Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


passport:hol_tarthatnak_a_mesterseges_intelligenciak

Hol tarthatnak a mesterséges intelligenciák?

Ha a rövid összegzésre vagy kíváncsi, elárulom, hogy fogalmam sincs. Lapozhatsz a következő semmitmondó hírre.

Hol tarthatnak a mesterséges intelligenciák?

Bővebben, túrjuk fel az internetet, és nézzük meg, hogy mit tudunk róluk. Szerintem nagyon keveset. Az egyik legjelentősebb fejlesztés a Google háza táján zajlik, ennek összegzése az ai.google oldalon található meg, mármint az a része, ami szerintük ránk tartozik – és ez nem sok. Hangzatos célok, jól hangzó headline-ok mögött néhány információmorzsa bukkan fel például a célokat illetően, de ez minden. Persze, mit várunk, technológiai dokumentációt?

És végül is, mi az (vagy lassan kicsoda) az AI? Az egyszerűbb definíciók szerint egy mesterségesen létrehozott tárgy, ami önállóan képes reagálni. A fejlettebb jellemzések már egy nagyon specifikus tulajdonságra koncentrálnak; a tanulásra, és az azon keresztül önállóan végrehajtott fejlődésre – azaz a tanultak beépítésére az ismeretanyagba és ezáltal önfejlesztésre. Sokszor hajlamosak vagyunk úgy gondolni egy efféle „szerzetre”, mint az 2001: Űrodüsszeia című filmben, ahol fehér köpenyes tudósok lefejlesztettek egy rendszert, ami megpróbál az űrhajósok egyenrangú partnereként viselkedni (és persze elbukik). Nem csoda, hiszen ezekben a modellekben kimarad az önfejlesztés lehetősége, az egész olyan, mint mondjuk a Windows 10, amihez érkezik néha update, de változásokra egyébként nem képes.

A google Ai-je ennél azonban már fejlettebb. Mindenki a zsebében hordja személyes kémberendezését, a mobiltelefonját, amit gondosan felhatalmazunk arra, hogy minden adatunkat továbbítsa szerverek felé. Persze, jó eséllyel akkor is továbbítja ezeket, ha nem hatalmazzuk fel, ebbe a történetbe már nincs igazán beleszólásunk, jobb, ha ezt belátjuk. Meg egyébként is, ki kíváncsi a mi kis életünk apró-cseprő titkaira? Egy ilyen rendszer biztos, hogy nem. Ezek a rendszerek az adatok tömegeiből vonnak ki mintákat, és ezeket összegzik, az egyénre nem, vagy csak nagyon ritka esetekben kíváncsiak.

Araszolunk a dugóban, mert előttünk nem sokkal baleset történt. Az egyéni problémáink, hogy mondjuk nem érünk oda a fogorvosunkhoz, vagy a gyerekért az oviba, nem érdeklik a rendszert. Az például már igen, hogy az adott geolokációban már jó néhány autó jelentősen csökkentette a sebességét, azaz valami ott történt, ideje „bepirosítani” az előttünk álló útszakaszt és az errefelé tartóknak alternatívát ajánlani. Ez még így számunkra belátható, de az szerintem már csak nehezen fogható fel, hogy egyidejűleg a világ szinte összes telefonjának az adatait rögízi és feldolgozza a rendszer, és a Föld talán teljes úthálózatára képes ezt az elemzést elvégezni. És itt még csak a Google Maps útvonaltervező funkciójáról beszélünk.

A „big data” méreteit már jól szemlélteti a fenti példa, jó eséllyel öntanulás is van mögötte, hiszen minták alapján dolgozik, és valószínűleg ezek alapján összetettebb feltételezéseket is képes kidolgozni. Sok ilyen rendszer létezik, a meteorológia, a pénzügyi megoldások, az űrkutatás, a csillagászat vagy akár a nyelvészet területén is, de ezek – szerintem – még nem igazi AI-k, mivel csak adott célterületen működnek, és nem képesek… Itt elakadtam a gondolatmenetemben, mert persze nem tudhatom, hogy ezek a rendszerek mire képesek és mire nem.

Szóval az „igazi” AI meglátásom szerint akkor fog elindulni, amikor saját kódját képes lesz optimalizálni, átírni a tapasztalatainak megfelelően. És most nem arra gondolok, hogy veszi a C forráskódot, és kicsit debuggolgatja meg csiszolgatja. Inkább arra, hogy felismeri a logikai összefüggéseket a legalacsonyabb tranzisztorszinteken, és egyszerűen „újragondolja” ezeknek a működését. Jó eséllyel nem lesz szüksége forráskódra, mivel a felismeréseit egészen máshonnan fogja majd levezetni, mint az eredeti kód fejlesztői.

Ez egy nagyon érdekes fejleménye, igazi mérföldköve lesz a technológiai fejlődésünknek, ami már nem rólunk, emberekről fog szólni, hanem egy születő önálló entitásról. Tartok tőle, hogy erről az eseményről nagyon keveset fogunk tudni, mert majd valamelyik Google, Microsoft vagy Fb vagy akármilyen labor mélyén fog zajlani, és lehet hogy nem szándékoltan. Jelenleg ugyanis a nagy cégeknek a valódi AI nem céljuk. Nekik olyan kvázi AI-k kellenek, amik például egyénre fejlesztett reklámokat képesek az arcukba tolni a big data-ból kibányászott rólunk szóló információk alapján, teljesen személytelenül, rögzített vagy tanult mintákat követve.

Ezek a személyes meglátásaim az AI témával kapcsolatban. Bevallom, az ismereteim a témával kapcsolatban szűkösek, inkább csak feltételezésekre épülnek. Szeretnék olyan emberekkel (vagy AI-kkel 8-) ) beszélgetni – levelezni, akik több információval vagy akár eltérő nézetekkel rendelkeznek ezzel a félhomályban zajló technológiai forradalommal kapcsolatban. Szóljon zenei aláfestésnek az alábbi, AI által generált szám (nem, én nagyon nem kedvelem a rap műfaját – persze ez kit érdekel- , de a produkció eléggé meggyőző):


Amennyiben szeretne reagálni a leírtakra, a Facebookon itt teheti meg: https://www.facebook.com/passport.blog.admin/posts/1747355285459611

szerző: Vámos Sándor

Továbbra is keresek megjelenési lehetőséget az írásaim számára. Ha esetleg van ötleted, ne késlekedj és osszd meg velem! Elérhetőségeim az Impresszumban találhatók.

A passport.blog jelenlegi egyetlen megjelenési lehetősége a Facebook. Ha értesülni szeretnél az új bejegyezésekről, kövesd a Bolyongó Facebook oldalt.

Eddigi bejegyzések a bolyongó.hu-n

Az összes bejegyzés ABC-be rendezett indexe itt található.

A bejegyzések időrendben:

Bejegyzések: 175..151
Bejegyzések: 150..126
Bejegyzések: 125..101
Bejegyzések: 100..076
Bejegyzések: 075..051
Bejegyzések: 050..026
Bejegyzések: 025..001

A passport.blog tag-jei itt találhatók felhő fomában. A tag-ek a bejegyzésben felbukkanó kifejezések és szavak. Ezekkel több bejegyzés is összeköthető.

Az oldal látogatottsági adatai:
Ma: 3 / Tegnap: 3 / Összesen: 1424

2022/04/05 20:27
passport/hol_tarthatnak_a_mesterseges_intelligenciak.txt · Utolsó módosítás: 2021/11/19 13:39 szerkesztette: vamsan