Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


passport:postalada_az_idegeneknek

Postaláda az idegeneknek

Postaláda az idegeneknek

Ez a szakadt és ikonikus postaláda az amerikai Nevada államban található, a 375-ös út 30-adik mérföldjénél, és az arra járó UFO rajongóknak kötelező, sci-fi kedvelőknek pedig minimum ajánlott a meglátogatása. 

Nem, véletlenül nem fog arrafelé járni senki sem, a helyszín egy sivatagos terület kellős közepén található, minden nagyvárostól meglehetősen messze – nem véletlenül. Nincs arrafelé semmi látnivaló, „csak” az 51-es körzet. Ennek viszont még a létezését is tagadta az amerikai kormányzat egészen a tavalyi évig, de kezdjük a történetet a postaládánál, mert arról régóta tudhatunk.

black mailbox

Sok sci-fi filmben is felbukkant már a black mailbox-nak nevezett, meglehetősen szakadt, kézzel feliratozott és össze-vissza matricázott láda, illetve kettő láda, például a „Paul” (nekem bejött ez a film) egyik jelenete is itt játszódik. A felső egy helyi farmeré, Steve Medliné, aki nem hisz az ufókban és már kissé elege lett postaládájára rászállt rajongókból az utóbbi 30 évben.

Az eredetileg fekete ládát néhány éve egy golyóálló fehérre cseréltette, és egy kisebb, az „alieneknek” címzett ládát is felszereltetett mellé, hogy az ufó-mániások inkább azt pakolják meg az üzeneteikkel. A láda körüli felhajtást Robert „Bob” Lazar robbantotta ki, amikor azt nyilatkozta, hogy az idegeneket innen éjszakai repüléseit innen, a láda mellől lehet a legjobban megfigyelni.

Robert „Bob” Lazar

Robert „Bob” Lazar elmondása szerint az 51-es körzetben dolgozott és UFO-technológia visszafejtésével foglalatoskodott, majd ismereteiről – ezzel minden tiltást megszegve – beszámolt a sajtónak.

Robert „Bob” Lazar

Elmondása szerint az 51-es körzetben több, idegenek által épített jármű is dekkol, és egy számunkra idegen elemmel, az un. „ununpentium”-mal hajtják meg ezeket. A Los Angeles Times megpróbált utánajárni Bob múltjának, de az általa előadott élettörténet az egyetemi és kutatóintézeti dokumentumokkal semmiféle egyezést nem mutatott. Erre mondják az összeesküvés hívők, hogy mindez nem véletlen.

51-es körzet

Az 51-es körzet, a postaláda szomszédságában a hatalmas tiltott katonai terület, a Nellis lőtér része, melynek még létét is tagadta a kormányzat – nem véletlenül.  A nagyjából 5 kilométer átmérőjű kiszáradt Groom sóstó medrét 1955-ben választották ki az U-2 repülőgépek fejlesztési helyszínéül, mivel a tó szilárd és sík medre alkalmas volt leszállópályának, a terület pedig távol esett a fürkésző tekintetektől.

Térkép a postaládához

A későbbiek során a bázis terjeszkedni kezdett - az UFO-rajongók véleménye szerint leginkább a föld alá – és szinte az összes meghatározó kémrepülőgépet itt fejlesztették ki. Nyilván ezek a fejlesztési programok nem igazán „látogatócentrikusak”, így a bázis szép lassan az egész környéket bekebelezte. 

Sokáig a műholdas térképeken csak egy fehér folt tudatta a nézelődőkkel, hogy nem publikus a bázis, és ez a titkolózás az érdekesebbnél érdekesebb repülő objektumokkal hamar az UFO-rajongók mekkájává avatta az 51-es körzetet. A  black mailbox-nál várták az arra tévedő csészealjakat, és az érdeklődőkre lassan külön iparág épült.

Nem véletlen, hogy a Paul című sci-fi vígjátékban (nem biztos, hogy ez a pontos műfaji megjelölés) a sablonos kinézetű (de sokat káromkodó) kis zöld ember is a körzetből pattant meg.

Nevada állam felismerte az UFO legendáriumban a turistacsalogató attrakciót, és a szájhagyomány szerinti elnevezést „hitelesítette”, a 375-ös út a körzet felé eső részét Extraterrestrial Highway-nek, azaz földönkívüliek országútjának nevezte el.

földönkívüliek országútja, kép forrása: Wikipedia

Bár az 51-es körzet – melyről bővebben például itt, a Wikipedian vagy (angolul) a dreamlandresort-on olvashatsz – továbbra is zárt katonai zóna, a  black mailbox környékén nyugodtan lesátrazhatsz, ha arra jársz, és ha szerencséd lesz, talán még UFO-kal is találkozhatsz.

szerző: Vámos Sándor

Továbbra is keresek megjelenési lehetőséget az írásaim számára. Ha esetleg van ötleted, ne késlekedj és osszd meg velem! Elérhetőségeim az Impresszumban találhatók.

A passport.blog jelenlegi egyetlen megjelenési lehetősége a Facebook. Ha értesülni szeretnél az új bejegyezésekről, kövesd a Bolyongó Facebook oldalt.

Eddigi bejegyzések a bolyongó.hu-n

Az összes bejegyzés ABC-be rendezett indexe itt található.

A bejegyzések időrendben:

Bejegyzések: 175..151
Bejegyzések: 150..126
Bejegyzések: 125..101
Bejegyzések: 100..076
Bejegyzések: 075..051
Bejegyzések: 050..026
Bejegyzések: 025..001

A passport.blog tag-jei itt találhatók felhő fomában. A tag-ek a bejegyzésben felbukkanó kifejezések és szavak. Ezekkel több bejegyzés is összeköthető.

Az oldal látogatottsági adatai:
Ma: 1 / Tegnap: 1 / Összesen: 2110

2022/04/05 20:27

Források

passport/postalada_az_idegeneknek.txt · Utolsó módosítás: 2021/04/13 21:47 (külső szerkesztés)