Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


passport:repulogephordozo_windows_xp-vel

Repülőgéphordozó Windows XP-vel

A HMS Queen Elizabeth, kép forrása: savetheroyalnavy.org

Egyik zsarolóvírus érkezik a másik után, az egyiknek éppen megtalálják az ellenszerét (adott esetben egyszerűen egy domain létrahozásával), a következő már tarol is a hálózatokon, és ejti túszul számítógépeken tárolt adatok tömegeit.

A német vasútnak kinyírja a megjelenítői rendszerét, Ukrajnában erőművek működését teszi lehetetlenné. Pedig a védekezés ezekkel a kártevőkkel szemben (egyelőre) nem is olyan bonyolult, és szinte minden, a témában tudósító cikk fel is hívja rá a figyelmet: az operációs rendszert frissíteni kell, az aktuális lyukakat mindig be kell foltozni.

No meg persze, olyan rendszert kell használni, melynek a támogatása még nem szűnt meg. Jó, néha a Microsoft azért még elszánja magát egy-egy komolyabb pánik esetén visszamenőleg is frissítse például az xp-t, de jó eséllyel ők sem akarnak a későbbiekben ebbe az akcióba túl sok energiát és legfőképpen pénzt invesztálni. Ennek ellenére a netmarketshare kimutatása szerint az összes számítógép majdnem 6%-án továbbra is az elavult operációs rendszer fut.

az ominózus XP-s dombok, kép forrása: theregister.co.uk

Például az angol flotta büszkeségén és legnagyobb repülőgéphordozóján, a HMS Queen Elizabeth-en is. Ahhoz képest, hogy szinte minden szakértő megfogalmazta már, hogy a hadviselés egyre fontosabb szinterévé válik az internet, ez legalábbis egy kissé meghökkentő dolog.

A hajó építése 2009-ben kezdődött, de a hajó csak hétfőn tett első nyilvános tesztútját. A fedélzeten lófráló újságíróknak mindenesetre feltűnt, hogy a 4,5 milliárd dollárnyi építési költségből nem sokat invesztáltak az alkalmazott rendszerre.

„Ha vásárolsz egy hajót, akkor azt nem ma vásárolod meg, hanem már 20 éve megtetted, minden vonatkozó specifikációval együtt. Mindenesetre vannak tervezési tartalékaink, és készek vagyunk az esetleges módosításokra és aktualizálásokra. Nyilván ezek részleteiről nem nyilatkozhatok” – nyilatkozta a sajtónak Mark Deller, a hajó parancsnoka.

A Királyi Haditengerészet mindenesetre az év végéig tervezi rendszerbe állítani a HMS Queen Elizabeth-et. És ez csak egy, mondjuk meglehetősen kirívó eset arra, hogy hogyan lehet a hálózati biztonságot semmibe venni. Persze lehet azzal érvelni, hogy a biztonságireleváns belső rendszereken biztos nem az xp fut (sőt, talán egyáltalán nincs is operációs rendszer a közelükben), de azért mégis egy hadihajóról beszélünk, ami azért keveredhet éles helyzetekbe.

Még jó, hogy az amerikai atomrakétákat nem xp irányítja – mondhatnánk megnyugodva, ha nem tudnánk, hogy ennek azért meglehetősen egyszerű oka van: a nukleáris rakétákat egy olyan szinten elavult technológia felügyeli, amihez képest az xp simán csak űrkorszaki technológiát képvisel: A 70’-es években fejlesztett rendszer bizonyos elemeit 80 kByte kapacitású 8 collos lemezekről lehet csak betölteni az IBM Series/1 gépekre – oh, az az R20-as a Hámánból, amin tanultuk úgy 30 éve a PL/1-et, és azt hittük, hogy az egy elavult dolog.

a 8 collos floppy a hozzá tartozó számítógéppel, a fotó pedig fekete-fehér és forrása: shekinahfellowship.blogspot.de

Ez egyfelől persze megnyugtató, mert egy ilyen rendszer biztos, hogy teljesen rezisztens minden hálózatokon terjedő kósza kártevőkkel szemben, másfelől viszont rettentően aggasztó a tény, hogy 60 éves számítógépek felügyelik az atomrakétákat.

szerző: Vámos Sándor

Továbbra is keresek megjelenési lehetőséget az írásaim számára. Ha esetleg van ötleted, ne késlekedj és osszd meg velem! Elérhetőségeim az Impresszumban találhatók.

A passport.blog jelenlegi egyetlen megjelenési lehetősége a Facebook. Ha értesülni szeretnél az új bejegyezésekről, kövesd a Bolyongó Facebook oldalt.

Eddigi bejegyzések a bolyongó.hu-n

Az összes bejegyzés ABC-be rendezett indexe itt található.

A bejegyzések időrendben:

Bejegyzések: 175..151
Bejegyzések: 150..126
Bejegyzések: 125..101
Bejegyzések: 100..076
Bejegyzések: 075..051
Bejegyzések: 050..026
Bejegyzések: 025..001

A passport.blog tag-jei itt találhatók felhő fomában. A tag-ek a bejegyzésben felbukkanó kifejezések és szavak. Ezekkel több bejegyzés is összeköthető.

Az oldal látogatottsági adatai:
Ma: 3 / Tegnap: 2 / Összesen: 607

2022/04/05 20:27

Források

passport/repulogephordozo_windows_xp-vel.txt · Utolsó módosítás: 2021/04/13 21:47 (külső szerkesztés)