálniuk az felsőbb osztályokon, míg a harmadosztályon, szintén korhű módon az utasokat a kikötés előtt tetvetleníteni kell majd „És tetvetleníteni fogjuk őket” – mondja Palmer – „lehet, hogy egy tömlő konfettit fogunk rájuk permetezni, de megtesszük”.

a Titanic II renderelt képe, forrás: Wikipedia

Nyilván az elsüllyedés óta eltelt száz évben fejlődött a technika, szigorodtak az előírások (nem kis részben például pont a Titanicnak „köszönhetően”, amiről a mentőcsónakok nagy részét esztétikai okokból spórolták le).

A Titanic 2, bár kinézetében hasonlítani fog elődjére, azért már dízel-elektromos hajtású lesz, az eredeti, hatalmas kormánylapát a vízszint fölötti dekoráció lesz csak, a hajó irányítását gondolás villanyhajtóművek fogják ellátni. A hajó testét újratervezték, kissé szélesebbre vették, stabilitási okok miatt, és formája is kissé megváltozott, és a szegecselt szerkezeti elemeket is inkább csak hegeszteni fogják. A beltérben is sok mindent át kell gondolni és kompromisszumokat kell kötni például a modern tűzvédelmi előírásokkal, így az eredeti hajón használt lambériák helyett furnért kell majd a folyosók és a kabinok falazatához felhasználni.

cián: Titanic, magenta: Titanic II, forrás: Wikipedia

A megépítés helyszíne pár ezer kilométerrel arrébb kerül, a kínai állam tulajdonában álló CSC Jinling üzem vállalkozott a feladatra. Érdekesség, hogy ez az üzem még soha nem épített személyszállító hajót, de ők tudják…

A Titanic átadásának a céldátuma folyamatosan vándorol, de jelenleg 2017 2022 szerepel a legtöbb internet oldalon, és első útja természetesen a jól bevált (khm..) Southampton - New York lesz.

A hajó árát félmilliárd dollárra teszik a szakértők. Több feltevés szerint Palmer vállalatbirodalma az utóbbi években kissé megzuhant (biztos a fenti Obama – CIA – Rockefeller – Greenpeace kombó lapul meg a háttérben), de emberünk ennek ellenére kitart tervei mellett.

Youtube

Továbbra is keresek megjelenési lehetőséget az írásaim számára. Ha esetleg van ötleted, ne késlekedj és osszd meg velem! Elérhetőségeim az Impresszumban találhatók.

A passport.blog jelenlegi egyetlen megjelenési lehetősége a Facebook. Ha értesülni szeretnél az új bejegyezésekről, kövesd a Passport Facebook oldalt.

Eddigi bejegyzések a bolyongó.hu-n

Az összes bejegyzés ABC-be rendezett indexe itt található.

A bejegyzések időrendben:

Bejegyzések: 175..151
Bejegyzések: 150..126
Bejegyzések: 125..101
Bejegyzések: 100..076
Bejegyzések: 075..051
Bejegyzések: 050..026
Bejegyzések: 025..001

A passport.blog tag-jei itt találhatók felhő fomában. A tag-ek a bejegyzésben felbukkanó kifejezések és szavak. Ezekkel több bejegyzés is összeköthető.

Az oldal látogatottsági adatai:
Ma: 1 / Tegnap: 0 / Összesen: 82

2021/07/07 13:05

Források

passport/titanic_ii_jack_is_back.txt · Utolsó módosítás: 2021/04/13 21:47 (külső szerkesztés)